AK Parti kadınların soyadını yasaklamakta kararlı: Aile çökermiş

AK Parti'nin 9. Yargı Paketi Meclis'te görüşülüyor ve iktidar kadınların kendi soyadını kullanmaması için atakta. AK Partili Özkan'a göre aileyi çökertmeye karşı hamlelere karşı teyakkuzda olunmalı ve kadınlar kendi soyadını kullanırsa aile çöker.

Siyaset 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Temsili fotoğraf.

Dokuzuncu Yargı Paketi’ olarak bilinen, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini’ görüşmek üzere TBMM Adalet Komisyonu AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Teklifin ilk imzacısı AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan bu teklifle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararları doğrultusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi ve “Tabii iptale konu düzenlemeler cumhuriyetimizin erken dönemlerinden itibaren yürürlüğe girmiş, yaklaşık 100 yıl yürürlükte kalmış bazı kanun maddeleri, yine son 22 yılda hayata geçirdiğimiz anayasal reformlarla AYM’nin değerlendirmesinden geçmiş ve iptalle karşılaşmışız. Yani 100 yıl aynı düzenlemelerle gelen hukuk düzenimiz 2023 yılında verilen iptal kararlarıyla cumhuriyet döneminde yer alan bazı kanunların anayasal denetimi çerçevesinde de bu paket hazırlanmıştır. Günümüzde demokratik rejimlerin tamamlayıcı unsurlarından biri olan ‘Anayasaların Üstünlüğü’ ilkesi kanunların anayasaya uygunluğunun denetimini gerekli kılmaktadır. Bu denetim dünyada pek çok ülkenin yargısal organları tarafından gerçekleştirilmektedir. Anayasa yargısının gerektiği konusunda fikir birliği bulunmakla beraber Anayasa Mahkemeleri özellikle siyasal organların tercih ve takdir alanlarına müdahale ettiğinde, kararlar verdiğinde meşruiyetleri sadece ülkemiz açısından değil, bütün dünya ülkeleri açısından tartışılmakta, yargısal aktivizm tartışmaları alanında sorgulanmaktadır” dedi.

Özkan güçlü bir toplum olma yolunun sadece maddi imkanlardan değil her şeyden önce güçlü bir aile yapısına sahip olmaktan geçtiğini ileri sürüp teklifteki tepkilere neden olan soyadı kanununu savundu. Özkan’a göre aile kurumuna ‘multidisipliner’ yani birden fazla disiplin açısından bakılması gerekiyor ve güçlü aile yapısını zayıflatacak her türlü girişime karşı teyakkuz halinde olunmalı. Özkan kadınlar kendi soyadını kullandığında ailenin tehlikeye atılacağını da şöyle savunuyor:

“Her şeyden önce soy bağının sıhhatinin ve aile birliğinin sağlanması amacıyla evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekleri düzenlememizde yer almaktadır. Baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi için dava açma imkanı verilmektedir. Ailenin huzur ve refahının kurulması amacıyla baba olduğunu iddia eden üçüncü kişilerin soy bağının reddi davasını açabilmesi belirli kurallarla öngörülüyor. Evlat edinenlerin, evlatlığın ana ve baba adı olarak yazılabilmesine imkan tanınmaktadır.”

Muhalefet ve kadın hakları örgütleri bu teklife en başından bu yana karşı. Çünkü kadının kendi soyadını kullanabilmesinin AYM tarafından verilmiş bir hak olduğunu, aile kurumunun da kadınlar kendi soyadını kullanınca çökmeyeceğini vurguluyorlar.

Cahit Özkan’ın kanun teklifi ile ilgili açıklamalarının ardından muhalefet milletvekilleri, kanun teklifinin hazırlanışı ve içeriği bakımından Anayasa Mahkemesi madde ve kararlarına aykırı olduğunu dile getirerek kanun teklifinin geri çekilmesini talep etti. Komisyonda teklif üzerindeki görüşmeler sürüyor.

9.⁠ ⁠Yargı Paketi Meclis'te: ‘Etki ajanlığı’ rafa kalktı, kadınlara soyadı engeli9.⁠ ⁠Yargı Paketi Meclis’te: ‘Etki ajanlığı’ rafa kalktı, kadınlara soyadı engeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.