CHP kurultayında 2. perde: ‘Değişimciler’ PM’yi değiştirirken daha çok zorlandı

Özgür Özel’in genel başkanlığı almasıyla CHP’de zafer kazanan ‘değişimciler’ için dün hem kutlamanın hem de ‘yapılanmanın’ günüydü. Fakat Parti Meclisi seçimleri sabaha kadar tamamlanmadı, Oğuz Kaan Salıcı rakip liste çıkardı. Oy sayımı hala devam ediyor.

Siyaset 6 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Bugün 6 Kasım pazartesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı henüz bitmiş değil. Cumartesi günü, Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi iki turda tamamlandı ve Özgür Özel partinin yeni genel başkanı oldu. Kurultayın ikinci günü 60 kişilik Parti Meclisi ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu için seçim yapılacaktı ama bu seçim gece yarısını geçen saatlere kadar başlayamadı. Parti Meclisi için yeni genel başkan Özgür Özel’in 52 kişilik listesine rakip liste de çıktı, Kemal Kılıçdaroğlu destekçilerinden, partinin eski teşkilat başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ‘Denge denetleme’ adını verdiği bir liste açıkladı. Haber yayına hazırlandığı sabah 07.00 sularında seçimin sonuçları henüz belli olmamıştı. Ama bir şey kesindi: Özgür Özel’in parti Meclisi içinde adı da konmuş bir muhalefeti olacaktı.

Özgür Özel'in Manisa Barış Eczanesi’nden CHP’nin 12’nci katına yolculuğuÖzgür Özel’in Manisa Barış Eczanesi’nden CHP’nin 12’nci katına yolculuğu

CHP tüzüğüne göre 60 kişilik Parti Meclisi’nin 8 üyesi ‘Bilim Kültür Sanat Platformu’ndan (BKSP) geliyor. Bu 8 kişi için Genel Başkan, 12 kişilik bir liste belirliyor, onların içinden 8’i seçiliyor. PM’de geri kalan 52 kişi için daha genel bir yarış yaşanıyor.

Yeni Genel Başkan Özgür Özel’in BKSP için yaptığı 12 kişilik liste şöyle: İlhan Uzgel, Fethi Açıkel, Yankı Bağcıoğlu, Baran Bozoğlu, Volkan Demir, Gülşah Deniz Atalar, Ali Rıza Erbay, Armağan Erdoğan, Gökçe Gökçen, Yalçın Karatepe, Andaç Pamuk, Tolga Sağ.

Bu listeden 4 kişi elenecek, 8’i PM’de üye olacak.

Özgür Özel’in anahtar listesi

Gün boyu birkaç kez adaylık için başvuru süresi uzatıldı ama en sonunda Özgür Özel’in PM için aday gösterdiği 52 kişilik liste de belli oldu. Liste şöyle:

Burhanettin Bulut, Ensar Aytekin, Özgür Ceylan, Sezgin Tanrıkulu, Ediz Ün, Hikmet Yalım Halıcı, Gökhan Zeybek, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Deniz Yücel, Murat Bakan, Cumhur Uzun, Murat Çan, Ulaş Karasu, Hüseyin Can Güner, Bedirhan Berk Doğru, Berker Esen, Cem Aydın, Umut Dikili, Uğurcan İrak, Ahmet Hakan Uyanık, Ali Abbas Ertürk, Ali Haydar Fırat, Vahap Tuncer, Hüseyin Yaşar, Erkan Aydın, Haşim Öztürk, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Dursun Bulut, Erdal Aksünger, Ertan Akbaba, Mahir Yüksel, Murat Sönmez, Turgay Özcan, Hikmet Erbilgin, Cenk Erdöl, Necati Yağcı, Alkım Denizaslani, Erhan Adem, Ecevit Keleş, Ahmet Kaya, Bora Terzi, Eylem Ertuğ Ertuğrul, Yalçın Görgöz, Dilşat Korkulu, Sinan Adıyaman, Tahsin Tarhan, İsmail Atakan, Ünver Ozan, Işık Baki Aydöner, Murat Kubilay, Gamze Taşcıer, Gizem Coşkun, Melisa Uğraş, Canan Taşer, Aysu Bahar Gülbek, Sevgi Kılıç, Sinem Kırçiçek, Gül Çiftçi, Selin Sayek Böke, Şengül Yeşildal, Şaziye Öztürk, Erbil Aydınlık, Pınar Uzun Okakın, Altınay Görmüş, Hacer Taş Gültepe, Zeliha Aksaz, Şahbaz Burcu Düzen, Nazan Güneysu, Fatma Köse, Şadi Özdemir.

13 yıl, 11 seçim, 445 kilometre yol, linç, suikast ve ittifak siyaseti: 'Demokrat Dede' evine döndü13 yıl, 11 seçim, 445 kilometre yol, linç, suikast ve ittifak siyaseti: ‘Demokrat Dede’ evine döndü

Salıcı’nın ‘Denge denetleme’ listesi

Bu listenin belli olmasının ardından, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen CHP’nin eski İstanbul il başkanlarından ve eski genel başkan yardımcılarından Oğuz Kaan Salıcı da, ‘Denge denetleme’ adını verdiği bir başka liste çıkardı. O liste de şöyle:

Oğuz Kaan Salıcı, Mehmet Tahtasız, Mahmut Tanal, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Koza Yardımcı, Melisa Yıldırım, Mehmet Yıldız, Ayşegül Yıldız, Bülent Yücetürk, Mustafa Adıgüzel, Armağan Akyüz, Hakkı Aydos, Saniye Barut, Barış Bektaş, Recep Bilal, Nevaf Bilek, Adem Demir, Semra Dinçer, Mahmut Duyan, Burkay Düzce, Aykut Erdoğdu, Ayten Gülsever, Ali Haydar Hakverdi, e Karagöz, Ecevit Keleş, Cevahir Kılıç, Yüksel Mansur Kılınç, Emrah Köksal, Nihat Arda Mercan, Aylin Nazlıaka, Gonca Yelda Orhan, Veli Özdemir, Ali Özgündüz, Kübra Öztürk, Aysun Palalı Köktaş, Eren Can Patır, Hakkı Anıl Pektaş, Necdet Saraç, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal, Çetin Soysal, Uğur Şevran, Berhan Şimşek.

