AİHM’in ‘Bylock’ kararına MHP’den tepki: Yetki tecavüzü

FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya’nın AİHM’deki davası sona erdi. AİHM, Bylock kullanımının FETÖ üyeliğine delil olarak gösterilemeyeceğini belirterek Yalçınkaya’nın adil yargılanmadığına karar verdi. Söz konusu karara MHP'li Feti Yıldız'dan tepki geldi. Yıldız “AİHM yetki tecavüzünde bulunmuş” dedi.

Siyaset 28 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya’yla ilgili kararını dün açıkladı. Yüksek Mahkeme, Bylock kullandığı gerekçesiyle hüküm verilen Yalçınkaya’nın yargılanma süreciyle ilgili ihlal karar verdi. AİHM kararında Bylock’un FETÖ üyeliğine delil olamayacağını ileri sürdü.
AİHM’deki sonuçlanan ilk FETÖ davası olan Yalçınkaya davasına MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’dan tepki geldi.

Feti Yıldız’ın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ; “ByLock kullanıcısı olan”, “örgütün talimatıyla Bank Asya’da hesap açan” “FETÖ terör örgütünün hiyerarşisine tabi olan bir kişiye verilen 6 Yıl 3 ay hapis cezasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Bylok’un terör örgütünün haberleşme aracı olduğu adli hakikat olarak karar altındadır. AİHM’nin ,Türk Mahkemelerinin kararına esas olan delilleri değerlendirme yetkisi yoktur. AİHM Büyük dairesi yetki tecavüzünde bulunmuş,kendisini bağlayan sözleşmeye açıkça aykırı bir karara imza atmıştır. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, delillerin ortaya koyulmasına, tartışılmasına ve değerlendirilmesine ilişkin alana giremez. Yetkisini aşıp derece mahkemeleri ile temyiz merciinin yargı yetkisi alanına müdahale edemez.”

Adalet Bakanı da tepki göstermişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından karara tepki göstermişti. Bakan Tunç, AİHM’in açıkladığı kararında, Türkiye mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda “FETÖ” üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin başvurusuna ilişkin ihlal kararı verdiğini söyledi.

Tunç, “AİHM açıkça delil değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini aşmış ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarının uygulanması ve delil değerlendirme yetkisini inceleme konusu yapmıştır. AİHM kendi içtihatlarında defalarca delilleri değerlendirme yetkisi olmadığını belirttiği halde, konu FETÖ yargılamaları olunca delil değerlendirme yoluna gitmiştir. Hükümetimizce ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk Yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki ayrı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.