Başak Demirtaş adaylıktan vazgeçti: DEM’in adı geçen diğer aday adayları 10Haber’e konuştu

DEM Parti’nin İBB adaylığı için ismi öne çıkan Başak Demirtaş aday olmayacağını açıkladı. 10Haber’e konuşan DEM Parti MYK üyesi İlknur Birol “Geri çekilme kararı kişisel” dedi. Selahattin Demirtaş ise "Bize güvenin. Ne yaptığımızı biliyoruz" dedi.

Siyaset 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
  • 10Haber news
Başak Demirtaş ve Selahattin Demirtaş

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş görüş birliği sonucunda 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için aday olmayacağını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Demirtaş “Gelinen aşamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylık beyanımın bir başvuruya dönüşmemesi konusunda da partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız” dedi.

Başak Demirtaş DEM Parti’nin yerel seçim politikasını büyük bir titizlikle sürdürdüğünü belirtti, daha önce buna güçlü bir destek vermek amacıyla İBB Başkan adaylığı için sorumluluk almaya hazır olduğunu ifade ettiğini hatırlattı.

Demirtaş’ın açıklamasının öne çıkan başlıkları şöyle:

“5 Şubat 2024 Pazartesi tarihinde Partimizi temsilen bir heyetle bir araya gelerek tüm gelişmeler hakkında bilgilendirildim. Karşılıklı yürüttüğümüz istişareler sonucunda Partimiz bu irade beyanından güç aldıklarını belirterek bizleri onurlandırmıştır. Adaylık tartışmalarında bize eksiksiz desteğini sunan ve güven duyan DEM Parti Genel Merkezine ve saygıdeğer halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar Partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içinde alınmıştır. Önümüzdeki günlerde Partimizin ilan edeceği adaylar hepimizin adayları olacak ve tüm gücümüzle bu kıymetli arkadaşlarımızın arkasında duracak, Partimizin başarısı için çalışacağız. Partimizin resmi açıklamaları dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmemesini, hiçbir spekülasyona prim verilmemesini özellikle rica ediyoruz. Hep birlikte başaracağız, ne olursa olsun temel demokrasi ilkelerimizden, adalet, eşitlik ve barış arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Ve mutlaka kazanacağız. Dem dema me ye!”

Başak Demirtaş İstanbul için resmen aday adayıBaşak Demirtaş İstanbul için resmen aday adayı

DEM Parti: İstanbul adaylarımızı önümüzdeki günlerde açıklayacağız

DEM Parti de daha sonra bir açıklama yaparak Başak Demirtaş’a sürece katkılarından dolayı teşekkür etti.

Partiden yapılan açıklamada “Yetkili kurullarımız gelinen aşamada tüm seçenekleri masaya yatırarak gelişmeleri değerlendirmiş ve Başak Hanım’la bir araya gelerek tam bir uyum ve koordinasyon halinde ortaklaşarak aday olmaması görüşüne varılmıştır” dendi.

Açıklamada DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday isimlerini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağı belirtildi.

Benzer ifadelerin kullanıldığı açıklamanın sonunda partinin resmi  açıklamaları dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi istendi. Devamında da “Demokrasi mücadelesinden taviz vermeden cezaevlerindeki ve sürgündeki tüm yoldaşlarımızla omuz omuza yürümeye devam edeceğiz” ifadesi yer aldı.

DEM Parti MYK Üyesi İlknur Birol

Geri çekilme kararı kişisel, ‘Maksat hasıl oldu’ diye düşünmüş olabilirler

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü İlknur Birol, Demirtaş’ın aday adaylığından çekilmesiyle ilgili olarak 10Haber’e “Her yerde aday çıkarma yönündeki kararımız devam ediyor. Başak Hanımın adaylığı kişisel bir beyandı, kişisel bir değerlendirmeyle ve karşılıklı mutabakatla kendisinin beyanından vazgeçtiği bir pozisyon oldu. Bu bizim İstanbul kararımızla ilgili bir şey değil. Başak Hanımın kişisel beyanının yeni bir durum almasıyla alakalı” dedi.

Açıklamalarını “Başak Hanım’ın beyanı kişiseldi, geri çekilme de kişisel” diye özetleyen İlknur Birol, Demirtaş’ın kişisel kararının gerekçesi için de “Maksat hasıl oldu diye düşünmüş olabilirler” dedi.

İstanbul adayı 9’unda açıklanmayabilir

Kamuoyunda İBB adaylığı için ismi geçen Bedia Özgökçe Ertan, Ali Kenanoğlu ve Celal Fırat gibi isimler için “Spekülasyondan ibaret. İsimler doğrudan böyle değil” diyen Birol “Ayın 9’unda bir kısım adayımızı açıklayacağız. Yetişirse İstanbul adayı da açıklanacak ama çalışmalar ve süreç devam ediyor, o yüzden 9 Şubat’a yetişmeme ihtimali var” diye konuştu.

