CHP’de adaylık krizi: İstifalar genel merkeze sıçradı

CHP’de aday belirleme sürecinde istifalar art arda geldi. Eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in istifasını yeniden aday gösterilmeyen belediye başkanlarının istifaları izledi. Son olarak Özel’in yardımcısı Koza Yardımcı da istifa etti.

Siyaset 16 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı

Yerel seçimlere 44 gün kala CHP’deki değişim sancısı aday belirleme sürecine bire bir yansıdı. Birçok ilçede parti kurultayında Özgür Özel’e ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin aday olarak tepeden atandığını söyleyenler buna itiraz ediyor. CHP pek çok yerde mevcut belediye başkanlarını yeni, Özgür Özel veya Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerle değiştirdi, bu değişiklikler de ciddi tepki gördü.

Yeniden aday gösterilmeyen birçok belediye başkanı partiden istifa ederken başını eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin çekti ve aday belirleme sürecine dair eleştiriler yaparak istifa etti. İstifalar dün de devam etti. Önce İzmir’in Dikili ilçesinin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven partisinden istifa etti, akşam saatlerinde ise Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı görevinden istifa etti.

Yardımcı sosyal medya hesabından “Saygıdeğer Halkımıza ve parçası olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partili yol arkadaşlarıma; Genel Başkanımızın takdiri ile geldiğim Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle istifa ederek örgütümün takdiriyle seçildiğim Parti Meclisi üyeliği görevime devam ederek örgütümüzün ve seçmenlerimizin sesi olmaya devam edeceğim” notuyla açıklama yaptı.

Yardımcı paylaşımında şöyle dedi:

“Öncelikle Parti Meclisimiz tarafından açıklanan tüm adaylarımıza başarılar diliyor, sahada partimizin yerel seçimlerdeki başarısı için yol arkadaşlarımla omuz omuza çalışacağımı özellikle belirtmek istiyorum. Göreve geldiğim ilk günden bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerinin emeklerini gözeterek liyakat esaslı, belirlenen kurallara ve talimatlara uygun bir aday belirleme süreci olması için mücadele ettim. Yaptığım tüm uyarılara ve müdahalelere rağmen Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerinin ve seçmenlerimizin vicdanını yaralayan uygulamalar ısrarla devam etti. Cumhuriyet Halk Partisi Örgütlerinden ve seçmenlerimizden gelen tepkilere kulak tıkamamı kimse bekleyemez. Benim asli sorumluluğum onlaradır. Tüm bu nedenlerle Genel Başkanımızın takdiri ile geldiğim Genel Başkan Yardımcılığı görevimden istifa ederek örgütümüzün takdiri ile seçildiğim Parti Meclisi üyeliği görevimde örgütümüzün ve seçmenlerimizin sesi olmaya devam edeceğim.”

PM’ye Kılıçdaroğlu’na yakın listeden girmişti

Kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alan ve seçimlerden önce örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ise Özgür Özel’e karşı liste çıkarmıştı. Koza Yardımcı da Salıcı’nın listesinden PM’ye girmişti. Yardımcı’nın MYK’da görev alması Özel’in “birlik” mesajı olarak değerlendirilmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Osman Özgüven

Efsane başkan Özel’i eleştirerek istifa etti

Bölgede ‘efsane başkan’ olarak anılan Eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise istifa açıklamasında Özgür Özel’i eleştirdi. CHP adına yeşeren umutların boşa çıktığını söyleyen Özgüven “Özgür Özel ve yönetimi partimizi özüne döndürerek sosyal demokrasi çizgisine oturtacakları, aday belirlenirken ön seçim ve halk anketi yapacakları yönünde Türkiye kamuoyuna verdikleri sözleri tutmamıştır. Partimizin karar mekanizmalarını istila edenler yurttaşlarımızın gönlünü kıran, seçmene saygı duymayan yanlış kararlar vermişler, CHP’deki çürümüşlük ayyuka çıkmıştır” dedi.

Özgür Özel ve yönetiminin yarattığı hayal kırıklığı içinde olduğu söyleyen Özgüven “Aktif siyasi yaşamımı noktalayalı 11 yıl oldu. Hiçbir kişisel beklentim yok. Şan, şöhret, methiye, ödül, rant hırslarım hiç olmadı. Umudum partimizde reform hareketinin gerçekleşmesiydi. Umudum geçmişte Dikili’de hayata geçirdiğimiz ve benden sonra sonlandırılan sosyal belediyecilik uygulamalarının yeniden canlandırılmasıydı. Umudum tıpkı 1989 yılında başardığımız gibi yerel seçim zaferinin ardından partimizin iktidara gelmesiydi” diye yazdı.

Özgür Özel onun hakkında neler söylemişti?

Osman Özgüven’in istifasının ardından gözler CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e çevrildi. Özel çocukluk ve gençlik yıllarında yaz mevsimlerini Dikili’de geçirdiğini belirterek “Özgür Özel’de gördüğünüz ne varsa ilk tohumlar, ilk filizlenmeler Dikili’de olmuştur” demişti. Özel, Osman Özgüven Belgeseli için verdiği röportajda “Benim adımın onunla aynı cümlede geçmesi bile hak ettiğimden fazlası olur. Biz ancak Osman Özgüven’i rol model kabul eden, ona benzemeye çalışan solcular olabiliriz” demişti.

16 Aralık’ta Manisa’daki CHP Gençlik Kolları Buluşmasında ise Özel “Yeni dönemde sıradan belediye başkan adayları açıklamıyoruz, suyu bedava veren Osman Özgüvenleri açıklıyoruz” diye konuşmuştu.

CHP’de seçim krizi bitmiyor: Bir yanda aday tanıtım toplantısı diğer yanda istifalarCHP’de seçim krizi bitmiyor: Bir yanda aday tanıtım toplantısı diğer yanda istifalar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.