Almanya’daki Erdoğan afişleri yasa değiştirtiyor

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Almanya’nın Nürnberg kentinde asılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın propaganda afişleri nedeniyle tüzük ve yasa değişikliğine gidiliyor. Bir daha Türkiye'deki hiçbir parti, Almanya sokaklarına afişini asamayabilir.

Siyaset 12 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’de ilk turu 14 Mayıs, ikinci turu ise 28 Mayıs tarihlerinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Almanya’nın Nürnberg kentinde asılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın propaganda afişleri nedeniyle Almanya’da yasa değişikliğine gidiliyor.

‘Doğru zaman, doğru adam’ ifadeleriyle Erdoğan afişleri hazırlayan Almanya’daki Ak Parti’liler, Nürnberg Şehir İdaresi’ne kullanım ücreti olarak 800 avro ödeme yapmıştı. Tren istasyonu yakını da dahil olmak üzere 25 yere bu afişlerden asılmıştı. Afişler, Erdoğan’ı antidemokratik bulan bazı kesimlerin tepkisini çekmişti.

Almanya’daki afişler, özellikle ülkedeki sosyal demokrat ve sol kamuoyundan tepki çekmişti.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre; Nürnberg Şehir İdaresi, afişlerle ilgili yasa ve tüzükte bununla ilgili ‘yasak bulunmadığını’ belirterek, afişlere izin vermek zorunda olduklarını duyurmuştu. Şimdi, ilgili yasaya bağlı olan tüzük değiştiriliyor.

Bir sonraki seçimde izin verilmeyecek

Yeni tüzükle birlikte, “Başka ülkelerdeki seçimler veya oylamalar nedeniyle, yabancı partiler ya da seçmen grupları için özel bilgi stantları, posterler, afişler asılmasına, diğer reklam-tanıtım yapılmasına izin verilmeyecek” hükmü getiriliyor. Yeni tüzük, Nürnberg Şehir İdaresi tarafından Çarşamba günü yürürlüğe konulacak.

Bu kararın, Almanya’nın birçok kentine de örnek olması bekleniyor. Aynı şekilde Münih’te de, hem Ak Parti’liler, hem de CHP’liler stantlar açmış ve Türkiye’deki seçimlerle ilgili propaganda yapmıştı. Bir sonraki seçimlerde artık bu tür çalışmalara izin verilmeyecek. Ek olarak, bazı nüfusu az şehirlerde sorun çıkmadığı için şu anda bir değişiklik yapılması öngörülmüyor.

Almanya'da kritik veri: Aşırı sağ parti ankette yüzde 18'e ulaştıAlmanya’da kritik veri: Aşırı sağ parti ankette yüzde 18’e ulaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.