AYM Başkanı ile görüşen Özel: Kararlarını yok saymak darbedir

AYM Başkanı ile görüşen CHP lideri görüşmenin AYM’nin Cumhurbaşkanı’nın bazı yetkilerine dair verdiği son iptal kararlarıyla ilgisi olmadığını söyledi ancak ekledi: AYM kararlarına uymamak anayasal düzene baş kaldırmaktır.

Siyaset 6 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyerek hem siyaset gündeminin önemli konularına değindi, hem de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir sonraki görüşmenin tarihinin netleşip netleşmediği sorulduğunda Özel “Erdoğan’la görüşmenin gelecek hafta içinde olacağı kesinleşti. Yarın gününü ve saatini paylaşma imkanımız olacak. Bu önemli bir görüşme, siyasette herkesin herkesle görüşmesini savunuyorum. Normalleşme dediğimiz bir dönem” cevabı verdi.

Akşener-Erdoğan görüşmesini değerlendirdi

İYİ Parti’nin eski genel başkanı Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı’nın görüşmesine dair de Özel’in ılımlı mesajlar vermesi dikkat çekti:

“Ben Meral Akşener’i bayramda aradım. Bunlar insani şeyler. İnsani duygularını kaybeden siyasetçilerin memlekete kazandıracağı hiçbir şey yok. Umarım her iki tarafın da memnun ayrıldığı bir temas gerçekleşiyordur. Biz de dikkatle takip ediyoruz.

Biz İYİ Parti’yi bu ülkenin önemli bir siyasi partisi olarak görüyoruz. Biz İYİ Parti’yi önemsiyoruz, çünkü onlara oy veren iyi insanları önemsiyoruz. Yöneticilerin sertleşmesi, iyi insanları kötü insan yapmaz. Ben asla ve asla bu tip tartışmaların içine girmem. Yoksa verilecek çok cevap var. Bundan sizin, bizim, bu ülkenin yoksul, işsiz insanlarının, mutsuz insanlarının ne çıkarı var? Musavat Dervişoğlu ile Özgür Özel birbirinin kaşını gözünü yarsa bir garibanın karnı doyuyor mu?”

‘Ziyaretimizin son kararlarla ilgisi yok’

Özel AYM Başkanı ile görüşmesinin zamanlamasının kurumun son aldığı kararlarla ilgisi olmadığını söyledi. AYM’nin Erdoğan’ın rektör atama ve Merkez Bankası başkanını görevden alma yetkilerini iptal etmesini kastederek “İki gündür AYM çok önemli kararlar veriyor. Çok gecikmiş ama çok önemli kararlar” diyen Özgür Özel “Bu görüşmenin bu kararlarla ilişkilendirilmesini istemem çünkü hoşumuza gitmeyen kararlarda ölçülü tepkiler vermek sorumluluğumuz olduğu gibi olması gerektiğini düşündüğümüz kararlardan sonra da gelip sanki bir kutlama, bir tebrik, teşekkür gibi algılanması AYM’nin tarafsızlığına gölge düşürür” diye konuştu.

AYM’nin önemini ve tarihini hatırlattı

Özel AYM üzerinden yürütülen tartışmalara dair şunları söyledi:

“Biz kurumsal olarak da ben kişisel olarak, partinin genel başkanı olarak da AYM’nin üzerine titizleniyoruz. AYM’yi fevkalade önemsiyoruz. Bu işin bir tarafı. AYM kelimesinin Türkiye siyaset tarihinde ilk kez CHP’nin ilk hedefler beyannamesinde tartıştığı, sonra da 62 anayasasına girmiş ve bugünkü kazanıma dönüşmüş olan bir yüksek mahkeme olmasıdır. O yüzden AYM’yi kim değersizleştirirse, bu bazen üyelerinin, kararlarının, siyasilerin bazen de hukukçuların buradan orta ve uzun vadede kimse karlı çıkmaz. Çünkü AYM, anayasanın güvencesidir. Anayasa, toplumsal mutabakattır. Bu sınırlar içinde yaşayan insanların bir mutabakatları olduğunun cisme dönüşmüş halidir. Üzerinde varılmış bir mutabakat yoksa kimse devletini, milletini çok sevdiğinden bahsetmesin.

Anayasada herkesin rahatsızlık duyduğu maddeler olabilir çünkü Anayasa herkesin tam kabul gösterdiği bir metin değildir ama dikkat edilmesi gereken husus, yürürlükteki anayasaya herkesin uyma zorunluluğudur. Ben bir maddesini beğenmem uymayacağım, sen diğer maddesine uyma, öbürü, 100 kişi bir araya gelince devlet düzeni ortadan kalkar. Ne cumhurbaşkanının ne siyasi parti liderlerinin ne başka yüksek mahkemelerin ne de birinci derece mahkeme hakimlerinin anayasanın beğenmedikleri bir yerine itiraz etme hakları yoktur. Hele hele anayasaya uyma zorunluluğunu denetleyen AYM’yi yok saymak, hiçe saymak tamamen anayasal düzene baş kaldırmak demektir. Bunu kim yaparsa karşısındayız çünkü bu kalkışmadır, darbedir.”

Mehmet Uçum'a göre AYM kararlarına rağmen Erdoğan'ın yetkileri aynen devam ediyorMehmet Uçum’a göre AYM kararlarına rağmen Erdoğan’ın yetkileri aynen devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.