Muhalefette seçim startı şiddetli geçimsizlikle verildi: Akşener bayrak açtı, Özdağ suçladı

İktidar bloğu yerel seçimler öncesinde büyümeye, muhalefet bloğu ise küçülmeye çalışıyor. Akşener, Mayıs yenilgisini isim vermeden CHP’ye yükledi ve ‘her parti seçime ayrı girsin’ dedi. Özdağ da mülteci sorunu için ‘sarı muhalefet’i suçladı.

Siyaset 27 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yerel seçimler için zaman daralıyor ancak muhalefetteki dalgalı halde hâlâ bir dinginleşme yok.

Özellikle dün, Millet İttifakı’nın ana ortaklarından İyi Parti, yerel seçimler için adeta köprüleri attı. İttifaka Mayıs seçimleri öncesi son düzlükte katılan Zafer Partisi de yerel seçim çalışmalarına muhalefete muhalefet ederek başladı.

Değişim tartışmaların sürdüğü CHP’den ise bu iki açıklama ve iddialara ilişkin ise bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Büyük Taarruz’un 101. yılında Kocatepe’de halka seslenen İYİ Parti lideri Meral Akşener, güncel siyasete dair açıklamalar yaptı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne dair konuşan Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da sert sözlerle yüklendi ama isim vermedi. Akşener Altılı Masa’dan Kılıçdaroğlu’nun aday olduğunu öğrenince kalkmıştı ancak daha sonra yeniden ortak protokole imza atmıştı. Bu olay, seçim sürecinin en sert durumlarından biriydi ve tüm Türkiye’nin de gündemine oturmuştu.

Akşener'den Erdoğan'a Ateş telefonuAkşener’den Erdoğan’a Ateş telefonu

‘Önce ben diyenlerle uğraştık’

Kocatepe’deki konuşmasında Akşener, söz konusu döneme işaret etti ve haklı olduklarının ortaya çıktığını söyledi. “2023’te de milletin verdiği helal oyu miras bilerek seçim iradesine ipotek konulmayacağını anlatmaya çalıştık. Milletin olmadığı bir siyasetin başarılı olmayacağını söyledik, haykırdık. Milletimizin gerçeklerinden bir haber kimselere kaşı durduk. Biz adeta bu seçimin kaybedilmesine çalışanlara karşı da mücadele ettik” diyen Akşener, nefsini öne koyanlarla uğraştıklarını ifade etti. Ayrıca “Önce ben diyenlerle uğraştık. Milletimizin geleceği için hepimiz şahsi çıkarlarımızdan vazgeçtik. Ama ne yazık ki koltuğundan başka bir şeyi düşünmeyenlerle uğraştık” diyen Akşener, ihanetle suçlandıklarını, kendilerini anlatamadıklarını söyledi.

Yavaş ve İmamoğlu’na da yüklendi

Akşener Altılı Masa’dan kalkarken Kocatepe’dekine benzer bir konuşma yapmış ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ‘göreve davet etmişti.’ Bu teklifi reddeden ve Kılıçdaroğlu’na rakip olmayan İmamoğlu ile Yavaş, Akşener ile görüştükten sonra İYİ Parti ittifak içinde kalmaya devam etmişti. Bugünkü konuşmada bu olaya da atıf yaptı Akşener. İmamoğlu ile Yavaş’ın iki belediyeyi kazanması dolayısıyla 20 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında ilk kez muhalefetin üstün olduğunu ifade eden Akşener, “Bu iki arkadaşımızın rahatlıkla Cumhurbaşkanı seçileceğini gördük. Yaptığımız ziyaretlerde milletimizin açıkça söyledikleri de bunda etkili oldu. Samimiyetimden şüphe duyulmasın diye kendi adaylığımdan feragat ettim. Asıl sorunun kendi saflarımızda olduğunu göremedim. Bu yüzden yüce Türk milletinden ve sizlerin özür diliyorum. Ben bu iki arkadaşımızın yolunu açmak için elimden geleni yaptım. Ama onların yolunu kapatanlara (Yavaş ya da İmamoğlu’nun adaylığını desteklemeyen Kılıçdaroğlu ve millet ittifakının diğer bileşenlerini kastediyor) engel olamadım. Önleri kesilmek istendiğinde yanlarında durdum, her türlü hakareti göğüsledim. Ama onları paçalarından tutup aşağı çekenlere engel olamadım” dedi.

