Bir 50+1 çıkışı da Özel’den: MHP’nin sırtında kambur olduğunu söylüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 çıkışı ve MHP lideri Bahçeli'nin buna yanıtıyla ilgili konuşan Özgür Özel, Erdoğan-Bahçeli ilişkisini yürümeyen evliliğe benzetti.

Siyaset 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Siyasetin bu haftaki gündemini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen cuma Almanya’dan dönerken gazetecilere, Anayasada yazılı Cumhurbaşkanı seçmek için yüzde 50+1 oy kuralını değiştirmek istemesi belirledi. Dün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın önemli bölümünü bu konuya ayırdı, Ak Parti-MHP birlikteliğini ‘Yürümeyen bir evliliğe’ benzetti. Özel’e göre Tayyip Erdoğan, bu çıkışıyla MHP’ye ‘Sen benim sırtımda kambursun’ demiş oldu.

CHP lider Özgür Özel partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu ve sözlerine dokuz kişinin öldüğü sel felaketini anarak başladı. İktidarın dirençli kentler için hazırlık yapması gerektiğini söyleyen Özel İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu örnek gösterdi. Gezi Davası’nda tutuklu olan ve cezası Yargıtay tarafından onanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay da Özel’in gündemindeydi. AYM’nin hak ihlali kararı vermesi sonrası Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Özel bunu darbe girişimi olarak nitelendirmişti. Bu neden Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmek isteyen Özel perşembe günü bu görüşmenin gerçekleştiğini söyledi.

Özel “Bir, Hatay seçmenine karşı bir meydan okuma var. Mesele devamında Can Atalay krizini çok aşıyor. AYM’ye diyor ki, ben Anayasa’yı tanımam. Meclis’e diyor ki, ben altıyüzünüzü de takmam. Meclis Başkanı’na ‘karar aldım, neden okumuyorsun’ diye ayar veriyor. Numan Kurtulmuş da rahatsızlık duyuyor ama bu noktada yapması gerekenleri Meclis adına yapmıyor” dedi ve bunun devlet krizi olduğunu belirtti. “Erdoğan’ın karşısında bu darbeye direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz” diyen Özel konuşmasının devamında ekonomik sorunlara değindi.

CHP kapıyı kesin olarak kapattı

Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesi ile ilgili de konuşan Özel “Biz buradayız! Siz katilinize sahip çıkıyorsanız, biz namuslu insanlar, iyi insanlar birbirimize de bu ülkeye de sahip çıkacağız, size teslim olmayacağız!” dedi.

Özel konuşmasının büyük kısmını ise 50+1 sistemiyle ilgili Cumhur İttifakı içindeki görüş ayrılığına ayırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlarken 50+1 sisteminin değişmesinden yana olduğunu söylemişti. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu sözler karşısında ne diyeceği merak ediliyordu ve Bahçeli cevabını grup toplantısında kürsüden verdi. Bahçeli “Dikkat edin muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. Milletvekili değil cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne dediysek bugün de aynı görüşteyiz” dedi.

Özel ise Erdoğan’ın önceki sözlerini hatırlattı ve 50+1 sistemini desteklediği sözleri yeniden dile getirdi. “Solcuları, sosyal demokratları, Kürtleri bu devleti yönetmene değer görmüyor ya, kendince bir koalisyon yapacak, oradan ayrılmayacak” diyen Özel 2021 yılında Erdoğan ile Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde 50+1 sisteminin sorunlu olduğuna dair görüşlerini anımsattı. Buna Bahçeli’nin “50+1 hesabını eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigal olur, bu masum bir talep değildir” yanıtını verdiğini belirten Özel tartışmanın bu andan sonra rafa kalktığının altını çizdi.

‘Git derdini başka tarafa anlat’

“Geçen günlerde Erdoğan 50+1 şartının değişmesi isabetli olur, yanlış işler yapılıyor diyor. MHP’nin yanlış bir yol olduğu, onunla birlikte olmanın bir hata olduğu, MHP’nin sırtında kambur olduğunu açıkça ifade ediyor” diyen Özel CHP’nin bunlarla meşgul olmasının mümkün olmadığını belirtti ve Erdoğan’a seslendi: “Sayın Erdoğan, sen ne değiştireceksin bilmiyorum, sistem mi değiştireceksin, ortak mı, ittifak mı değiştireceksin, rahmetli Erbakan’a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin? Ne değiştirirsen değiştir emin ol bizimki birlikte anayasa değiştiremeyeceksin.”

Erdoğan’ın Yargıtay-AYM krizi sonrası daha fazla dile getirdiği yeni anayasa çıkışına değinen Özel anayasanın toplumsal mutabakatla yapılacağını söyledi ve “Öyle MHP ile baş başa verdik, noktasını virgülünü değiştirmez dersen seni böyle esir alırlar kardeşim, derdine kendin yan. Git derdini başka tarafta anlat” dedi. Özel MHP ile AK Parti ilişkisini yürümeyen evliliğe benzetti.

Konuşmasının son kısmını KYK yurtlarına ayıran Özel bilinçli olarak yeni yurt yapılmadığını savundu ve bu iddiasını da “Cemaatlerin kucağına 18 yaşındaki evlatlarımızı ittirmek için” cümlesiyle açıkladı.

Bahçeli'den Erdoğan'a 50+1 yanıtı: Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruzBahçeli’den Erdoğan’a 50+1 yanıtı: Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.