Bülent Arınç’tan ‘İmamoğlu’ yorumu: Kıyamet kopmadıkça yasak gelmez

AK Parti’nin kurucu isimlerinden Bülent Arınç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na "ahmak" sözünden ceza verilemeyeceğini savundu. Arınç "Kıyamet kopmadıkça 'ahmak' kelimesinden kimseye ceza da yasak da gelmez” dedi.

Siyaset 4 Kasım 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin kurucu isimlerinden eski Meclis Başkanı Bülent Arınç İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “ahmak” davası hakkında konuştu.

T24’ten Cansu Çamlıbel’e açıklama yapan Bülent Arınç, İmamoğlu hakkında “ahmak” ifadesinden ceza verilemeyeceğini belirtti.

Arınç “Kıyamet kopmadıkça ‘ahmak’ kelimesinden kimseye ceza da yasak da gelmez” dedi.

Arınç şunları söyledi:

“‘Ahmak’ kelimesinden dolayı ceza da gelmez, yasak da gelmez. Dünya değişmedikçe, kıyamet kopmadıkça, hak, hukuk veya adalet varsa böyle bir şey olmaz. Bugün herkes bundan bin misli daha kötüsünü birbirine söylüyor. Cumhurbaşkanımızdan başlayarak herkesin sarf ettiği kelimeler de hala hafızalarda, belleklerde duruyor. Ekrem İmamoğlu sarf ettiği bu kelimenin muhatabının YSK değil, farklı olduğunu söylüyor. Ekrem İmamoğlu onu herhalde Sayın Süleyman Soylu’ya da hitaben söylemiş. Yüksek Seçim Kurulu’nun da bundan dolayı şikayetçi olmadığını söylüyor.

Bilirkişiye bile ihtiyaç olmadan beraat kararı verilebilecek bir konuda bilirkişi de böyle söylüyorsa, bilirkişi raporu bu meseleyi bitirmeye yeterli olurdu. İstinafa geldiğine göre orada da mutlaka tartışılıyordur. Bundan dolayı, iki yıl aşan bir mahkûmiyet kararının onanması mümkün değil. Olmaması gerekir. Bence bu konuyu her gün gündeme getirmeden yargıya güvenmek zorundayız. Çünkü yargı etki altında kalabilir. Yani her gün kendisini muhatap alan bir konuşmayla yargı olağandan farklı bir kararı da gidebilir. Bence orayı rahat bırakalım.”

“Ahmak” davası

Ekrem İmamoğlu ile dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında 2019 yılının Kasım ayında ‘ahmak’ polemiği başlamıştı. Çünkü YSK, AK Parti ve MHP’nin “kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” itirazlarıyla 31 Mart seçimlerini iptal etmişti.

İmamoğlu da Strasbourg’da “İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan YSK’nın kararıyla iptal ettirerek kazanmayı istemiştir. Ancak, iktidarın tüm gücüne rağmen, yurttaşlarımızın iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha, çok daha güçlü bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engel çıkarmak demokrasi dışı arayışları güçlendirmekten başka işe yaramaz” demişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında 2019 yılının Kasım ayında ‘ahmak’ polemiği başladı. Çünkü YSK, AK Parti ve MHP’nin “kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” itirazlarıyla 31 Mart seçimlerini iptal etmişti.

İmamoğlu da Strasbourg’da “İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan YSK’nın kararıyla iptal ettirerek kazanmayı istemiştir. Ancak, iktidarın tüm gücüne rağmen, yurttaşlarımızın iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha, çok daha güçlü bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engel çıkarmak demokrasi dışı arayışları güçlendirmekten başka işe yaramaz” dedi.

Soylu isim vermeden “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” dedi. İmamoğlu da buna “Dünyada, Avrupa’da bizim nereye düştüğümüzü görünce, 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce buna odaklansınlar” sözleriyle yanıt vermişti.

Bu sözlerden sonra İmamoğlu hakkında Soylu değil YSK üstünden dava açılmıştı. Suçlama “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı alenen hakaret” olmuş ve 14 Aralık 2022’de mahkeme İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ve TCK’nın 53. maddesi uygulanarak siyasi yasak kararı verdiğini açıklamıştı.

TCK’nin 53. maddesine göre hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.

Dava istinafa taşındı, iki yıldır da burada. Şimdi İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulurken dava yeniden gündemde. Çünkü siyasi yasak gelirse aday olamayacak. Kulis haberlerinde de istinaftan İmamoğlu’na ceza kararı çıkacağı yazılıyor.

İmamoğlu'ndan 'ahmak davası' yorumu: Toplumu rahatsız ediyorİmamoğlu’ndan ‘ahmak davası’ yorumu: Toplumu rahatsız ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.