CHP’de 13 ilin rengi belli oldu: İbre Kılıçdaroğlu’ndan yana

Seçim yenilgisinin ardından ‘değişim’ tartışmalarıyla Kurultay sürecine giren CHP’de 13 il kongresi tamamlandı. Kongrelerde ‘değişim’ taraftarlarıyla genel merkezi destekleyen listeler yarıştı. İki il hariç tüm illeri Kılıçdaroğlu’nu destekleyen listeler kazandı. Kongreler gergin geçti.

Siyaset 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde(CHP) 14 ve 28 Mayıs seçim yenilgilerinin ardından başlayan değişim tartışmalarının ardından Kurultay kararı alınmıştı. Takvime göre ilçe kongreleri 10 Eylül’de sona erdi.

Bu hafta sonu başlayan il kongreleri de 15 Ekim’de sona erecek ve ardından Parti Meclisi, Kurultay tarihini belirleyecek.

İl ve ilçe kongreleri Genel Merkezi destekleyenler ile ‘değişim’ taraftarları arasındaki yarışa sahne oluyor.

Şu ana kadar Genel Başkanlık için CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve Örsan Öymen adaylığını açıkladı. Değişim tartışmalarının fitilini yakan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Özel’i destekliyor. Yani Özel için ‘değişim’ taraftarlarının adayı denilebilir.

Hem Kılıçdaroğlu’nu hem de ‘değişimcileri’ eleştiren Öymen’in desteğinin ise daha sınırlı olduğu düşünülüyor.

Henüz adaylığını açıklamasa da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Kurultay’da aday gösterileceği biliniyor.

Geçen hafta sonu 14 ilde, kongresini tamamladı. Kongrelerde sert tartışmalar, polemikler, hatta kavgalar yaşanıyor.

CHP'nin kalesi İzmir'den demokrasi manzaraları: Kongrede yumruklar konuştu, sandalyeler uçuştuCHP’nin kalesi İzmir’den demokrasi manzaraları: Kongrede yumruklar konuştu, sandalyeler uçuştu

Elazığ’da mevcut il başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran yeniden seçildi. Duran kongrede blok liste önerisini geri çekti ve kongreye çarşaf liste ile gidildi. Duran, Elazığ CHP Milletvekili Gürsel Erol ile birlikte hareket ediyor ve Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

Muş’ta Mehmet Şerif Sönmez il başkanı seçildi. Önceki İl Başkanı İsmail Adanur MYK tarafından görevden alınmış, Sönmez 19 Temmuz’da MYK tarafından il başkanı olarak atanmıştı.

CHP Batman İl Başkanlığına da yeniden Hüseyin Yaşar seçildi. Tek listeyle gidilen seçimde 137 delegenin oyunu alan Yaşar, yeniden CHP Batman İl Başkanı oldu. Yaşar’ın da Kılıçdaroğlu’nu desteklediği biliniyor.

Şanlıurfa kongresinde mevcut il başkanı Ferhat Karadağ güven tazeledi. Tek listeyle gidilen kongrede seçilen Karadağ, milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte hareket ediyor ve Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

Gümüşhane’de tek listeli kongrede mevcut başkan Bedri Ağaç yeniden seçildi. Ağaç da Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklayan isimlerden.

Niğde kongresine de tek listeyle gidildi ve mevcut başkan Erhan Adem yeniden göreve seçildi. Adem, CHP Niğde Milletvekili Ömer Ferhi Gürer ile birlikte hareket ediyor ve Kılıçdaroğlu’nu desteklediği biliniyor.

Ardahan’da mevcut başkan Yalçın Taştan ve ekibi güven tazeledi. Taştan, Kılıçdaroğlu’na açık destek veriyor.

Amasya kongresinde mevcut başkan Turgay Sevindi, 244 oyun 239’unu alarak yeniden seçildi. Sevindi de değişim tartışmalarına mesafeli duruyor, Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

Isparta’da ise üç aday yarıştı. Seçimi 119 oyla Vedat Şenol kazandı. Diğer adaylar Şenay Külcü Günay 89 ve Ahmet Tunçilek 40 oy aldı. CHP’nin yeni İl Başkanı daha öncede il başkanlığı görevinde bulunan Vedat Şenol oldu. Şenol, kongrede değişimden yana olduğunu açıkladı.

Karaman’da tek liste ile gidilen seçimde Ahmet Recai Evcen, il başkanlığına seçildi. Gazeteci Barış Yarkadaş Evcen ve ekibinin Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini duyurdu ama Evcen buna itiraz etti. Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver’in değişimden yana olduklarına ilişkin gönderisini paylaştı.

CHP Bursa Kongresi’nde üç aday yarıştı. 595 geçerli oyun 323’ünü alan Nihat Yeşiltaş yeni İl Başkanı olarak seçildi. Turgut Özkan 120, Gürhan Akdoğan ise 152 delegenin oyunu aldı. Yeşiltaş, Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

Konya’da da seçim üç adayla yapıldı, kongrede blok liste önerisi kriz çıkardı. Seçimi Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ekibin temsilcisi Bekir Yaman kazandı.

CHP İzmir kongresini mevcut CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu kazandı. Kongrede çarşaf ve blok listeyle seçime gitmek isteyen gruplar arasında arbede çıkmış, toplantıya ara verilmişti.

Öztrak ‘bardağın dolu tarafını’ gösterdi, Özel ise ‘boş taraftan ders çıkarmak' istiyorÖztrak ‘bardağın dolu tarafını’ gösterdi, Özel ise ‘boş taraftan ders çıkarmak’ istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.