Bahçeli, Şeyh Said tartışmasına sert girdi: Vatan hainidir

MHP lideri Bahçeli de Şeyh Sait tartışmalarına girdi ve "Hınıslı Sait bir vatan hainidir" dedi. Ayrıca Bahçeli motokurye Göçer'in öldüğü kazaya karışan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamud'un Türk adaleti önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Siyaset 17 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’da kayyum yönetimindeki büyükşehir belediyesi yapılacak yeni yola Şeyh Sait Bulvarı adını vereceğini duyurmuştu. Bu duyuru Ankara’da yankılandı ve siyasetin yeni gündemini belirledi.

AK Partili Galip Ensarioğlu “Şeyh Sait bölgede herkesin değer verdiği bir isim” dedi. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu da “Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz” açıklaması yaptı. Ancak bu açıklama zaten bir süredir çalkantılı olan İYİ Parti’de rahatsızlığa neden oldu. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Ensarioğlu’nun Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurdu. Ensarioğlu ise 10Haber’e yaptığı değerlendirmede kararı ciddiye almadığını söyledi. Dün de partisinden istifa etti.

Dün de MHP lideri Devlet Bahçeli’den partisinin Ankara İl Başkanları Toplantısı’nda bir açıklama geldi. “Hınıslı Sait bir vatan hainidir, yaşadığı dönemin terörist başıdır, katildir, canidir emperyalizmin uşağıdır” diyen Bahçeli, isminin bulvara verilmesinin en başta Diyarbakırlılara hakaret olduğunu savundu. Bahçeli sözlerini şöyle noktaladı:

“Şeyh Sait silahlı ayaklanmasında askerlerimiz, yöre insanımız şehit olmuş ve yaralanmış, gasp, yağma ve hırsızlıklarla genel asayiş bozulmuştu. Allah’a çok şükür kahraman Türk askeri ayaklanmayı bastırmış ve ayaklanan teröristlerin başını ezmiş; Şark İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan 80 sanıktan 48’i 1925 yılının 28 Haziranı 29 Hazirana bağlayan gecesinde darağacına çıkarılmıştır.”

Öte yandan yerel seçimlere ilişkin de konuşan Bahçeli, AK Parti ile çözemeyecekleri bir meselenin olmayacağını söyledi ve “Tarafımız belli ve değişmedi. AK Parti ile müzakerelerde öncelik Türkiye Yüzyılı. Ne söz verdiysek tutarız. Pazarlık yoktur, hedefimiz aynıdır. Cumhur İttifakı mutabakata vardı” dedi. Aynı konuşmada DEM Parti ile CHP’yi de hedef alan Bahçeli, bu partilerin hem demokrasiye hem de Türkiye’ye zarar verdiğini savundu.

Kuryenin ölümünde tutanaktan al haberi: Savcı kaza videosunu gördüğü halde serbest bırakmış

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Sheikh Mohamud, Fatih’te motokurye Yunus Emre Göçer’in motosikletine arkadan çarpıp ölümüne sebep olmuştu. Polislerin ilk olay yeri tutanaklarında görüntülerden farklı ifadeler yer alıyordu ve savcı da görüntüleri izlemesine rağmen şüpheliyi emniyetten serbest bıraktırmıştı. Daha sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Mohamud ise çoktan Türkiye’den kaçmıştı.

Bahçeli bu olaya ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun ülkesine çekip gitmesi hep bu kurnazlığa destektir. Elbette Türk adaletinin önünde hesap vermekle yükümlüdür Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu” dedi.

İYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalyeİYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.