Bahçeli’den İsrailli bakana yanıt: Hesap vereceği günler uzak değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e 'girebiliriz' çıkışı ardından yükselen tansiyon düşmüyor. Erdoğan için "Saddam yolunda ilerliyor" diyen İsrailli bakana MHP lideri Bahçeli'den yanıt geldi.

Dünya 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
MHP lideri Devlet Bahçeli.

İsrail ve Türkiye arasındaki gerilime MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dahil oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek İsrail’e de gireriz. Yeter ki güçlü olalım” sözleriyle başlayan tansiyon yükselmeye devam ediyor. Erdoğan’a eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in fotoğrafıyla yanıt veren İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’a Bahçeli’den tepki geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İsrail yönetimine tepki göstererek “Soykırımcı bir yönetimin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na panikle saldırması suçluluk psikolojisinin tezahürüdür. 40 bine yakın masumu katleden İsrail yönetiminin hesap vereceği günler uzak değildir” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile hükümetinin hangi kanlı ve karanlık izleri takip ettiğini tüm dünyanın açıklıkla gördüğünü söyleyen Bahçeli şöyle devam etti: “Soykırımcı bir yönetimin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na panikle saldırması suçluluk psikolojisinin tezahürüdür. 40 bine yakın masumu katleden İsrail yönetiminin hesap vereceği günler uzak değildir. Bu durum sadece sabır ve zaman meselesidir. Türk milleti kenetlenmiş ve soykırımcı İsrail’e karşı kilitlenmiştir. Elbette her türlü senaryo gündemde olmalı; siyasi, stratejik ve askeri tüm hazırlıklar tahkim edilerek Türkiye’nin hafife alınacak bir ülke olmadığı isabetle teyit edilmelidir.”

İlk konuşmasında 24 saat mühlet vermişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İsrail’in Gazze’ye topyekûn saldırıya başladığı Ekim ayındaki ilk açıklamasında Tel Aviv yönetimine 24 saat mühlet vermişti. Bahçeli İsrail’in Gazze’ye saldırılarına ilişkin “Milliyetçi Hareket Partisi olarak çağrımız şudur, eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse milletimle açık açık paylaşıyorum ki Türkiye süratle devreye girmeli” demişti.

Bahçeli’nin gündeminde Batı Şeria’daki Filistin Yönetiminin lideri Mahmud Abbas da vardı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın tarih ve mazlumlar önündeki sorumluluğunu ihmalden süratle kaçınması gerektiğini ifade eden Bahçeli şunları kaydetti: “TBMM’ye davet edilmek muhatabı için şereftir. Bu şerefi taşıyıp taşımama konusu ise Sayın Abbas’ın bileceği ve davranışıyla ispat edeceği bir husustur. Caniyahu’nun ABD Kongresi’nde ayakta alkışlanması gerçek manada soykırımın ibrası, zulmün ifa ve icrasına rezil bir ikramdır.”

Erdoğan’ı Saddam ile kıyaslayan bakan ne demişti?

Daha önce Erdoğan’ı Hamas’ı fonlamakla suçlayan Katz “Erdoğan, Saddam Hüseyin’in izinden giderek İsrail’e saldırma tehdidi savuruyor. Ne olduğunu ve nasıl bittiğini hatırlamalı” dedi. Katz, Erdoğan ve Saddam’ın fotoğraflarını da yan yana koydu.

Irak’ın eski lideri diktatör Saddam 2003 yılında ABD ve koalisyon güçleri tarafından başlatılan Irak Savaşı sonucunda iktidardan indirilmişti. Aynı sene Tikrit yakınlarında yakalanan Saddam insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle 2005 yılında suçlu bulunmuş, bir yıl sonra idam edilmişti. Saddam döneminde katliam ve tasfiyeler sonucu ölen kişilerin sayısının 250 bin olduğu tahmin ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetimi 7 Ekim’de başlayan savaşta şimdiye kadar 39 binden fazla Filistinlinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Ölenlerin büyük kısmı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Enkazların altında da binlerce insanın cansız bedeni olduğu tahmin ediliyor. 90 binden fazla kişi savaş boyunca yaralandı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısı ise iki milyonu geçti. İsrail’in savaş başından beri hedef aldığı yerlerden bazıları normalde uluslararası hukuka göre vurulması  yasak olan hastane ve okul gibi sivillerin sığındığı yerler.

Türkiye-İsrail hattı geriliyor: İsrailli bakandan Erdoğan'a Saddam benzetmesi, Dışişleri'nden Hitler çıkışıTürkiye-İsrail hattı geriliyor: İsrailli bakandan Erdoğan’a Saddam benzetmesi, Dışişleri’nden Hitler çıkışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.