Başak Demirtaş İstanbul için resmen aday adayı

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı konusuna açıklık getirdi. Koçyiğit “Başak arkadaşımızın açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir” dedi.

Siyaset 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit partisi adına Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Koçyiğit 4 Kasım 2016’da tutuklanıp o zamandan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylık açıklamasının parti için resmi başvuru niteliğinde olduğunu söyledi.

Koçyiğit “Başak arkadaşımız muhtemel olabilecek en güçlü aday arkadaşlarımızdan birisi. Mayıs kampanyamızı birlikte yürüttüğümüz, mitinglerimizde konuşan bir arkadaşımız, yoldaşımız. O anlamıyla adaylığının önünde tabii ki hiçbir engel yok. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz” dedi.

DEM Parti'den Erdoğan'a yanıt, Başak Demirtaş'ın adaylığı ise muammaDEM Parti’den Erdoğan’a yanıt, Başak Demirtaş’ın adaylığı ise muamma

Başak Demirtaş’ın adaylık muamması son buldu

Selahattin Demirtaş 14 Mayıs seçimlerine giderken açıklamalarını çoğunlukla eşi Başak Demirtaş’la duyuruyor, Başak Demirtaş da HDP’nin kapatma davası nedeniyle çatısı altında girdiği Yeşil Sol Parti mitinglerinde konuşuyordu.

Başak Demirtaş 21 Ocak’ta Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret ettikten bir gün sonra “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi ve seçimlerden sonra kendisini geri çeken Selahattin Demirtaş aylar sonra yeniden siyasetin gündemine oturdu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli Başak Demirtaş’ın açıklamasının ardından 10Haber’e bunun sürpriz olduğunu söylemişti: “Kendisi aday olursa tabii ki komisyonlarımız değerlendirir. Adaylık başvurusu yapması gerekiyor. Batı’da ön seçim yok, orada komisyonumuz ve parti kurullarımız değerlendiriyor. Tabii ki aday olursa -kendisi düşündüğünü söylemiş- değerlendirilecektir muhakkak. Kendisi düşünüyorum demiş, bunun dışında başvuruyla ilgili görüşme yok.”

Temelli ardından yaptığı basın açıklamasındaysa “Sayın Başak Demirtaş’ın adaylık için başvurması sevindirici bir şey. Biz bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK’mız yapacaktır” demişti.

Temelli’nin açıklaması dün yeniden gündem oldu ve 15 gün önceki “Adaylık için başvurması sevindirici bir şey” sözleri tartışma yarattı. Çünkü sosyal medyada Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yaptığını Temelli’nin duyurduğu iddia edildi. 10Haber’e konuşan Temelli ise sözlerinin eski olduğunu ve yeni bir açıklama yapmadığını söyledi. Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yapıp yapmadığına dair soruya ise Genel Kurul’da olduğu için cevap veremeyeceğini anlattı.

Şamil Tayyar’dan ‘mahalle’sine Başak Demirtaş tepkisi

AK Parti’nin eski MKYK üyesi ve milletvekili Şamil Tayyar’dan ‘kendi mahallesi’nde yapılan Başak Demirtaş’ın olası İstanbul adaylığına ilişkin yorumlara tepki geldi.

Tayyar “Dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’le birlikte Başak Demirtaş’a yönelik sosyal medyadaki çirkin ve ahlaksız paylaşımlara ‘insani’ olarak tepki gösterdiğimizde linç edilmiştik. Sözüm ona bizim mahallede… 10 binin üzerinde twit atılmış, inanılmaz küfür ve hakarete maruz kalmış, hatta teröristlerle ilişkilendirilmiştik! Yönlendiren ‘merkez’ de belliydi aslında. Şimdi bakıyorum, o gün bize hakaret ederken Başak Demirtaş için ‘terörist’ diyenler bugün ‘Başak hanım’ diye hitap ediyor, ‘hayırlı olsun’ temennisinde bulunuyor, ‘terörist’ sıfatını anmıyorlar. Ne değişti? Adaylığı siyaseten işimize geldiği için mi? İlkelerinizi ‘konjonktürel’ tanıma tabi tutarsanız böyle savrulur, samimiyetinizi kaybeder, güven inşa edemezsiniz. O gün ‘insani duruş’ sergilenebilse, bugünkü tavır sırıtmazdı. Onun için ‘ilkeli siyaset’ diyoruz, demeye devam edeceğiz” dedi.

DEM Parti'den Başak Demirtaş yanıtı: Siyaset yapmak isterse adresi partimizdirDEM Parti’den Başak Demirtaş yanıtı: Siyaset yapmak isterse adresi partimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.