Bahçeli’den İran yorumu: Türkiye’de de yaşanabilir, tedbir kaçınılmaz

MHP lideri Devlet Bahçeli İran’daki helikopter kazasıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı: “İran'ın başına gelenin Türkiye'de de yaşanabileceğini düşünmek karanlık mihrakların niyetini yorumlamış olmamızdandır.”

Siyaset 21 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
MHP lideri Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu. Bahçeli, Kobani davasında verilen cezalar için “Hukukun gereği” derken yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’ya “Bay Zühtü’nün gitmesinden sonra HDP ve devamı niteliğindeki partinin kapatılması için elini tutan kalmamıştır” diye seslendi. CHP lideri Özgür Özel’in Kobani davasındaki cezalara tepki göstermesini “yumuşama sürecini sekteye uğratmak” diye yorumladı. Bahçeli konuşmasının sonunda isim vermeden DEM Partili milletvekillerine “terörist” dedi ve “Meclis görevini yapmalı, dokunulmazlıklar kaldırılmalı, gereken ceza verilmelidir” çağrısı yaptı.

Bahçeli geçen hafta çok sert konuştuğu emniyetteki krizle ilgili bu kez tonunu düşürdü, “Emniyet ve yargı içine yuvalanmış FETÖ benzeri oluşumların kumpas hazırlıkları, siyasete ve demokrasiye ket vurma planı yapan köksüzlerin tuzakları deşifre edilerek alayı birden yakayı ele vermiştir” dedi.

Bahçeli’nin konuşmasındaki en dikkat çekici bölüm İran’daki helikopter kazasıyla ilgili sözleriydi. Bahçeli “Bugün İran’ın başına gelen felaketin, Allah korusun ama Türkiye’de de yaşanabileceğini düşünmek bir vehim değil, suyu uyutup kendisini ayık tutan mihrakların gerçek niyetlerini az çok yorumlamış olmamızın sonucudur. Her anlamda, her seviyede dikkat, temkin, tedbir, güvenlik önlemi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” dedi.

Bahçeli'nin gündemi Kaplan dosyası: Kumpasçılarla işimiz olmazBahçeli’nin gündemi Kaplan dosyası: Kumpasçılarla işimiz olmaz

Gazze düşerse tehditler katlanacak

Devlet Bahçeli konuşmasına Gazze’de süren İsrail saldırılarıyla başladı. Bahçeli “Gazze düşerse son yurdumuzun etrafındaki kuşatma sertleşmekle kalmayacak, sık sık ifade ettiğim üzere milli güvenlik tehditleri katlanacaktır. Lütfen dikkat buyurunuz, vaat edilmiş topraklar ve son aşamada kurulacak yeni dünya düzeni için fethedilecek nihai ülke Kabala yorumcularına göre Edom’dur. Edom ise Anadolu’nun ilk çağlardaki adıdır” diye konuştu.

İran örneği üstünden uyardı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili konuşan Bahçeli “İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 19 Mayıs’ta bir baraj açılış töreni maksadıyla buluşmaları, hitamında yaşanan elim helikopter kazası kanaatimce birbirinden bağımsız gelişmeler değildir. Hakikaten kaza mıdır, yoksa sabotaj mıdır bilemem; fakat bu trajik olayın iç yüzünün en kısa sürede açıklığa kavuşturulması, üzerindeki sis perdesinin aralanması bölgesel barış ve huzur adına zorunluluktur. İsrail’in iddia edilen kazadaki rolü, ABD’nin nerede durduğu muhakkak berraklaşmalı, az evvel bahsettiğim gibi son zamanlardaki gelişmelerin tesirinin, diyalog ve işbirliği zeminin genişlemesinin kaza süsü verilerek kesintiye uğramasının amaçlanıp amaçlanmadığı belli olmalıdır. Bugün İran’ın başına gelen felaketin, Allah korusun ama, Türkiye’de de yaşanabileceğini düşünmek bir vehim değil, suyu uyutup kendisini ayık tutan mihrakların gerçek niyetlerini az çok yorumlamış olmamızın sonucudur. Her anlamda, her seviyede dikkat, temkin, tedbir, güvenlik önlemi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

Kobani davası: İhanetlerinin hukuki faturası

Kamuoyunda “Kobani” veya “6-8 Ekim olayları” olarak bilinen 2014 yılında yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili 18’i tutuklu olmak üzere toplam 108 kişinin yargılandığı davada mahkeme eski HDP’nin eş genel başkanlarına ağır hapis cezaları vermişti.

Bahçeli cezalarla ilgili “Hüküm almaları hukuk devletinin gereğidir. İşlenmiş bir suç kimsenin yanına kalmayacaktır. Bu ülkenin havasını soluyup ekmeğini yiyenler, eninde sonunda ihanetlerinin hukuki faturasına da katlanmak durumundadır. PKK ile HDP arasındaki organik ve örgütsel bağ hukuken tescillenmiştir” dedi.

AYM’ye çattı

Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen HDP’nin kapatma davasıyla ilgiliyse “Anayasa Mahkemesi HDP’nin kapatma davasını niçin sürüncemede bırakmakta, kararın açıklanmasını niçin sürekli ertelemektedir? HDP bugün değilse, ne zaman kapatılacak; onun uzantısı DEM’in Türkiye’ye kast etmesinin hesabı ne zaman sorulacaktır? Bay Zühtü’nün gitmesinden sonra Anayasa Mahkemesi’nin elini tutan, önüne geçen, karar süreçlerine tıkaç olan sanıyorum kalmamıştır. O halde bu iş bitmelidir, HDP ve devamı sözde parti kapatılmalıdır” diye konuştu.

Bahçeli davayla ilgili CHP’den gelen eleştirileri “CHP yönetiminin 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili mahkeme kararına siyasi demesi, haksızlık ve hukuksuzluk vurgusu yapması, normalleşme ve yumuşama ortamına aykırı görmesi rezaletin ta kendisidir” sözleriyle değerlendirdi.

Emniyetteki kriz: Görünmeyen kısımlarını da değerlendirmek lazım

Ayhan Bora Kaplan dosyasının iki numaralı sanığı Serdar Sertçelik’in iddialarıyla açılan “Gizli tanığı yönlendirme” soruşturmasıyla ilgili geçen hafta çok sert ifadeler kullanan Bahçeli bu kez daha temkinli konuştu. MHP lideri “Son olarak emniyet ve yargı içine yuvalanmış FETÖ benzeri oluşumların kumpas hazırlıkları, siyasete ve demokrasiye ket vurma planı yapan köksüzlerin tuzakları deşifre edilerek alayı birden yakayı ele vermiştir. Habis urun görünen kısımları kadar, görünmeyen ve kamufle halde bekleyen figüranlarının da olduğunu göz önüne alıp devlete sızma ve yerleşme ihtimalini ciddiyetle değerlendirmek lazımdır.  Mesele kabın şeklini almak değil, kaba şekil vermektir. Mesele zamanın akışına kapılmak değil, istikamet çizmektir” dedi.

Bahçeli esti, Erdoğan es geçti: Ankara'da 'komplo' krizine soğutma hamleleri var ama savcılık sertBahçeli esti, Erdoğan es geçti: Ankara’da ‘komplo’ krizine soğutma hamleleri var ama savcılık sert

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.