418 milyar dolar nasıl hesaplandı? 18 kişilik ekibi Aykut Erdoğdu anlattı

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Hazine'den 418 milyar doların çalındığını söylüyor ancak rakamın büyüklüğü sebebiyle eleştirenler de oluyor. Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarından Aykut Erdoğdu, 418 milyar doların nasıl hesaplandığını anlattı.

Siyaset 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, hemen her konuşmasında 418 milyar doların Hazine’den çalındığını ve seçildiği takdirde bu parayı geri alacağını söylüyor. Kılıçdaroğlu’nun seçim konuşmalarında en fazla önem verdiği konu olan ‘418 milyar dolar’ reklam filmlerinde de kullanılıyor. Öyle ki Kılıçdaroğlu, bu reklam filmlerini bazı televizyon kanallarının yayınlamak istemediğini söyleyerek kendi Twitter hesabından paylaşmıştı.

Peki bu hesap nasıl yapıldı? 418 milyar doların Hazine’den alındığına dair açıklamaların temelinde hangi çalışmalar yer alıyor? Bu sorulara Sözcü Gazetesi’nden Uğur Dündar’a konuşan Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarından Aykut Erdoğdu yanıt verdi. Uluslararası Denetim Uzmanı olan Erdoğdu, 18 uzmanın bu hesabı yaptığını aktardı ve bu kişiler arasında sadece kendisinin siyasetçi olduğunu söyledi. Erdoğdu, söz konusu ekibin içinde bürokratlar olduğunu belirtirken çalışma aralığının ise Ocak 2022 ile Kasım 2022 arasında gerçekleştiğini ifade etti.

Yolsuzlukların doğası gereği gizli yapıldığı için rakamların net olarak bilinemeyeceğini söyleyen Erdoğdu, belirli tahmin ve varsayımlar altında hesaplamanın yapıldığını kaydetti. Ayrıca çalışma kapsamında Sayıştay, Teftiş Kurulu raporları, iddianameler, sektör raporları, faaliyet raporları ve basına yansıyan haberler üzerinden incelemeler yapıldığını belirten Erdoğdu, 418 milyar doların çok yüksek bir rakam olduğunu söyleyenlere de yanıt verdi.

Erdoğdu, “Eleştiriler genelde ekonomistlerden geliyor. Türkiye’nin milli geliri 800 milyar dolar, kamu bütçesi yaklaşık 200 milyar dolar, bu bütçe içerisinde yatırımlar da yaklaşık 20-25 milyar dolar diyorlar. Bu rakamı 20 yıl ile çarpıyorlar ve 400 milyar doları buluyorlar. Sonra da ‘Bütün bu yatırımlar yolsuzluk mu?’ diye soruyorlar. Bu eleştirileri saygıyla karşılıyorum ancak ben de şunu sorayım: Biz yaklaşık 40 milyar dolarlık imar ve inşaat yolsuzluğu tespit ettik. Bu yolsuzluk konusu işlemler bütçede var mı yok. Böyle bir sürü işlem var” dedi.

Kılıçdaroğlu'na göre CHP'nin bazı reklam filmlerini televizyonlar sansürlediKılıçdaroğlu’na göre CHP’nin bazı reklam filmlerini televizyonlar sansürledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.