Can Atalay ile aynı süreci yaşayan Balbay’a sorduk: Bahçeli o gün ‘iyi ki AYM var’ demişti

Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı vermesinin ardından 'Ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalı' diyen Bahçeli 2014'te 'İyi ki AYM var' demişti. 2014'te AYM kararıyla tahliye edilen eski milletvekili Mustafa Balbay yaşanan süreci 10Haber'e anlattı.

Siyaset 16 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan krizin yansımaları devam ediyor.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yargı krizine ilişkin MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Bahçeli son olarak “Anayasa Mahkemesi” kapatılmalı demişti.

Eminağaoğlu da MHP’li Engin Alan sürecini hatırlatarak Bahçeli’ye “kendine gel!.. Burası dağ başı değil, Türkiye Cumhuriyeti!” dedi.

Eminağaoğlu’nun hazırladığı Engin Alan kronolojisi şu şekilde;

“Engin Alan 2010 yılında Balyoz davasından tutuklandı.
2011 yılında cezaevinde iken MHP milletvekili seçildi.
2012 yılında 18 yıl ağır hapis cezası aldı.
2013 yılında bu cezasını Yargıtay onadı.
2014 yılında AYM hak ihlali kararı verdi.
Bunun üzerine Engin Alan yerel mahkemece tahliye edildi.
2014 yılında Engin Alan TBMM’ye gelip yemin etti!”

2014 yılında Bahçeli: İyi ki AYM var

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri için suç duyurusunda bulunmasına destek veren MHP lideri Bahçeli, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri için “Teröre yol açıyorlar, PKK’ya yol veriyorlar” suçlaması yapmış, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a “cesaretin varsa Kandil’e git” demişti.

Bu tutum Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’na katılmadan AYM hakkında söylediği sözleri akıllara getirdi.

O dönem Balyoz davasından tutuklu bulunan Engin Alan MHP’den milletvekili adayı gösterilmiş İstanbul Milletvekili olarak seçilmişti.

Alan’ın tutuklu olmasından dolayı avukatları AYM’ye bireysel başvuru yapmış ve sonucunda AYM Alan’ın tutukluğu hakkında hak ihlali kararı vermişti.

Hak ihlali kararı sonrası Yerel Mahkeme Engin Alan hakkında tahliye kararı vermişti.

Bahçeli ise 24 Haziran 2014’te kararı mutlulukla karşılamıştı. Alan  da cezaevinden çıkıp Meclis’e gelerek yasama faaliyetlerini katıldı.

Bahçeli o dönem Alan’ın ilk kez katıldığı grup toplantısında yaptığı konuşmada bugün kapatılmasını istediği AYM için “İyi ki Anayasa Mahkemesi” var demişti.

Bahçeli’nin o gün grupta yaptığı konuşma şöyleydi:

“En son Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurular sonuç doğurmuştur. Merak ediyoruz yanlı hakim ve savcılar şimdi nereye sığınacak? Sözde hukukçular ne zaman hak ettikleri yaptırımla karşılaşacaklar? Ailelerin göz yaşlarını, TSK’ya kumpas kuran ahlaksızlar nasıl telafi edecekler. İyi ki Anayasa Mahkemesi vardır, iyi vicdanı sapmayan hakimler görev başındadır.”

Balbay: Anayasal düzenin sigortası atmıştır

Can Atalay ile benzer durumu yaşayıp 2014’te ‘hak ihlali’ kararı sonrası tahliye edilen eski CHP milletvekili Mustafa Balbay AYM’ye ilk bireysel başvuruyu kendisinin yaptığını belirterek şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınmasının ardından ilk başvuran tutuklu milletvekilili bendim. Yaklaşık bir yıllık değerlendirmenin ardından Anayasa Mahkemesi milletvekili seçilen ama cezaevinde olan kişilerin serbest bırakılmasına ilişkin karar vermişti. Yerel Mahkeme buna beş gün direndi ama beş günün ardından tahliye etmek zorunda kaldılar. O günden bugüne gerçekten yargı anlayışımızın daha geriye gittiğini görüyoruz. Benimle birlikte BDP’li milletvekilleri ve MHP milletvekili Engin Alan vardı. Onlar da tahliye edildi. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak en azından benimseyenin de benimsemeyenin de kabul ettiği bir temel gerçekti. Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin özgürlükten yana tavır koyması hukuk devleti açısından önemli bir tabloydu. Siyasal iktidarın ‘AYM’yi kaldıracağız ya da değiştireceğiz’ demesi kendi meşruiyetini tartışmalı hale getirmektir. Şu anda Anayasal düzenin sigortası atmıştır.”

Balyoz Davası sürecinden Engin Alan’ın avukatlığını yapan Erhan Tokatlı ise Alan’ın AYM başvurusuyla tahliye olduğunu belirterek “Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararıyla Engin Paşa tahliye olmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin karşısında o dönem adalet nöbeti tutmuştuk” dedi.

'AYM kapatılmalı' diyen Bahçeli, başkan Arslan'ı şahsen hedef aldı‘AYM kapatılmalı’ diyen Bahçeli, başkan Arslan’ı şahsen hedef aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.