‘Selahattin Demirtaş ile görüşmelerimiz sürecek’

Birol, Başak Demirtaş’ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili olarak cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fikrinin alınıp alınmadığına ilişkin soru üzerine de “Sayın Demirtaş’la parti kurullarının sistematik, düzenli görüşmesi, değerlendirmesi, ilişkisi sürekli vardır. Kamuoyunda çeşitli tartışmaların konusu haline getirilen şeyler bizim için gerçeklik değil. Genel Merkezimizin sayın Demirtaş ile ilgili diyaloğu kesintisiz devam eder” dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat

Fırat: Bana bir teklif gelmedi, başvurum da olmadı

Öte yandan İBB adaylığı için ismi geçen Celal Fırat 10Haber’e “59 milletvekilimizin tamamı bu sorumluluğu alabilecek yetkinlikte. Parti kimi bu çerçevede öne koyarsa o arkadaşlarımız sorumluluk alır. Bana böyle bir teklif gelmedi. Benim de başvurum olmadı. Sorumluluk kime verilirse o sorumluluk alınır” diye konuştu.

25 ve 27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili – Alevi Bektaşi Federasyonu Kurucusu – Hubyar Sultan AKD Kurucu Başkanı Ali Kenanoğlu

Kenanoğlu: İsmimin aday havuzunda olduğunu biliyorum

İsmi geçen diğer bir isim Ali Kenanoğlu ise “İstanbul’da bir aday adaylığı yarışı yok ön seçim olmadığı için. Parti uygun görürse görüşmeye çağırıyor ya da teklif götürüyor. Aday havuzunda ismimin olduğunu biliyorum ama bir netlik yok” yanıtını verdi.

Demirtaş’ın aday adaylığı süreci

Başak Demirtaş daha önce “Bana görev düşerse bu konuda hazırım. Barış ve demokrasinin önünü açacağına inanırsak, bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım” demişti.

Bunun üzerine DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit “Başak arkadaşımızın yaptığı açıklamanın kendisi, bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir” diye konuşmuştu.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise Pazar günü yaptığı açıklamada İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla girme kararı aldıklarını söylemişti.

Doğan “9 Şubat’a kadar hem İstanbul hem de diğer kentlerde aday göstereceğimiz yerleri ve adayların isimlerini sizlerle paylaşacağız” demiş, Başak Demirtaş’ın da “aday havuzunda” olduğunu belirtmişti.

Orhan Miroğlu ‘Ecevit çifti’ne benzetti: Başak hanımın adaylığı Selahattin beyin siyasi geleceğiOrhan Miroğlu ‘Ecevit çifti’ne benzetti: Başak hanımın adaylığı Selahattin beyin siyasi geleceği

 Selahattin Demirtaş’tan ‘İstanbul’ açıklaması: Halkımız bize güvensin

Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul adaylığından çekilmesine ilişkin “Halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz” açıklamasını yaptı.

DEM Parti, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç’un Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı’yı ziyaret ettiğini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada Demirtaş’ın son güncel tartışmalara ilişkin notunu paylaştı. Selahattin Demirtaş eşi Başak Demirtaş’ın adaylıktan çekilme kararını da değerlendirdi.

‘Ne yaptığımızı biliyoruz’

Açıklamaya göre Mehmet Rüştü Tiryaki ziyarete ilişkin şunları kaydetti:

“Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunun önüneyiz. Biraz önce önceki dönem Eş Genel Başkanımız Sevgili Selahattin Demirtaş ve Dr. Selçuk Mızraklı’yı ziyaret ettik. Herkese çok çok selamları var. Siyaseti her zamanki gibi büyük bir moralle ve yakından takip ediyor. Sürecin her anını yakından takip ediyor. Kısa bir süre önce babasını kaybetti annesi yoğun bakıma kaldırıldı. Bunun etkisi hala üzerinde ama bunun dışında tam moralli gördük. Hepinize çok çok selamı vardı. Keşke şimdi burada olsaydı 5 dakikalığına bütün mesajını doğrudan aracısız bir şekilde size iletebilseydi. Ama 7 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde özgürlüğü elinden alınmış durumda. Bir mesajı var, çokça tartışılan bir konu sevgili Başak Demirtaş’ın ‘parti eğer uygun görürse böyle bir teklif getirirse, halklarımızın geleceği ve barış için’ adaylığa hazır olduğunu ifade etmişti. Sevgili Başak Demirtaş bugün yaptığı açıklama ile aday adaylığından çekildiğini ifade etti. Bütün bunların partimizin bilgisi dahilinde ve birlikte görüşmeler sonucu alınmış kararlar olduğunu bilmenizi isteriz. Bu konu ile ilgili çok açık bir mesajı (Demirtaş’ın) var. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Demirtaş’ın söylediği şey şu. Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz diyor sevgili Selahattin Demirtaş.”

‘Parti ile benim aramda herhangi bir ayrılık gayrılık yok’

Saruhan Oluç ise şunları söyledi: “İki cümle eklemek isterim. Selahattin Demirtaş’ın sözleri ile ifade ediyorum. Dedi ki ‘Biriz, bütünüz aramızda herhangi bir ayrılık gayrılık yok. Parti ile benim aramda ayrılık gayrılık yok. Halkın kafasını karıştırmaya çalışanlara kimse prim vermesin.’  Net olarak bu mesajı bir kez daha herkese iletmek istiyoruz.”

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.