Yavaş ve İmamoğlu’nun milletin çağrısına kulak vereceğini düşündüğünü söyleyen Akşener, “Onlara bu ateşten gömleği giydiremediğim için hepinizden özür diliyorum. Allah şahidim ki en yaptıysam seçimi kazabilmek için yaptım. Ne yaptıysam bugün hepsinin arkasındayım. Keşke herkes bizler kadar fedakar olabilseydi ama maalesef olamadılar” diye konuştu.

Öte yandan Akşener yerel seçimlere dair partisinin tavrını da açıkladı. İYİ Parti’nin seçime tek başına gireceğini duyuran Akşener, yerel işbirliklerine ise kapıyı kapatmadı. Akşener, “İttifak kurduk ve başarılı olduk önümüzdeki seçimde İYİ Parti kadrosuyla milletimizin karşısına çıkacağız. İktidardan muhalefete herekse çağrı yapıyorum. Gelin hepimiz bir rekabet ortamı oluşturalım” dedi.

Özdağ partisinin yeni yaşını ‘suçlamalarla’ kutladı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, partisinin, 2’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Zafer Partisi’nin Türk siyasetinde derin etkiler yapmayı bütün olumsuz şartlara rağmen başardığını belirten Özdağ, şöyle devam etti:

“26 Ağustos, Zafer Partisinin kuruluş yıl dönümü. 26 Ağustos, Büyük Taarruzun, Malazgirt Meydan Savaşı’nın yıl dönümü yani ağustos ve 26’sı bir zaferler ayı ve günü. İnşallah Zafer Partisi de verdiği mücadeleyle Türk milletini 21. yüzyılda yeni bir zafere götürecek.”

Partiyi kuran, Türkiye’nin her yerindeki arkadaşlarına teşekkürlerini ileten Özdağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle 28 Ağustos’ta tek İstiklal Madalyası sahibi ilçe olan İnebolu’dan Ankara’ya 300 kilometrelik yolu yürüyeceklerini bildirdi. Özdağ, yürüyüşü 11 Eylül’de Anıtkabir’de bitireceklerini kaydetti.

‘İstila’ dedi ve muhalefeti işaret etti

Ülkenin karşı karşıya olduğu en yaşamsal sorunun sığınmacılar olduğunu savunan Özdağ, artık bir “istila”ya dönüşerek resmi rakamlara göre sayılarının 17 milyona ulaştığını ileri sürdü.

Özdağ, sığınmacı sorunuyla Türk milletinin karşı karşıya geldiğini belirterek, “iktidarın uyguladığı politikaları örtülü olarak destekleyen ‘sarı muhalefet’in de sığınmacı sorununun bu boyuta gelmesinde büyük payının olduğunu” ifade etti.

Ümit Özdağ, Zafer Partisinin sığınmacılara yönelik sürdürdüğü 2 yıllık mücadele ile Türk milletinin ülkesini geri alabileceğine, sığınmacı ve kaçakları vatanlarına yollayacağına dair inancını ayağa kaldırdığını belirterek, artık sığınmacı ve kaçakların vatanlarına geri dönebileceğine inandıklarını söyledi.

Konuşmasının ardından Özdağ, toplantıya katılanlarla birlikte yıl dönümü pastası kesti.

Akşener'in Kocatepe programı: Saat saat neler olacakAkşener’in Kocatepe programı: Saat saat neler olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.