‘WhatsappWeb’i ofiste açık unuttum’ diye korkmayın: AYM’den çalışan lehine karar

Ordu’da bir kamu kurumunda çalışan üç işçi aralarındaki WhatsApp yazışmasından dolayı kovuldu. İşe iade davası açan işçiler davayı kaybetti, istinaf mahkemesi de kararı onadı. AYM ise ‘hak ihlali’ kararı verdi, işçiler işe geri döndü.

Gündem 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ordu’da bir kamu kurumunda çalışan üç işçi aralarında kurdukları WhatsApp grubundaki yazışmaları nedeniyle işten çıkarıldı. Ordu İş Mahkemesi’ne başvuran işçiler aleyhte karar çıkması üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme ‘özel hayatın ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini’ belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

İşçilerin avukatı Öznur Ayyıldız WhatsApp yazışmalarının izinsiz ele geçirilmesi nedeniyle tek başına delil niteliği taşımadığına dikkat çekerek “Bu emsal niteliğinde bir karardır. Bir kişinin WhatsApp yazışmalarının içeriği ne olursa olsun ele geçirilmesi ve bunu dayanak göstererek dava açılması hukuka aykırı delil niteliğinde olduğundan kabul edilemez” dedi.

Ordu’nun merkez Altınordu ilçesinde bir kamu kurumunda bilgi işlem personeli olarak çalışan Samet A. işyerindeki bilgisayarda WhatsApp uygulamasını açık unuttu. Samet A.’nın bilgisayarına oturan biri de personelin kendi arasında kurduğu grup yazışmalarını okudu. Yazışmaların ekran fotoğrafını da çekip bunları üstlerine okuttu. Ardından Samet A. ve grupta mesajlaşan Ertan E. ve Temel G., 22 Kasım 2017’de işten çıkarıldı. Samet A. ile Ertan E. 2018’de işe iade için Ordu İş Mahkemesi’ne başvurdu. Yerel mahkeme WhatsApp yazışmalarının içeriği nedeniyle işyerini haklı bulup başvuruyu reddetti. Samet A. ile Ertan E. itiraz ederek kararı İstinaf Mahkemesine taşıdı ama yerel mahkemenin kararını istinaf da haklı buldu ve itirazı reddetti.

Ceza hukukunun mimarı Sözüer'den uygulanmayan AYM kararı makalesiCeza hukukunun mimarı Sözüer’den uygulanmayan AYM kararı makalesi

AYM haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi

Samet A. ile Ertan E. WhatsApp yazışmalarının elde edilme biçiminin hukuka aykırı olması nedeni ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel hak ihlali başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi özel hayata saygı ve haberleşme hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Dosyanın yeniden incelenmesi gerektiği kararında “Özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 20’nci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22’nci maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmak üzere Ordu İş Mahkemesine gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir” dendi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından dosyayı yeniden inceleyen Ordu İş Mahkemesi Samet A. ile Ertan E. hakkında işe iade kararı verdi.

‘Yerel mahkeme reddetti’

İşçilerin avukatı Öznur Ayyıldız konu ile ilgili yaptığı açıklamada işçilerin WhatsApp yazışmasının hukuka aykırı şekilde elde edildiği için mahkemeye başvurduklarını söyledi. Ancak yerel mahkemenin başvurularını reddettiğini belirten Ayyıldız “İşçilerin işyerinde kullandığı bilgisayardaki WhatsApp yazışmaları ele geçiriliyor. Hem özel yazışmaları hem de şirketteki amirleri ile ilgili aralarındaki yazışmalar izinsiz şekilde alınıyor, rapor ediliyor. Bu yazışmalar gerekçe gösterilerek iş akitleri feshediliyor. Yazışmaların izinsiz ve hukuka aykırı olarak ele geçirilip kullanıldığı, dolayısıyla hukuka aykırı delil dayanak gösterilerek iş akdinin feshinin hukuken uygun olmadığı gerekçesiyle iki işçi için işe iade davası açtık. Ancak yerel mahkeme bunu dikkate almayıp yazışma içeriklerinde doğrudan hakaret unsurları yer aldığını söyleyerek davamızı reddetti. İstinaf da kararı onayladı” diye konuştu.

‘Hak ihlalini dile getirdik’

Ordu İş Mahkemesi’nin kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını kaydeden Ayyıldız “Biz bu konuyu ortada bir hak ihlali söz konusu olduğu için Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi’ne özel hayatın ve haberleşme hürriyetinin açıkça ihlal edildiğini dile getirdik. Çünkü işçilerin aralarındaki yazışmalar özel hayatla ilgili ve kendi rızaları olmadığı için bu bilgisayar her ne kadar kamu kurumuna ait de olsa bu bilgisayarların denetlenmesinde işçilerin açıkça rızası olmadığından burada bir hak ihlali olduğunun kesin ve açık olduğunu ifade ettik. Anayasa Mahkemesi de bu unsurların altını çizerek lehimize bir karar verdi. Karar bizim iddialarımızı doğruladı” dedi.

‘İşveren rıza almadığı için işe iade talebimizi kabul etti’

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından yargılamanın tekrar yapıldığını söyleyen Ayyıldız “Karar yargılamanın yeniden yapılması için yerel mahkemeye gönderildi. Tekrar yargılama oldu ve işveren yazışmayı izinsiz okuduğu ya da WhatsApp yazışmalarını okuyabilirim gibi bir rıza metni olmadığı için yerel mahkeme işe iade talebimizi kabul etti. Karşı taraf İstinaf Mahkemesine başvurdu ancak lehimize sonuç aldık. Karar onandı ve işçilerimizin işe iadesine karar verildi” diye konuştu.

Kanuna aykırı’

Kararın emsal nitelik taşıdığına dikkat çeken Ayyıldız şöyle dedi:

“Bu emsal niteliğinde bir karardır. WhatsApp yazışması tek başına delil olamaz. Bunu delil olarak göstermek için karşı tarafın açık rızası gerekiyor. Çünkü bir kişinin WhatsApp yazışmalarının içerikleri ne olursa olsun ele geçirilerek ve bunu dayanak göstererek dava açması hukuka aykırı delil varlığı nedeniyle kabul edilemez. Dolayısıyla böyle bir şey kanuna aykırıdır. WhatsApp yazışmalarının deli olması için tarafların açık rızası gerekir. Yoksa Anayasa Mahkemesi’nin de vurguladığı gibi özel hayata saygı ve haberleşme hürriyetine aykırılık teşkil eder.”

AYM iptal ettiği yasa maddesi yargı paketiyle aynen geri geliyorAYM iptal ettiği yasa maddesi yargı paketiyle aynen geri geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.