DSP seçimlerde Erdoğan’ı destekleyecek ve AK Parti listelerinde yer alacak

Önceki gün DSP lideri Aksakal’ı ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ardından dün de AK Partili Binali Yıldırım, DSP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. DSP ziyaretin ardından seçimlerde Cumhur İttifakı'nı destekleyeceklerini ve AK Parti listelerinden seçime gireceklerini duyurdu.

Siyaset 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ile Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyeti, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal’ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Milletvekili listelerinin en geç 9 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilmesi gerekiyor. 9 Nisan öncesi Ankara’da partiler arasında yoğun bir görüşme trafiği var. Görüşme sonrası Yıldırım ve Aksakal, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

‘Seçimlerde yol yürüyebileceğimizi düşünüyoruz’

Binali Yıldırım, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler nedeniyle DSP’yi ziyaret ettiklerini belirterek, “Demokratik Sol Parti deyince rahmetli Karaoğlan’ı, Ecevit’i anmadan, rahmeti Erbakan hocamızı anmadan gerçekten olmaz. Çünkü onlar bu ülkenin egemenliğinin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs’ın fatihleridir. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle yapılan son zirvede Kuzey Kıbrıs’ı Türk devletleri teşkilatına gözlemci üye olarak kabul ettirdik. 780 bin kilometre vatan toprağımızla, Mavi Vatan’da, Kuzey Kıbrıs’ta, Doğu Akdeniz’de ülkemizin hak ve menfaatlerini sonuna kadar korumak adına görüşlerimiz, parti programlarımız farklı da olsa tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak ilkeleri çerçevesinde aynı hassasiyetlere sahip olduğumuzu Demokratik Sol Parti’yle bir kez daha teyit etmiş bulunuyoruz” dedi.

Yapılacak olan seçimlerde Türkiye’nin bölgedeki güçlü yapısının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Seçimlerin Türkiye’nin güçlü yapısının devamıyla emperyal hedeflerin bir çekişmesi niteliğinde olacağını öngörüyoruz. Aslında bu bizim öngörümüz de değil, dış çevrelerde ortaya konan bir hakikat. O bakımdan bu seçimlerde beraber yol yürüyebileceğimizi düşündük ve bu teklifi Demokratik Sol Parti’ye, Sayın Genel Başkana ve arkadaşlarına ilettik” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'ndan Sarıgül ve Aksakal'a ziyaretKılıçdaroğlu’ndan Sarıgül ve Aksakal’a ziyaret

Aksakal’dan teklife yeşil ışık

DSP Genel Başkanı Aksakal da AK Parti’li heyetin, Demokratik Sol Parti’nin 38 yıllık siyasi geçmişi ve 3 defa devlet yönetimindeki birikimlerinin yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınması yönündeki görüşlerini kendileriyle paylaştıklarını söyleyerek, “14 Mayıs seçimleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğuna inanan vatanseverlerle yerli ve milli değerleri kendilerinden bile önde tutanlarla, küresel emperyalizmin tuzağına düşenler ve onların taşeronlarına soyunanların yarıştığı bir seçim olacaktır” diye konuştu.

Aksakal, DSP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanması, devlet üzerinde istikrarın bozulmaması, dış mihrakların tertipleriyle Türkiye’de siyasi bir maceraya meydan verilmemesi için elinden geleni yapacağını söyleyerek, “TBMM’de yer alarak katkılarımızı sunmak istediğimizi, bunun Türk siyasetinde yeni bir dönemin de başlangıcına vesile olacağı görüşümüzü paylaştık. Hem dünkü misafirimizin ziyareti hem de bugünkü ziyaretimizin kapsamını başkanlık kurulunda tartışarak ve sizler aracılığıyla halkımızla da paylaşarak sonrasında bizi misafir olarak kabul ederlerse AK Parti’ye ziyarette bulunacağız” dedi.

‘Listeler açıklandığında herkes görecektir’

DSP lideri Önder Aksakal, akşam saatlerinde partisinin seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldığını açıkladı. Aksakal, “Seçime katılmıyoruz, AK Parti listelerinden parlamentoda yerimizi alacağız” dedi.

Aksakal 10 Haber’ yaptığı açıklamada ise “AK Parti listelerinden gireceğiz, vekil sayısıyla ilgili dedikodulara girmeyiz, listeler açıklandığında herkes görecektir” sözlerini sarf etti.

Kılıçdaroğlu önceki gün ziyaret etmişti

Önceki gün de CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı parti genel merkezinde ziyaret etti.

