Bir Beştepe danışmanı: Açıköğretim sosyolojiden ‘hukuk uzmanlığı’na

Yargıtay ile AYM arasındaki krize dair hukuksal bir yorum yapan Cumhurbaşkanı danışman Ayhan Oğan, hukukçular yorumunu eleştirince açıköğretim sosyolojiden mezun olduğu diplomayı paylaştı ve ‘hukuk okuyarak hukukçu olunsaydı’ dedi.

Siyaset 10 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin milletvekili Can Atalay hakkında ‘ihlal’ kararı veren AYM hakkında suç duyurusunda bulunmasına siyasiler kadar danışmanlardan da tepkiler/yorumlar geldi. Ancak dün bu yorumlardan bir tanesi çok konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Ayhan Oğan’ın “Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır” açıklaması hukukçulardan tepki çekti. Oğan’ın sosyal medya üzerinden yaptığı bu açıklamaya alanında uzman birçok hukukçu, iki yüksek mahkeme arasında alt-üst ilişkisinden ziyade yetki alanı farklılığı olduğunu anlatarak cevap verdi.

Üstelik 150’den fazla konferans organize etmiş!

Oğan kendisine gelen “Hukuk Fakültesi’nde ilk senesi olan bir öğrenci bile bu yazdığınıza güler” gibi tepkilerin artması üzerine açık öğretimle okuduğu sosyoloji diplomasını paylaşarak “Son 10 yılda 150’den fazla ulusal ve uluslararası konferansı bizzat organize ettim, yönettim. 200’den fazla TV canlı yayınına katıldım. Hukuk Fakültesi okuyarak hukukçu olunsaydı AYM üyeleri olurdu, Türk Milleti adına kamu hukukçusuyum” dedi.

Öncesi de Kayseri Endüstri Meslek Lisesi

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın dün basın toplantısında Ayhan Oğan’ın tartışılan açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:

“Aynı AKP’den bu da MKYK üyesi. Diyor ki: ‘Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır’… Bu hükmü okuyunca hukuk fakültesi birinci sınıfı bitirmiş adam bunu yazamaz. Döndüm arkadaşın müktesabatına baktım. Kayseri Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra eğitim fakültesine girmiş, ikinci sınıftan orayı da terk etmiş. Ama arkadaş görüyorsunuz hukuk konusunda ahkam kesme konusunda kendisini üst düzey otorite sayıyor. Bir siyasetçinin hukuk konusunda bilmeden konuşmaması gerektiğine bir örnek vermek gerekirse bunu da verelim. Önemsediğim için söylemiyorum kişi olarak. Bunlar AKP yöneticilerinin tavırları.”

Can Atalay davası: Yargıtay Başsavcısı da AYM'yi dinlemediCan Atalay davası: Yargıtay Başsavcısı da AYM’yi dinlemedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.