CHP’de açık polemik başladı: İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na, Özel’den Kuşoğlu’na…

CHP'de önce Ekrem İmamoğlu ve sonrasında özgür özel ile başlayan 'değişim' çıkışı, açık polemiğe dönüştü. İmamoğlu dün açıklamasıyla Kılıçdaroğlu'na bayram öncesini işaret edip 'yoksa ben konuşurum' mesajı verirken Özel ise Bülent Kuşoğlu'nun açıklamasına 'üslup' uyarısı yaptı.

Siyaset 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Seçim yenilgileri sonrası CHP içinde başlayan “değişim” tartışmalarının iki önemli ismi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 14 Haziran’da bir kez daha görüşmüştü. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, seçimlerin ardından üçüncü defa bir araya gelerek karşılıklı durum değerlendirmesi yapmıştı.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde katıldığı bir etkinlikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, şunları söyledi: ”Ortak akılla doğru kararlar alacağız, burada en önemli aktör CHP’dir. İttifaka önderlik ettiği gibi değişime ve dönüşüme liderlik etmek, öncü hamleleri yapmak zorundadır, ana noktası da elbette ki genel başkanım sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur.”

Kılıçdaroğlu’yla görüşmesinde ‘değişime dair parametreleri’ paylaştığını söyleyen İmamoğlu, “Çok makul, çok güzel, çok değerli, hatta pozitif anlamda uzlaşı sonucuyla toparlanan bir buluşma” olarak değerlendirdi. İmamoğlu, “Tabii ki bunun bir zaman dilimi vardır” diye de eklerken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir yandan sayın genel başkanımızın attığı adımları da takip ediyoruz ama değişimin de dönüşümün içeriği oldukça geniştir, süreci oldukça kıymetlidir. Şu anda yapılan hamlelerin toplum için yeterli gelmediğini biliyoruz ama yeterli olması için yapılması gerekenlerle ilgili tüm fikirlerimi, süreçleri, kendisiyle paylaştım.”

'Değişim' başkanlık koltuğunun etrafında oyalanıyor‘Değişim’ başkanlık koltuğunun etrafında oyalanıyor

İmamoğlu resmen ‘süre’ verdi: Bayram öncesi vurgusu

İmamoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan bayram öncesi bir adım geleceğini ima ederek şunları söyledi:
“Kurumsal olarak yaklaşık 15 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir üyesi bir ferdi olarak hiçbir zaman parti içindeki meseleleri ve süreçleri bu seviyenin ötesinde paylaşmadım ama bu meselelerin içerisinde kamuoyunun bilmek zorunda olduğu bilmesi gereken kısımları da var. O kısımlarıyla ilgili ve nasıl olması gerektiği konusunda genel başkanımız umuyorum ki bayram öncesi yapabileceği bazı aktarımlar sonrasında belki farklı bir ortam, farklı bir buluşma ya da bireysel olarak benim de kamuoyunu bilgilendireceğim tarafları olabilecektir. Bunu zaman gösterecek. Şimdilik genel başkanımla çok saygın, çok özenli ve çok değerli buluşmalarımızı sonuçlandırdık.”

Bülent Kuşoğlu’ndan Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’na uyarılar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise, CHP’deki ‘değişim’ tartışmalarına ilişkin uyarılar yaptı.
BBC Türkçe’ye konuşan Kuşoğlu değişim sürecinin nasıl işleyeceğine yönelik bir soruya, “Kurultay seçimli olacak. Genel Başkan adayı olmak isteyenler olacak. Değişim deyince sihirli bir kelime gibi görünüyor ama sadece kişilerin değişimi değildir, öncelikle zihniyette değişim gerekiyor. Kişilerle birlikte zihniyeti de değiştirmeyi başarmak lazım” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu için “Sorumlu davranarak, ben gemiyi sağlam, güvenli bir limana götüreceğim diyor. İlanihaye burada kalacağım, koltuk benim olacak demiyor” diyen Kuşoğlu, “O güvenli liman neresi? Kurultay mı, yerel seçim mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Hem kurultay, hem yerel seçim. Görünen o. Çünkü seçimlerden önce kurultayı yapmamız gerekiyor. Çünkü kurultayı yapmadınız, kongre sürecini tamamlamadınız diye eleştirilir. Böyle, hukuksuz bir iktidarın seçime sokmaması bile söz konusu olabilir. Onun için seçimden öne kurultayı yapmak zorundayız. Yapıldığında da zaten seçimleri de kurultay sonucu ortaya çıkan yapıyla devam ettirmek zorundayız.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile ilgili bir soruya da Kuşoğlu, “Grup Başkanımız da o mevkide otururken, ya da Ekrem Bey Büyükşehir Belediye Başkanı’yken, Genel Başkan’a karşı daha dikkatli olmalılar. Şimdiye kadar ikisi de adayız, demediler” cevabını verdi.

