58 kuruluştan Sezgin Tanrıkulu’na destek: Yalnız değildir

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun bir televizyon kanalında TSK'ye ilişkin kurduğu cümleler nedeniyle hakkında soruşturma açılması ve hedef gösterilmesine dair 58 sivil toplum, demokratik kitle örgütü destek açıklaması yaptı.  

Siyaset 15 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Gazeteci Şaban Sevinç, televizyon programında CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu için “PKK’nın kimyasal silah iddiasına inanıp Meclis’e önerge verdi” diye konuşunca, yayına bağlanan Tanrıkulu, Şevinç’i yalanlamıştı.

Canlı yayında Meclis’e önerge vermesinin gerekçelerini açıklayan Tanrıkulu, “TSK’nın yaptığı her şey eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül’de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen” demişti.

Açıklamanın ardından Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Tanrıkulu’nun açıklamalarını ‘iftira’ olarak nitelendirdi ve “Bu iftiraları atanlar, bunlara alet olanlar en hafif tabiriyle gaflet ve dalalet içindedir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da Tanrıkulu’nun açıklamalarını eleştiren yorumlar yaptı.

Son olarak bugün, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Tanrıkulu için ‘terörist müsveddesi’ benzetmesi yaparak “Gereken dersi devlet olarak da yargı olarak da verme mükellefiyetimiz var” dedi.

Tanrıkulu krizinde bugün: Erdoğan 'cezasız kalmayacak' dedi, HDP sahip çıktıTanrıkulu krizinde bugün: Erdoğan ‘cezasız kalmayacak’ dedi, HDP sahip çıktı

58 sivil toplum ve demokratik kitle kuruluşu, TSK ile ilgili sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan ve hedef gösterilen Sezgin Tanrıkulu’na destek açıklaması yayınladı.

58 kuruluş ve platform, “Sezgin Tanrıkulu Yalnız Değildir” başlıklı bir destek açıklaması yayımladı. Demokrasilerde eleştiriden, denetimden, hesap vermeden muaf hiçbir kurum, kuruluş ve kişi olmadığı hatırlatılan açıklamada, “Milletvekillerinin görevi devletin kurum ve kuruluşlarını millet adına denetlemek, varsa suç, hata ve eksiklikleri eleştirerek millete açıklamaktır. Sezgin Tanrıkulu ‘TSK’nın yaptığı her şey eleştiriden azâde değildir. TSK üzerinden bütün şaibelerin kalkması amacıyla bunları sorarız’ derken görevinin gereğini yerine getirmiştir” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Vesayetçi zihniyetin seçilmiş iktidarlara karşı giriştiği askerî darbelerden çok çekmiş bir ülkede; kimi birimleri tarafından halka, yurttaşlara, insan haklarına karşı tümü belgelerle ve yargı kararlarıyla kanıtlanmış suçların dile getirilmesi ‘orduya dil uzatmak’ değil bu tür suçların işlenmemesi için yurttaşlık görevini yerine getirmektir.Yasal açıdan suç sayılamayacak, bağlayıcı ve kesin AİHM ve AYM kararları ile hüküm altına alınan gerçekler üzerinden eleştiri ve uyarı mahiyetindeki sözleri nedeniyle lince uğratılan Sezgin Tanrıkulu’nun arkasında olduğumuzu bildirirken, ona karşı çıkan, suçlayan ve desteklerini esirgeyenlerin de demokrasi ve sivil siyaset adına söyleyecekleri sözleri kalmadığını hatırlatmak isteriz.”

İfade özgürlüğünde geldiğimiz acıklı nokta: Tanrıkulu öksüz çocuk gibi ortada kaldıİfade özgürlüğünde geldiğimiz acıklı nokta: Tanrıkulu öksüz çocuk gibi ortada kaldı

İmzalayan kuruluş ve platformlar

2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, 78’liler Girişimi, Adıyamanlılar Derneği, Akdeniz Engelliler Federasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Amed Dernekler Federasyonu, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Bismilliler Derneği, Bitlis Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (BİTLİSKON), Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, Çağdaş Avukatlar Grubu, Datça Demokrasi Platformu, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Demokrasi İçin Hukukçular, Demokratik Alevi Dernekleri, Diem25 Türkiye Kolektifi, Diyalog Grubu, Doğubeyazıtlılar Derneği, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Elih Batman Dernekler Federasyonu, Emekliler Dayanışma Sendikası, Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği, Engelliler Konfederasyonu, Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Garip Dede Dergâhı, Görme Engelli Müzisyenler Derneği, Güngören Demokrasi Platformu, Hak ve Adalet Platformu,
Halkevleri, Iğdır Dernekler Federasyonu, İklim Adaleti Koalisyonu, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Karakoçan Dernekleri Federasyonu, Katılımcı Avukatlar (KAV) Grubu, KAYY-DER Kültür Derneği, Mardin Dernekler Federasyonu, Mersin Mezitli Engelli Çocuk Anneleri ve Gönüllüler Derneği, Muğla Çevre Platformu, Muş Dernekler Federasyonu, Ortak Yaşam Ağı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Patnos Dernekler Federasyonu, Silvanlılar Derneği, Siverek Görme, Engelliler Derneği, Şirvan Dernekler Federasyonu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (UNİVDER), Validebağ Direnişi, Validebağ Savunması, Yeryüzü Güncesi, Yurttaş Girişimi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.