İki genel başkan görüşme sonrası ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Ziyaret talebini kabul ettikleri için Önder Aksakal’a teşekkür eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Birlikte Türkiye’deki ekonomik durumu, yapılması gerekenleri tartıştık. Göreceksiniz 15 Mayıs’ta yeni bir Türkiye’ye uyanacağız. Baharı göreceğiz, güzelliği göreceğiz, birlikte olmayı, kucaklaşmayı göreceğiz” diye konuşmuştu.

DSP’nin her zaman Türk milletinin beklentilerini karşılayan bir parti olduğunu söyleyen DSP Genel Başkanı Aksakal ise, “Ben CHP Genel Başkanımıza, Sayın Cumhurbaşkanı adayımıza çıktığı yolda hayırlı, başarılı sonuçlar elde etmesini temenni ediyorum” dedi.

74 eski DSP’li bakan ve vekilden Kılıçdaroğlu’na destek

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın AK Parti’nin seçim teklifine yeşil ışık yakmasının ardından eski DSP’li milletvekili ve bakanlardan Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek geldi. 21. Dönem DSP Samsun Milletvekili Tarık Cengiz, ” DSP’nin şu anki yönetimi birkaç sandalye uğruna pazarlıklar yapmaktadır. Gerçek Ecevit’in yolunda yürüyenler bu seçimlerde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na desteklerini sonuna kadar vereceklerdir” dedi.

Tarık Cengiz, 74 eski DSP milletveki ve bakanın Kılıçdaroğlu’nun desteklediğini bildirdi.

ANKA’nın aktardığı habere göre Cengiz, açıklamasında, “Bugün yaşadığımız gelişmelerden dolayı açıklamamızı yenileme ihtiyacı hissettik. Daha önce 52 tane DSP eski milletvekili ve bakan arkadaşımızın yaptığı açıklamayı bugün 74 eski DSP bakan ve milletvekili arkadaşları olarak yeniden yapmak istiyoruz. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Kılıçdaroğlu’na desteğimizi bir kez daha buradan haykırıyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasını yapan DSP’lilerin isimleri şöyle:

“Ahmet Güzel, Ahmet Tan, Ayşe Jale Ağırbaş, Akif Serin, Ali Ahmet Ertürk, Ali Arabacı, Ali Günay, Ali Ilıksoy, Ali Tekin, Attila Mutman, Ayşe Gürocak, Bayram Fırat, Dayanıklı, Boray Baycık, Cengiz Güleç, Çetin Bilgir, Edip Özgenç, Emin Kara, Erdal Kesebir, Erol Al, Evliya Parlak, Fadlı Ağaoğlu, Güler Aslan, Hadi Dilekçi, Halil Çalık, Halit Dikmen, Harun Öztürk, Hasan Akyol, Hasan Gemici, Hasan Macit, Hasan Özgöbek, Hikmet Sami Türk, Hüseyin Mert, İhsan Çabuk, İstemihan Talay, Kazım Üstüner, Kemal Vatan, Melda Bayer, Mehmet Çümen, Mehmet Kocabatmaz, Mehmet Yaşar Ünal, Metin Bostancıoğlu, Mustafa İlimen, Mustafa Vural, Mahmut Erdir, M.Tahir Köse, M.Kemal Tuğmaner, Necdet Tekin, Nezire Karakuş, Numan Gültekin, Nural Karagöz, Orhan Ocak, Ömer Üstünkol, Rahmi Sezgin, Ramis Savaş, Saffet Başaran, Sadık Kırbaş, Salih Dayıoğlu, Sancar Sayın, Savaş Yazıcı, Suat Çağlayan, Süleyman Yağız, Şadan Şimşek, Tarık Cengiz, Turhan İmamoğlu, Uluç Gürkan, Yalçın Gürtan, Yavuz Bildik, Yekta Açıkgöz, Ziya Aktaş.”

2 genel başkan yardımcısı istifa etti

Bu görüşmenin ardından ise DSP Genel Başkan Yardımcısı Onur İste sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak görevinden istifa ettiğini duyurdu. “Ben hep olduğum yerdeyim” diyen İste, istifasının nedeninin de bu duruşuyla alakalı olduğunu söyledi. Öte yandan İste’nin istifasının ardından DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova da sosyal medyadan görevinden ayrıldığını duyurdu. Tambova, partinin içinde bulunduğu durumun kendisi açısından tutarlılığı taşımadığına inandığını söyledi.

Ak Parti restini çekti, Cumhur İttifakı'nda ortak liste yokAk Parti restini çekti, Cumhur İttifakı’nda ortak liste yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.