“Yani her ikisi de Kemal Bey’in koltuktan kalkıp onları mı oturtmasını bekliyorlar?” diyen Kuşoğlu, “Adaylarsa, aday olduklarını resmen açıklarlar. Kurultay süreci de açıklandı, girerler, yarışırlar. Herkes görevine müdrik. Ama eğer değişim istiyorsak, sorumluluk da almalıyız, bu sorumluluk aday olmayı gerektiriyorsa bundan da kaçmamalı” diye konuştu.

Kuşoğlu’nun Twitter’daki bazı paylaşımları ise ciddi tepki çekti. Kuşoğlu, Ekrem İmamoğlu ile ilgili dava sürecini hatırlattı, ‘Aday olamaz’ imasında bulundu.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu Ankara'da görüştü: İmamoğlu'ndan 'Güzel olacak her şey' çıkışıKılıçdaroğlu ve İmamoğlu Ankara’da görüştü: İmamoğlu’ndan ‘Güzel olacak her şey’ çıkışı

Özgür Özel’den Kuşoğlu’na ‘üslup’ uyarısı

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, kendisini uyaran Bülent Kuşoğlu’na yanıt verip üslup uyarısı yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özgür Özel’in “Bu uyarılar Genel Başkanın, takınmadığı bir üslup” sözleri dikkat çekti.

Özgür Özel, şunları söyledi:

“Seçimin sonuçları her kademede değerlendiriliyor. Bu konuda sayın İmamoğlu’nun, benim, sayın Genel Başkanımızın farklı zamanlarda farklı değerlendirmeleri oldu. İlk günlerde özellikle sosyal medyada sayın Genel Başkana yönelik olarak birtakım üslubunu asla kabul etmediğimiz hakaretvari yaklaşımlara da son derece rahatsız olduğumuzu ifade etmiştik. Bugün CHP, değişimi konuşmaktadır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişim konusunda, değişimin önünü açacağım ifadelerini konuşulmaktadır. Ekrem İmamoğlu’nun değişime, sayın Genel Başkanın liderlik etmesi beklediği ifadelerini konuşmaktadır. Özgür Özel’in değişimin kararlı ama vefalı olması gerektiğini konuşmaktadır. Meşru bir zeminde bu 3 ismin birbiriyle iletişim halinde olduğu, birbirine saygı duyduğu, birbirine omuz verdiği ve birbiriyle olan ilişkilerini son derece olması gerektiği bir zeminde ve partiyi kayırarak götürdüğü bir noktadayız.”

Özgür Özel de 'değişim'i benimsedi ve el artırdı: Sorumluluk almaktan kaçmamÖzgür Özel de ‘değişim’i benimsedi ve el artırdı: Sorumluluk almaktan kaçmam

Özgür Özel, Bülent Kuşoğlu’nun sözlerinden rahatsızlığını şöyle belirtti:

“Ben CHP Grup Başkanı sıfatıyla, sayın Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı sıfatıyla ve İstanbul Büyükşehir’in seçilmiş belediye başkanı sıfatıyla, sayın Genel Başkanımız, CHP’nin Genel Başkanı sıfatıyla son derece özenli, son derece saygılı, yapıcı, partinin yüksek faydasını gözeten bir tutum içerisindeyiz. Bu anlamda bunun dışındaki uyarılar kişisel uyarılardır. Bu uyarılar Genel Başkanın, takınmadığı bir üslup. Aksine sayın Genel Başkanımızın yapıcı yaklaşımı ortadayken niçin yapılmaya ihtiyaç duyulmuştur onu sayın Kuşoğlu ile karşılaştığımızda konuşuruz. Kendisi saygı duyduğumuz bir büyüğümüzdür. Ancak meselede biz, tam da olması gerektiği bir yerden, örnek bir şekilde tartışıyoruz. Çok iyi sonuçlar alacağımıza ve bunun sonunda hem önce CHP’nin hem sonra da Türkiye’nin kazanacağına kimsenin şüphesi olmasın. Bizim yaklaşımımız, bu değişim, dönüşüm sürecinde üzerimize hangi görev düşüyorsa, daha önce futbol deyimiyle ifade etmiştim, santrafor ise santrafor, orta saha ise orta saha, yedek kulübesiyle yedek kulübesi. Sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakârlık yapmaksa fedakârlık. Çizgimiz budur, çünkü bizden beklenen de budur. Kimsenin kendisini partiden çok ve hiç kimsenin partimizi bizden çok sevdiğini kimse düşünmesin. En çok partimizi ve ülkemizi seviyoruz.”

İmamoğlu’nun sağ kolu ‘beğenileriyle’ cevap verdi

Kuşoğlu’na karşı hamle Ekrem İmamoğlu’nun sağ kolu Murat Ongun’dan geldi. Ongun, Twitter üzerinden Kuşoğlu’nu eleştiren paylaşımları beğendi. Ongun’un beğendiği bir paylaşımda “CHP’yi batıran adamlar olarak tarihe geçeceksiniz” ifadeleri yer aldı.

İşte o beğenilerden bir kaçı:

 

 

 

Bugün gözüken, İmamoğlu’nun İstanbul’u, Yavaş’ın da Ankara’yı kaybedeceğiBugün gözüken, İmamoğlu’nun İstanbul’u, Yavaş’ın da Ankara’yı kaybedeceği

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.