Seçim 01.45’te ancak başladı

Bu iki listenin ‘anahtar’ olduğu ‘çarşaf’ listede toplamda 387 kişi PM için adaylığını koydu. Seçimde delegeler ellerindeki bu ‘anahtar’lara bakarak çarşaf liste üzerinden 52 kişiyi işaretliyor. O yüzden önce ‘çarşaf’ listenin kesinleşmesi beklendi, onun ardından ‘anahtar’ listeler açıklandı. Bu da seçimin başlamasını fazlasıyla geciktirdi. CHP Kurultayında seçime geceyarısını geçen saatlerde, 01.45’te ancak başlanabildi.

Az önce anlattığımız yöntem yüzünden bu seçimin sayımı da çok uzun sürüyor. Sabah 07.30’da henüz bu sayım tamamlanmış ve PM üyeleri kesinleşmiş değildi.

Erdoğan’dan CHP’deki lider değişimi hakkında ilk yorum: ‘Al birini vur diğerine’Erdoğan’dan CHP’deki lider değişimi hakkında ilk yorum: ‘Al birini vur diğerine’

Kurultayda gündüz neler oldu?

CHP’nin 38. kurultayında gün, çiçeği burnunda genel başkan Özgür Özel’in, sabah saat 09.30’da Parti Meclisi adaylarını belirlemek için 81 il başkanını toplantıya davet etmesiyle başladı.

İl başkanları huzurunda parti tabanından tebrikleri kabul eden ve her birine teşekkürlerini ileten Özgür Özel, bir gün önce kendisini kürsüden tebrik etmeyen eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu yücelten sözler söyledi:

“Dün taahhüt ettiğimiz ne varsa; tüzük değişikliği, ön seçimle ilgili taahhütlerimiz, il ve ilçelerimizin yalnız bırakılmaması noktasında bugün bir kez daha teyitleştik. Bundan sonraki süreçte CHP örgütüne güç veren ve örgütünden güç alan il yönetim anlayışıyla yol yürümeye devam edeceğiz. Biraz önce içerideki alkışlar, şahsıma değildi, birbirimize değildi. İçerideki alkışlar bu zamana kadar il başkanlarımıza genel başkanlık yapan, partimizin 7. genel başkanı, adalet yürüyüşümüzün önderi Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu hep birlikte alkışladık. Bundan sonra da onun deneyiminden istifa edeceğiz.”

Özel’in il başkanları toplantısındaki tüm açıklamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Özgür Özel il başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından saat 13.00 sıralarında beraberindeki heyet ile birlikte eski başbakan ve CHP’nin üçüncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümünde devlet mezarlığındaki kabrini ziyaret edip, çelenk bıraktı.

İmamoğlu’ndan ‘maratoncu’ temposu

Değişimciler kanadının en önde isimlerinden İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise zafer gününe hızlı bir giriş yaptı.

Önceki gün kurultayın sabaha karşı sürmesine rağmen, sonrasında İstanbul’a gelerek Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nun açılışını yapan İmamoğlu, burada önce hem Boğaz köprüsünü koşarak geçip gazetecilere kısa bir demeç verdi, sonra kurultaya katılmak için tekrar Ankara’ya geçti.

‘Koltuklarımızın sahibi değiliz’

Koşu sırasında İmamoğlu kendisine kurultayı soran gazetecilere “Divan Başkanlığını yaptığımız bu kurultayda sayın Özgür Özel genel başkanımız olarak seçildi. Başarılar diliyorum. Çok önemli bir dönemde önemli bir göreve geldi. Hep birlikte hem partimizin hem ülke demokrasimizin kazanması için büyük bir mücadele vereceğiz. Bir yandan yerel yönetime dönük seçime hazırlanacağız. Tabii yaklaşık 13 yıla aşkın süredir partimize hizmet eden değerli Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na da teşekkürlerimizi minnetimizi iletiyoruz. Hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ama tabii bu demokraside var, partilerimizde var. Hiçbirimiz koltuklarımızın sahibi değiliz” cevabını verdi.

Adıgüzel aday olmayacağını açıkladı

Önceki gün büyük bir zafer kazanan değişimciler için özellikle PM’yi belirlemek hiç kolay olmadı. PM’ye aday olacaklar için başvuru süresi 3 kez bir neden gösterilmeden ertelenince, kulisler tekrar hızlandı.

Özel ve İmamoğlu’nun bazı isimler üzerinde anlaşmaya varamadığına dair iddialar başta olmak üzere birbiriyle çelişen birçok fısıltı, önce kurultay salonunu sonra haber sitelerinin manşetlerini doldurdu.

PM için adı konmayan bu rötar yaşandığı sırada CHP’li Onursal Adıgüzel’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Adıgüzel, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“2012 yılında Gençlik Kolları yöneticisi iken göreve başladığım Parti Meclisi Üyeliği’ne bu dönem partimizin milletimize umut olmak adına başlattığı değişim sürecine katkı sunmak için, genç arkadaşlarımızın etkin görev alma taleplerini dikkate alarak aday olmama kararı aldım.”

‘Değişim’ kazandı: CHP’de Özgür Özel dönemi‘Değişim’ kazandı: CHP’de Özgür Özel dönemi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.