Özgür Özel de ‘değişim’i benimsedi ve el artırdı: Sorumluluk almaktan kaçmam

CHP'de sular durulmuyor. İmamoğlu'nun ardından adaylığı konuşulan bir diğer isim olan Özgür Özel, "aday mısınız?" sorusuna "Ben illa başkan olayım demiyorum. Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim. Sorumluluk almaktan kaçmayacağım" yanıtını verdi.

Siyaset 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından eleştiri oklarının bir bölümü muhalefete ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Özellikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı ‘değişim’ çağrısı, muhalefet kanadında yeni bir tartışma başlattı. Kılıçdaroğlu ise ‘değişim’ ve ‘istifa’ taleplerine karşılık vermezken partinin Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) düzenleme yaparken “toplumun yenilenme talebini dikkate alarak yaptığını’ söylemekle yetiniyor.

İmamoğlu, son olarak “CHP Genel Başkanlığı’na aday mısınız?” sorusuna, “Benim aday olduğum tek şey var; ülkemizde aynen İstanbul’da olduğu gibi büyük bir değişim” yanıtını vermişti.

İmamoğlu 'benim gibi düşünen milyonlar var' dedi ve ekledi: Değişim hem yerelde hem genelde başarı getirecekİmamoğlu ‘benim gibi düşünen milyonlar var’ dedi ve ekledi: Değişim hem yerelde hem genelde başarı getirecek

Özgür Özel’den adaylık çıkışı

‘Değişim’ kelimesini bu kez CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel telaffuz etti.

Sonuçlar itibariyle başarılı olunmadığını dile getiren Özel, “Bu bir referandumdur. ‘Demokrasi ya da otokrasi’ diyor ve kazanamıyorsak bu bir başarısızlıktır. Hezimet midir? Hayır. Muhalefete güç verebilecek bir sonuç alındı. Ama sonuçlarından çok ciddi dersler çıkarılması gereken bir yenilgidir” dedi.

Özel, partisine yönelik hem içeriden hem dışarıdan yöneltilen ‘değişim’ çağrılarını da yorumladı; Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın liderlik yarışıyla ilgili olarak yönelttiği “Aday adayları arasında adınız geçiyor. Siz de aday mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim. Sorumluluk almaktan kaçmayacağım. Ama fedakarlık yapmaktan da geri durmayacağım. Gerekirse en geniş mutabakatın parçası olan bir anlayışta duracağım. Önümüzdeki süreç için konuşmam ve dinlemem gereken herkesle temas ederek, ilerleyeceğim. Partinin kimsenin önünü kapatmaması lazım.”

Kılıçdaroğlu’ndan ‘değişime’ şerh: İmamoğlu aday olabilir ama İstanbul önemliKılıçdaroğlu’ndan ‘değişime’ şerh: İmamoğlu aday olabilir ama İstanbul önemli

‘Değişim konusunda cesur, kararlı ve vefalı olacağım’

Özel, Saymaz’ın “CHP lideri olma arzunuzu ilk kez dile getiriyorsunuz” yorumu üzerine ise şöyle sözlerine şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde genç ve dinamik, partinin ana damarını terk etmeyen, bu konudaki endişeleri körüklemeyecek olan kadrolar gerekiyor.

Sosyal demokrat çizginin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İşçinin, gençlerin ve kadınların CHP’si… Kendini halka arz eden, oradan talep topladığı bir çizgiye ihtiyaç var. Bu noktada, olmam gereken yer neresiyse orada olacağım. Genel başkan adaylığı ise genel başkan adaylığı. Uzlaşma ve birliktelik ise birliktelik. Kendime dair hırsım yok. Partinin yarınlarına dair ümidim var. Değişeme ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Değişim konusunda cesur, kararlı ve vefalı olacağım. Değişimin sadece şahıslar üzerinden okunması doğru değil. Büyük haksızlık olur genel başkanımıza.”

Erdoğan, CHP’deki değişim ateşini harlıyorErdoğan, CHP’deki değişim ateşini harlıyor

Özel’in ikinci açıklaması: Her mevkide oynarım

Özel, gün içinde konuya ilişkin bir açıklamada daha bulundu.

Gazeteci Kübra Par’a konuşan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, “Bu süreçte mutlaka kuvvetli özeleştiri yapmamız lazım. Bırakın parti mensuplarını, oy veren vatandaşın bize ‘Değişin’ deme hakkı var. Hatta oy vermeyenler de ‘Değişin de oy verelim’ diyebilir. Genel Başkanımız ile çatışmayı da onun hırpalanmasını da doğru bulmam.” ifadelerini kullandı.

Özel’in açıklamasının devamı şu şekilde:

“Bu süreçte birkaç aday yarışabilir. Veya bir uzlaşı da mümkün olabilir. Ben illa genel başkan adayı olayım demiyorum. Sorumluluktan da fedakarlıktan kaçmıyorum. Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon olmak isteyen takımın her mevkiinde olabilirim. Yeter ki değişim olsun. Yerel seçime doğru giderken, yani ekim kasım gibi CHP’nin yenilenip güçlenmesi lazım.”

CHP’den MYK sonrası açıklama: Değişimin nasıl gerçekleştirileceği bellidir

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi’nde Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Merkez’de bir araya geldi. Saat 13.00’te başlayan toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlık etti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Parti kadrolarının tazelendiğini savunan Öztrak, hedeflerinin mart ayında yapılacak yerel seçimleri ‘açık ara kazanmak’ olduğunu söyledi:

“Her iki vatandaşımızdan birinin cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’na verdiği oyu dağıtmadan, örgütümüzü rekabetçi bir ortamda yenilemeyi, tazelenen kadrolarımızla mahalli idareler seçimini açık ara kazanmayı hedefliyoruz… Önümüzdeki yerel seçimleri kazanmak için parti üyesinden genel başkanımıza kadar partimizin her bir ferdi var gücüyle çalışacaktır. Hedefimiz, bu seçimlerde hükümeti tarihi bir yenilgiye uğratmaktır.”

MYK’ye yeni isimler eklenmesini ‘yenilenme’ olarak tanımlayan Öztrak, kongrenin de en kısa sürede yapılacağını ifade etti: “Bu çerçevede genel başkanımız ilk olarak MYK’sını yeniledi. MYK’mız da ilk iş olarak kongreler takvimini başlattı. Mümkün olan en kısa sürede, kongreler süreci, parti meclisimizin uygun gördüğü bir tarihte kurultayımızla taçlanacaktır.”

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarını da değerlendiren Öztrak, “Değişimin nasıl gerçekleştirileceği bellidir. Genel başkanımız kendi iradesi dahilinde yapacağı değişimi yapıp MYK’yi yenilemiştir” dedi.

CHP’de yeni dönem için kritik gün: Gözler PM ve Meclis grubundaCHP’de yeni dönem için kritik gün: Gözler PM ve Meclis grubunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.