Bahçeli’nin çıkışını MHP yumuşattı: ‘Uluslararası toplumla entegre’ vurgusu

MHP lideri Devlet Bahçeli "Gazze'de 24 saat içinde ateşkes sağlanamaması halinde Türkiye'nin devreye girmesi" çağrısı yapmıştı. MHP Genel Merkezi'nden dün yapılan açıklamada "uluslararası toplumla entegre şekilde sorunun çözümü" vurgusu yapıldı.

Siyaset 22 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan ve İsrail’in savaş ilanı ile şiddetlenen çatışmalar bölgede ve dünyada düşmek bilmeyen bir gerileme sebep olmaya devam ediyor. Batı dünyası İsrail’in yanında hizalanmış durumda, başta itidal çağrısı yapan Ankara ise Gazze’ye yönelik bombardıman ağırlaştıkça söylemi sertleştiriyor. Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözleri de Türkiye’nin Gazze’ye müdahalesine mi işaret ediyor yorumlarına yol açtı. MHP lideri Bahçeli ateşkes çağrısıyla 24 saat “süre” vermiş, ateşkes sağlanamaması halinde Türkiye’nin ‘süratle devreye girmesi gerektiğini’ söylemişti. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden de Bahçeli’ye destek açıklaması gelmişti.

Ankara sert: Bahçeli'den 'Türkiye Gazze'yi korumalı', Fidan'dan 'Göz yummayacağız' çıkışıAnkara sert: Bahçeli’den ‘Türkiye Gazze’yi korumalı’, Fidan’dan ‘Göz yummayacağız’ çıkışı

MHP liderinin “Filistin’e Türk askerinin gönderilmesi hazırlığı mı var” sorularına yol açan bu sözlerinin ardından dün MHP Genel Merkezi’nden açıklama geldi.

Habertürk TV sunucusu Mehmet Akif Ersoy MHP Genel Merkezi’nden arandığını belirtip yapılan açıklamayı şöyle aktardı: “Dün yayında aktardığım noktalara işaret ederek, Sn. Bahçeli’nin; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kahire’deki önerileri çerçevesinde Türkiye’nin uluslararası toplumla entegre şekilde sorunun çözümü için katkı sunmaya hazır olduğunu (garantörlük), Gazze’de yaşanan sivil katliamların nefsi müdafaa olarak asla değerlendirilemeyeceğini, ABD’nin sorumsuz davranarak ateşe benzinle gittiğini, acilen ateşkes, barış görüşmeleri ve iki devletli çözüm noktasında inisiyatif alınması gerektiğini, Sn. Cumhurbaşkanı’nın bu yöndeki çabalarının da kuvvetle desteklendiğini ifade ettiler.”

Mehmet Akif Ersoy önceki gün Habertürk yayınında Bahçeli’nin sözlerini değerlendirmiş, “Uluslararası toplumla entegre, meşru bir şekilde Gazze’de bulunacaksa Türkiye, bu anlamlı. Zaten ilerleyen günlerde Bahçeli’nin bu sözlerle neyi kast ettiği detaylandırılacaktır” demişti.

Bahçeli ne demişti?

MHP lideri Devlet Bahçeli önceki gün Filistin’e yönelik saldırılara ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yapmıştı:

“Milliyetçi Hareket Partisi olarak çağrımız şudur: Eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki, Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır. Gazze’yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmek bize ecdadımızın mirasıdır.”

Bahçeli: İsrail Amerikalı dayılarına güvenmesinBahçeli: İsrail Amerikalı dayılarına güvenmesin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.