Balıkesir’de 78 sene sonra ilk: CHP Ahmet Akın’la kazandı

CHP, en son 1946'da yapılan ve 'Hileli' bulunan seçimde kazandığı Balıkesir'de bunca yılın ardından ilk kez kazandı, partinin adayı Ahmet Akın yüzde 50'nin üzerinde oy alarak Büyükeşehir Belediye Başkanı seçildi.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Balıkesir’de Cumhuriyet Halk Partisi gerçek anlamda tarih yazdı; çünkü bu kentte en son tek parti döneminin ‘hileli seçim’ olarak tarihe geçen son seçimi olan 1946’da kazanmayı başaran, ondan sonra 78 yıl boyunca kaybeden CHP bu yerel seçimden galip çıktı. CHP adayı Ahmet Akın yüzde 50’yi aşan oy oranıyla Balıkesir’in yeni büyükşehir belediye başkanı oldu.

Aslında Ahmet Akın 2019’da da CHP’nin adayıydı ama son dakikada İyi Parti ile yapılan ittifak anlaşması gereği adaylıktan çekilmek zorunda kalmıştı. Yerine aday gösterilen İYİ Partili İsmail Ok, AK Parti adayı Yücel Yılmaz’ın kıl payıyla yüzde 0,7 gerisinde kalmış ve seçimi kaybetmişti. Kaybeden aday İsmail Ok, 2022’de AK Parti’ye geçmişti.

Bu seçime girerken CHP’nin adayı yeniden Ahmet Akın oldu. Artık ‘hür ve müstakil’ hareket edeceğini söyleyen İyi Parti’nin adayı ise iddialı bir isimdi, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez’di.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel İYİ Parti adayına şu sözlerle çekilme çağrısı yapmıştı: ”Meral Akşener bir gün Ahmet Akın’ın olduğu bir ortamda, ‘Bunların hiçbirine bir borcum yok ama sana borcum var Ahmet. Ben o borcu bir gün öderim’ demişti.” Ancak buna Akşener’den sert bir ret yanıtı gelmişti.

Bu iki ismin karşısındaysa AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da cumhur ittifakının adayı olarak yeniden yarışa girmişti.

31 Mart’taki seçimlerdeyse CHP bu kentte de zafere ulaşmayı başardı. Bu durum Türkiye’de yerel seçimler tarihinde bir ilk. Çok partiyle girilen seçimlerde CHP 1946’da Demokrat Parti’nin boykot ettiği yerel seçim dışında bu kentteki belediyeyi hiçbir zaman kazanamadı.

Dünkü seçimlerdeyse CHP’li Ahmet Akın zafer kazandı ve tablo şöyle oldu:

  • CHP-Yüzde 50,6
  • AK Parti-Yüzde 40,62
  • İYİ Parti-Yüzde 3,04
  • Yeniden Refah Partisi-Yüzde 1,94

Ayrıca CHP kentteki 20 ilçenin 15’ini de kazandı. Dört ilçede AK Parti, bir ilçedeyse İYİ Parti üstünlüğü var.

AK Parti 20 yıl sonra kaybetti: Kilis'te CHP zaferiAK Parti 20 yıl sonra kaybetti: Kilis’te CHP zaferi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.