Bakan Işıkhan ‘talep’ üzerine CHP’li belediyelerin SGK borcunu açıkladı

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan 'talep' üzerine açıkladıklarını belirterek "30 büyükşehir belediyesinin toplam SGK borcunun yüzde 75'i tek başına CHP'li belediyelere ait" dedi.

CHP’li belediyelerin yönetimde olduğu büyükşehirlerin gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYH) toplam payıysa yüzde 60.

Siyaset 29 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlere az bir süre kala 17 bakan da AK Parti’nin adayları için sahada. Bu durum muhalefet partileri tarafından eleştiriliyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel iki gün önce şöyle demişti: ”Maliye Bakanı İstanbul’da Murat Kurum yerine oy peşine koşacağına ’emeklinin sorununa çare bulsun, emeklinin sıkıntısını çözsün’ diyorlar. Çalışma Bakanı ‘işsizlik sorununu çözsün’ diyorlar. Yargıya güven yüzde 30’un altına düşmüşken ‘Adalet Bakanı’nın İstanbul’da ne işi var’ diyorlar.”

Dün Tokat’ta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuyu CHP’li belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarına getirip “Ülkemizin bu vizyonsuzluktan artık kurtulmaya ihtiyacı var” diyerek AK Parti için oy istedi.

Işıkhan: Büyükşehir borçlarının yüzde 75’i CHP’li belediyelerin

CHP’li belediyelerin borcunu gelen ‘talep’ üzerine açıklarını belirten Işıkhan şunları söyledi: ”Ankara, İzmir, İstanbul, Adana büyükşehir belediyelerinin borcu tüm büyükşehirleri aşmış durumda. Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi var. Bu 30 belediyenin toplam borcu 20 milyar lira. Otuz büyükşehirden 11’i CHP’li ve bunların toplam borcu 15 milyar lira. Yani büyükşehirlerin toplam borcunun yüzde 75’i tek başına CHP’ye ait. Ankara için durum daha da vahim. Otuz büyükşehrin toplam borcunun yüzde 25’i tek başına Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 4,5 milyar lira ve CHP’li olmayan 19 büyükşehir belediyesinin toplam borcuna eşit.​​​​​”

Milli gelirin yüzde 60’ı CHP’li büyükşehir belediyelerinde

Türkiye’nin toplam GSYH’si 26 trilyon 276 milyar 307 milyon lira. 30 büyükşehir belediyesinden 11’i CHP, 15’iyse AK Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Doğruluk Payı’nın derlediği verilere göre CHP’nin yönetimde olduğu büyükşehir belediyelerinin GSYH içindeki payı yüzde 60, AK Partili belediyelerin yüzde 22,1. Ayrıca CHP’nin yönetimde olduğu büyükşehir belediyelerinde tüm nüfusun yüzde 45’i yaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.