Bilal Erdoğan’la Özel ‘EYT’ için atıştı: 12 bin 500 lirayla karnını doyur da göreyim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan,EYT'nin 'felaket' olduğunu söyledi ve muhalefete tepki gösterdi. Erdoğan'ın bu sözlerine de CHP lideri Özel'den yanıt geldi, '12 bin 500 lirayla geçin de göreyim' dedi.

Siyaset 16 Eylül 2024
Özgür Özel, Bilal Erdoğan.

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar 1999 yılında ortaya çıktı. Çünkü bu yıl yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapıldı ve yaş sınırı yükseltildi. Amacı da erken yaşta emekli olmadan dolayı işlemez duruma gelen sosyal güvenlik sistemini düzeltmekti. Ancak insanlar yeterli prim gün sayısına ve hizmet süresine sahip olmalarına karşın emeklilik yaş sınırını beklemek zorunda kaldı. Bu da yeniden düzenleme isteğini ortaya çıkardı. 3 Mart 2023’te de yeni bir düzenleme yapıldı, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresi ile birlikte 5000 gün prim ödeme şartını sağlayan kişiler yaş sınırını beklemeden emekli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllardır gündeme gelen bu konuda netti. 16 Kasım 2019’da İstanbul’da SGK’nın toplu açılış töreninde konuşurken “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor” demişti.

Muhalefet ise hep EYT’lilerin sorunlarının çözülmesini talep etti, MHP de o fikirdeydi. Seçimler yaklaştı ve 3 Mart 2023’te yeni bir düzenleme yapıldı, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresiyle 5000 gün prim ödeme şartını sağlayanlar yaş sınırını beklemeden emekli oldu.

Konu son olarak Erdoğan’ın oğlu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan’ın gündemindeydi. Erdoğan AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca Kocaeli’de 9-17 Eylül’de bakanlar, basın mensupları ve akademisyen konukların katılımıyla düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Kampı programına katıldı. Ve bu konuda muhalefete tepki gösterdi:

“EYT’de böyle yaptılar. EYT’nin propagandasını yapanlar gençlere, ’EYT çıksın, bir sürü insan emekli olacak. Onların boşalttığı iş sahalarına gençler girecek’ dedi. Oldu mu öyle bir şey? Kandırdılar mı gençleri? Kandırdılar. Gençler EYT’ye karşı bir kamuoyu oluşturmadı. Şu anda sosyal medyada atanamayanlarla ilgili şeyleri düşünün. ’Gençler EYT karşı’ diye bir hashtag gördünüz mü? Gençler bunu ıskaladı, gençler burada aldatıldı.

Bu arada ben de EYT’ye hak kazandım karşı olmama rağmen. 42-45 yaşındakiler emekli oldu. Kim ödeyecek onların maaşını? Siz ödeyeceksiniz. Çalıştığınız süre boyunca erken emeklilerin maaşını ödeyeceksiniz. Kandırıldık mı? Kandırıldık. EYT büyük bir felaketti. Bu kirli muhalefet anlayışıyla, siyasetin popülizme zorlanmasıyla bunlar mümkün hale geldi. EYT kötüyse, yanlışsa yanlış olduğunu söyleyebilen bir nesil olması lazım. O 43 yaşındaki emekli ölene kadar o maaşı alacak. Daha iyi bir şey düşünelim, yerine alternatif önerelim.”

CHP lideri Özgür Özel de Balıkesir’de Bilal Erdoğan’a yanıt verdi ve Erdoğan’ın sahaya inmesini ‘işlerin kötü gittiği’ şeklinde yorumlayarak şunları söyledi:

“Demiş ki, ‘EYT çok büyük bir hataydı. Muhalefet bize EYT’yi dayattı, karşı çıkamadık, emeklilikte yaşa takılanları emekli ettik, çok yanlış yaptık’. Öyle diyor, ‘yattığı yerden para almak yok hiçbir ülkede’ diyor. Bak sen! Dünya kadar Suriyeli yattığı yerden para alacak buna alkış tutacaksın, CHP’nin gayretleriyle birer maaş bağlandı, o da 10 bin lira bağlandı, bugün 12 bin 500 lira, bunu çok görüp, yan gelip yatıyor diyorlar.

Bilal efendi, sen 12 bin 500 lirayı al, bir sene karnını doyur da ben seni bir kere göreyim. Bu milletin yoksul emeklisinin aldığı 12 bin 500 lirayı bile çok gören bir eli yağda bir eli bağda, devletin sırtından gezen, tozan, en güzel arazileri kendi vakıflarına kaydettiren, Amerika’da bile bu milletin paralarıyla yurtlar murtlar yaptıranların bu milletin açlığını, sefaletini anlamasını bekleyemeyiz.”

Bilal Erdoğan 'Gazze' mitinginde: 'Sermaye sahipleri ayağını denk alsın'Bilal Erdoğan ‘Gazze’ mitinginde: ‘Sermaye sahipleri ayağını denk alsın’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.