Özgür Özel’in Manisa Barış Eczanesi’nden CHP’nin 12’nci katına yolculuğu

Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni genel başkanı, siyasi yolculuğuna Manisa'da genç bir eczacı olarak başladı. Barış Eczanesinden CHP'nin belediye başkan adaylığına geldi. O seçimi kaybetti ama yılmadı, parlamentoya milletvekili olarak geldi.

Siyaset 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kemal Kılıçdaroğlu dönemi kapandı, Özgür Özel dönemi başladı.

Özel’in siyasi yolculuğu, onun Manisa’daki eczacılık günlerine kadar uzanıyor. Burada Barış Eczanesi’ni işleten Özel, 2009 yılında CHP’den Manisa Belediye Başkanlığına aday olmuştu ama bu seçimi kazanamadı.

Kaynak: REUTERS – Ümit Bektaş

Ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olduğu ilk genel seçimlerde milletvekili adayı olarak gösterildi ve meclise girdi. 

Bu, Manisa’daki Barış Eczanesi’nden, Ankara’ya uzanan uzun bir yolun başlangıcıydı. 

Özgür Özel’in eczacılık yıllarından bir fotoğraf…

Özel, Manisa’da eczacı kimliğiyle birçok toplumsal soruna değinen eylemlere de öncülük etmişti. 

Vekil olduğu dönemde de Manisa’nın sorunlarıyla yakından ilgilenen Özel, Soma’da 301 madencinin öldüğü maden faciasından önce konuyu TBMM’ye taşımıştı. 

Soma Maden Faciası davasının ardından Özgür Özel.

Soma Faciası’ndan sonra başlayan yargı sürecini de yakından takip eden Özel, davanın öznelerinden biri haline geldi. Öyle ki Haziran 2021’deki karar davası sonrası, canlı yayında gözyaşlarına hakim olamadı. 

Özel’in TBMM performansı ve Manisa’daki faaliyetleri, 2015 Genel Seçimleri’nde yeniden vekil seçilmesini sağladı. Bu tarihten sonra Özel, partisinin Grup Başkanvekilliği görevine de gelerek artık CHP’nin öne çıkan yüzlerinden biri haline geldi. 

Veli Ağbaba, Faik Özrtak, Engin Altay, Engin Özkoç ve Selin Sayek Böke gibi isimlerle beraber Ak Parti’nin muhalefete yönelik söylemlerine cevap üreten bir yerde olan Özel, birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıf tarafından tanındı. 

Kurultay konuşmasında 2017’deki Adalet Yürüyüşü’ne atıf yapan Özel, Kılıçdaroğlu’nu TBMM’ye girdiği günden bu yana yalnız bırakmamıştı.

15 Temmuz Darbe Girişimi ve Türkiye’nin yönetim sistemindeki değişikliğin ardından siyaset arenasında tansiyon artıyordu. Özel, 2019’da CHP Grubunu’nun başındayken, eski Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın (Dönemin Savunma Bakanı) Balyoz-Ergenekon kumpaslarında mağdur olan silah arkadaşlarını ziyaret etmediğini belirterek “Senin silah arkadaşların sana haklarını helal etmeyerek öldüler, sen silah arkadaşlarının bedduasını alan bir adamsın” demişti. Bir başka konuşmasında ise “Biz CHP olarak makamlara saygılıyız ama keşke öyle bir Genelkurmay Başkanlığı yapmasaydınız. Olmaz olsaydı öyle Genelkurmay Başkanlığı” diyerek tepki gösterdi. 

Bu tepki, Özel’in siyaset arenasında el arttırdığı ilk anlardan biriydi. Özel, bu tarihten sonra 2023 Genel Seçimleri’ne kadar birçok kez iktidar partisi temsilcileri ve bakanlarla tartışmalar yaşadı. 

Bu tartışmalardan biri de eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaşadığıydı.

Özgür Özel 11 Ocak 2023’te “Yarın Süleyman Soylu ile ilgili bir dosya açıklayacağım, başıma bir şey gelirse diye üç arkadaşıma daha verdim” açıklamasını yaptı. Ertesi gün belgelerle kameralar karşısına geçen Özel, sosyal medyada ‘Ebabil Harekatı’ adıyla hareket eden ve Ak Parti’ye yakın olan grubu deşifre etti. Bu, siyaseti risk alarak sürdüreceğini gösteren bir emareydi.

Özel, yaptığı açıklamalarda, Ebabil Harekatı’nın dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı olan Emin Şen tarafından yönetildiğini söyledi. Özel’in ulaştığı belgelere göre Emin Şen, Jandarma ve Emniyet’in de sosyal medya hesaplarını yönetiyordu. 

Özel canlı yayında açıklama yaparken İçişleri Bakanlığı resmi sitesinden Emin Şen’in biyografi bilgilerini sildi. 

Türkiye’nin en kritik seçimlerinden olan Mayıs 2023 seçimlerinde de vekil adayı olan Özel, Kılıçdaroğlu’nun adaylığında, süreci yıpratacak herhangi bir açıklama yapmaktan geri durdu. Hatta Mart 2023’deki grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından Özel yine gözyaşlarına hakim olamadı. 

Mayıs seçimlerinde beşinci kez TBMM’ye gitmeye hak kazanan Özel, Kılıçdaroğlu tarafından Grup Başkanı olarak atandı. Ardından başlayan ‘Değişim’ tartışmalarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte hareket etti. CHP’nin genel başkanlığına aday oldu. Partinin birçok kademesinde görev alan Özel, ‘Sokağa dinleme’ mottosunu birçok yerde sahiplendi.

10Haber’in edindiği bilgiye göre Özel, danışmanlarının, ‘karizmatik lider’ olması için verdiği ‘Gözlüğü çıkartın, koruma sayısını arttırın’ gibi birçok öneriyi “Neysem öyle kalmaya devam edeceğim” diyerek reddetti.

Nihayetinde 4-5 Kasım’da yapılan Olağan Kurultay’ın galibi, CHP’nin 8’inci Genel Başkanı olan Özel, Barış Eczanesi’nde başlayan siyasi kariyerine şimdi Genel Merkezi’nde 12’nci katında devam edecek. 

Özgür Özel’in bugünden itibaren yapması gereken ‘Değişim’ lafının altını doldurmakÖzgür Özel’in bugünden itibaren yapması gereken ‘Değişim’ lafının altını doldurmak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.