Siyaset ‘Ateş’lendi: Bahçeli cinayetin şüphelisini arkasına alıp medyaya yüklendi, CHP Bahçeli’yi suçladı
MHP lideri Devlet Bahçeli, Türkiye'ye giriş yasağı bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir'in önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. Kadir, 2006, 2007 ve 2012 yıllarında Türkiye'ye vize başvurusunda bulunmuş, ancak 'sakıncalı kişi' olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda partisinin TBMM grup toplantısındaki konuşmasında, Filistin Devlet Başkanı’nın Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti esnasında yaptığı açıklamaları eleştirdiğini hatırlattı.
Bu konuşmasının ardından Dünya Uygur Kurultayı Onursal Başkanı Rabia Kadir’in kendisine mektup yazdığını belirten Bahçeli, “Uygur davasının yılmaz savunucusu Sayın Rabia Kadir şu anda ABD’de yaşamaktadır ve yaşı da 80’e ulaşmıştır. Bazı sebeplerden dolayı uzun süreden beri Türkiye’ye giriş yapamamaktadır. Geldiğimiz bu aşamada, Sayın Rabia Kadir’in Türkiye’ye ziyaretinin önündeki engellerin kaldırılarak milletiyle özlem gidermesi en samimi dilek ve temennimdir. Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Rabia Kadir’i misafir etmeye hazırdır” dedi.
Bahçeli’nin açıklamasının ardından Rabia Kadir’in Türkiye’ye giriş yasağı yeniden gündeme geldi.
Rabia Kadir 2006 ve 2007 yılllarında Türkiye’ye vize başvurusunda bulunmuş, ‘sakıncalı kişi’ olduğu gerekçesiyle başvurusu reddedilmişti.
Dönemin İzmir Milletvekili Oktay Vural, 2009 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na Rabia Kadir’e ‘Türkiye’ye girmesi sakıncalı kişi’ olduğu gerekçesiyle neden vize verilmediğine ilişkin bir soru önergesi sunmuştu.
Vural, önergesi şöyleydi: ”Kadir’e vize verilmemesi için Çin hükümetinin baskısı, bu konuda talebi oldu mu? Vize verilmemesi konusunda hükümetinizin bir anlaşması var mı? Kadir ile bugüne kadar bir görüşmeniz oldu mu? Dışişleri Bakanı’nın bir görüşmesi oldu mu? Hamas Örgütünün Lideri Halid Meşal ile siz ve Dışişleri Bakanı, kaç kez görüştü? Meşal’in Türkiye’ye gelmesi için vize verilirken, Kadir’e verilmemesinin ardında yatan gerekçe nedir? Hamas örgütü askeri liderinin Türkiye ziyaretlerinde, Türkiye’nin davet etmiş olmasına rağmen, Uygur Türkleri’nin maruz kaldığı bu insanlık dramı karşısında istişarelerde bulunmak üzere Kadir’in Türkiye’ye gelmesi için ‘bu tür şeylerde davet olmaz’ cevabınızın gerekçesi nedir? Türkiye’nin, barışçıl bir çözüm bulmak için Türk yetkililerle görüşmek isteyen birine davet yapması sizin ifadenize göre neden mümkün değildir?”
Dönemin Başbakanı Erdoğan, 2009 yılında Rabia Kadir’in vize meselesi sorulduğunda müracaat olduğunda vize verileceğini söylemişti. Erdoğan şöyle devam etti:
”Bu tür şeylerde davet olmaz, müracaat olur. Müracaat olması halinde de şahsıma böyle bir bilgi gelmiş değil. Fakat daha önce Dışişlerine böyle bir müracaatın olduğunu bugün bu gazete haberi üzerine öğrendim. Ama böyle müracaatın olması halinde biz kendisine vize veririz.”
Erdoğan’ın sözleri üzerine Rabiya Kadir vize başvurusu yapmaya karar verdi.
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Rabia Kadir vize başvurusunda bulunsa da yeniden reddedildi.
Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, 2012 yılında kızının düğünü için davet ettiği Rabia Kadir’e Dışişleri Bakanlığı tarafından vize verilmediğini bildirdi. Tümtürk, Uygur Türkleri’nin lideri Rabia Kadir’e vize verilmemesiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Rabia Kadir, uluslararası alanda faaliyet yürüten bir sivil toplum örgütünün Dünya Uygur Kongresi’nin Genel Başkanı. Dünyanın her yerine bugün çok rahat şekilde seyahatini gerçekleştirmektedir. Vize alınamadığı için maalesef düğün merasimimize katılamayacak. Kayseri’de 15 Eylül’de yapacağımız düğünümüzde kendisini aramızda görmek isterdik ama maalesef Dışişleri Bakanlığı vize vermedi.”
Rabia Kadir’in ülkeye girişte sorun yaşamasının temelinde Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler yatıyor.
Rabia Kadir, 1948 Yılında Sincan Uygur Özerk Bölgesi bilinen diğer adıyla Sincan Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) dünyaya geldi. Kadir, 27 yaşında tekstil sektöründe şirket kurdu ve şirketin büyümesinin ardından Sincan Ticaret Odası başkanlığına seçildi.
Rabia Kadir, 1992 yılında Millî Halk Kongresi’nin üyesi olmuş ve kadın haklarının savunucusu olarak Çin Hükûmetinin delegasyonuna alındı.
Rabia Kadir, 1997 yılında Çin Halk Kongresi’nde Çin Hükümetinin Sincan politikasını çok sert eleştirmesi sebebiyle Halk Kongresinden çıkarıldı. 2 yıl sonra 1999’da Kadir, Hükümet sırlarını kamuoyuna taşımakla suçlandı ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2005 yılında uluslararası baskı nedeniyle cezasını tamamlamadan serbest bırakıldı.
Kadir serbest bırakıldıktan sonra ABD’ye iltica etti.
2006’nın Kasım ayında Münih’te yeni kurulan Dünya Uygur Kurultayı’nın (WUC) Başkanı ilan edilmiştir.