CHP Ankara’yı Kılıçdaroğlu’na yakın isim kazandı

CHP'de il kongreleri devam ediyor. Genel kongre için belirleyici illerin başında gelen Ankara'da salon boş kaldı. Akşam saatlerinde sonuçlanan seçimleri, Kılıçdaroğlu'na yakın olduğu bilinen Ümit Erkol kazanarak Ankara örgütünün yeni başkanı oldu.

Siyaset 24 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP’de il kongreleri bu hafta sonu da devam etti. Ankara, Mersin, Hakkari, Hatay, Kayseri, Siirt ilk kongreleri yapıldı. CHP’nin İzmir, Konya il kongrelerinden sonra Ankara il kongresinde de blok liste ile seçimlere gidildi.

Mevcut İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı’nın tekrar aday olmadığı kongrede Ümit Erkol ve Sercan Çığgın yarıştı. Ankara Atatürk Spor Salonu’nda başlayan il kongresinde Divan Başkanlığına oy birliğiyle, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç seçildi.

Türkiye’nin ve CHP’nin zor günler geçtiğini savunan Öztunç, “CHP zor günlerin partisidir. Bu devleti kuran partidir. Zor günleri aşmayı her zaman bilmiştir, yine bilecektir” dedi.

Kongreye birçok milletvekilinin yanısıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı. Mansur Yavaş konuşmasında adaylara başarılar diledi, belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özel halk otobüslerinin ücretsiz 65 yaş üstü yolcu taşımama kararını eleştiren Yavaş, “Ya kanuna uyun ya da tüm otobüsleri bize satın gidin başka iş yapın. Ankaralılara zulmettirmeyiz” diye konuştu.

İki grup yarıştı

619 delegenin oy kullanacağı Ankara’daki il kongresinde il başkanlığına aday olan Ümit Erkol’u genel merkez ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen destekledi. Sercan Çığğın ise partideki değişimcilerin adayı olarak biliniyor. Sercan Çığğın’ı ayrıca Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar destekliyor. Öte yandan kongreye katılımın oldukça düşük olduğu fotoğraf ve videolara yansıdı.

Kılıçdaroğlu’na yakın isim kazandı

Akşam saatlerinde sonuçlanan oy sayımında, il kongresini Kılıçdaroğlu’na yakın olduğu bilinen Ümit Erkol kazandı. CHP içerisinde ‘Değişim’ çağrısı yapan gruba yakın olan aday Sercan Çığgın’a 99 oy fark atan Erkol, Ankara il örgütünün yeni başkanı oldu. Kongrede, Erkol 340, rakibi Çığgın 241 oy aldı. Ankara, CHP kurultayına 72 delege gönderiyor, dün onlar da seçildi.

Siirt’te kavgalı kongre

Siirt’te ise CHP’nin kavgalı geçen kongrelerine bir yenisi eklendi. Siirt CHP İl Başkanlığı’nın 38. Olağan Kongresi’nde, delegelerin oy kullanma işlemi sırasında bazı partililer arasında çıkan tartışma kavgaya döndü.

2 liste halinde gidilen kongreye, CHP Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, aday olan mevcut başkan Enver Güneş ile diğer aday CHP Merkez İlçe Başkanı Metin Özer ve partililer katıldı. AA’nın haberine göre konuşmaların ardından delegelerin oy kullanma sırasında bazı partililer arasında arbede çıktı.  Sandalyelerin havada uçuştuğu kavganın ardından polis ekipleri salona girerek, güvenlik önlemi aldı. Tesis bahçesinde de süren ve bu sırada orakla kavgaya karışan bir kişiye alandakiler müdahalede bulundu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek ve polis ekipleri araya girerek gerginliği sona erdirdi. Polis ekipleri, 2 kişiyi gözaltına aldı.

Özgür Özel Mersin’deydi

Mersin’de tek adayın girdiği il kongresine değişimcilerin genel başkan adayı Özgür Özel de katıldı. Özel burada yaptığı konuşmada, “İttifak siyasetine, ortaklarına belinden zincirle bağlanmış koşucular gibi, 5 yıl boyunca birbirinin belinden çekerek değil, özgürce koşarak, günü geldiğinde ittifak kurulacaksa, o ittifakın özgüvenli, güçlü, kendinden emin, yüzde 25’lik cam tavanı tuz buz etmiş bir parti olarak yolunu yürümesini savunuyoruz” dedi.

Kongrede konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise “Eğer delegelerin bir iradesi olacaksa hiç kimseyi hedef göstermek, ya da ‘Parti bölünür mü’ demek kimsenin haddi ve hududu değildir. Belki başka adaylar da çıkacak, belki daha fazla eleştiri de ortaya çıkacak. Ama demokrasi kalitemize gölge düşürecek söylemlerden uzak durmalıyız” diye konuştu.

CHP'nin kalesi İzmir'den demokrasi manzaraları: Kongrede yumruklar konuştu, sandalyeler uçuştuCHP’nin kalesi İzmir’den demokrasi manzaraları: Kongrede yumruklar konuştu, sandalyeler uçuştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.