CHP’de seçim depremi: İlgezdi partisinden istifa etti

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, aday gösterilmeyince CHP'den istifa etti. İlgezdi “Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tek tek partimizden tasfiye ediliyor” dedi, İmamoğlu'nu suçladı. CHP sözcüsü "İstifa konusunda bize ulaşan bilgi yok" dedi.

Siyaset 27 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday belirleme mesaisi dün gece boyunca sürdü. Önce CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplandı. Ardından Parti Meclisi (PM) toplantısına geçildi.

MYK toplantısı yaklaşık 2 saat gecikmeli başladı. Sık sık ara verilen toplantıda zaman zaman gerilim arttı. Toplantı sırasında yeniden aday gösterilmeyeceğini öğrenen İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi istifa etti. İlgezdi sosyal medya hesabından şu açıklamayı yayınladı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin son kurultayında Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler tek tek partimizden tasfiye ediliyor. CHP’nin her kademesinde gece gündür görev yapmış 40 yıllık bir partili olarak bu yaşananlar hem beni hem de milyonlarca partilimizi üzmüştür. Partimizin değerlerinin bu kadar hoyratça harcanmasına gönlüm razı değildir. Bu vesiliyle 40 yıldır mensubu bulunmaktan onur duyduğum partimden istifa ediyorum.”

 

Battal İlgezdi ardından Ataşehir Belediyesi’ne geçerek burada açıklama yaptı. Partide Alevi ve Kürt tasfiyesi yaşandığını söyleyen İlgezdi isim vermeden İmamoğlu’nu hedef aldı. İlgezdi, “Şimdi ben başarısızım, 30 yıldır belediye başkanlığı yapan Hasan Akgün çok mu başarılı? Diğer belediye başkanları çok mu başarılı? Bir katliam yapılıyor. Parti içinde çok açık bir şekilde Kürt ve Alevi tasfiyesi yapılıyor. Bunun için istifa ettim. Bundan sonra da sahada bu arkadaşlarla görüşeceğim. Benim kimseyle kişisel bir meselem yoktur. Ama ne hikmetse bir Karadeniz lobisi İstanbul’da her tarafta belediye başkanı oluyor. Bir sayın bakalım kaç tane Trabzonlu var. Bürokratların belediye başkanı olduğu bir dönemi ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi yaşıyor. Bu hoş değil, seçim sonuçlarını hep beraber yaşayacağız. Ben Battal İlgezdi olarak sahadayım. Bu işlerin nasıl olduğunu herkes görecek. 1 Nisan sabahı hem Ataşehir’e hem de İstanbul’a bakacağız. Önümüzdeki günler güzel günler olacak” dedi.

İstanbul Ataşehir için eski İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in adaylığının PM’Ye sunulması kararlaştırılmıştı.

MYK toplantısı sürerken kulislere; Hatay, Tekirdağ ve Antalya Konyaaltı adaylarının çekilmesinin de tartışıldığı bilgisi yansıdı.

Tepkiler nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının çekilmesinin değerlendirildiği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Candan Yüceer ve Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Cem Kotan’a da örgütten tepkiler olduğu bildirildi.

Üç ismin adaylıklarının geri çekilmesine ilişkin MYK’da değerlendirme yapılması kararı alındığı belirtildi.

Edirne Belediye Başkanı bıraktı

CHP Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise sosyal medya hesabından açıklama yayımlayarak aday adaylığından çekildiğini açıkladı.

Recep Gürkan “Partimizin 20 yıldır kesintisiz kazandığı Edirne Belediye Başkanlığını önümüzdeki dönemde de sürdürmesi amacıyla, ilk günden bu yana adayın ön seçimle belirlenmesi konusunu her platformda savundum” dedi. Gürkan bu yöndeki düşüncelerini Genel Başkan Özgür Özel ile de paylaştığını, ön seçime katılmayacağını, örgütün beklediği adayın kazanması için sonuna kadar çalışacağını söyledi.

Aday belirleme toplantıları nedeniyle, CHP Genel Merkezi 2 gün ziyaretçilere kapatıldı.

‘İlgezdi’nin istifasıyla ilgili bize gelen bilgi yok’

CHP’ sözcüsü Deniz Yücel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Hükumetin ekonomi politikalarını eleştiren Yücel, halkın her gün açlıkla sınandığını ancak son 1 haftadır Merkez Bankası Başkanı ve ailesi hakkındaki iddiaların konuşulduğunu söyledi.
Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yücel, CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin partiden istifa ettiğini açıkladığının hatırlatılması üzerine, “İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Bize ulaşan böyle bir bilgi yok. İstifa ettiği iddia edilen Sayın İlgezdi’den bunu teyit edebilirsiniz, bize ulaşan böyle bir bilgi yok. Bu konuda bir açıklama yapmamız gerekirse, yaparız. Böyle bir şey varsa, şu anda sizden öğreniyorum” dedi.

‘Meclis’teki her parti ile görüşürüz’

Yücel, DEM Parti ile görüşmelerine yönelik soruya ise “TBMM’de temsil edilen her siyasi parti ile görüşürüz. DEM Parti de TBMM’de temsil edilen bir partidir. Bu demokrasinin gereğidir. Ancak onların belli seçim çevrelerinde, belli illerde, belli ilçelerde aday çıkarıp çıkarmamaları kendi kararlarıdır, kendi tercihleridir. Bize düşen bir söz olmaz” yanıtını verdi.

‘İzmir’le ilgili bir sorun yok’

CHP’nin İzmir ve ilçe adaylarının sorulması ve bu konuda tartışma yaşandığı iddiaları üzerine de Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayımızın, ilçe başkan adaylarımızın açıklanmamasının sebebi, partimizin yetkili kurullarının, organlarının, yetkililerinin titizlikle çalışma yapmalarıdır. İzmir’in ilçeleri ile ilgili bir tartışma olduğu konusunda bende herhangi bir bilgi yok. Benim ismimin geçmesi ile ilgili de herhangi bir bilgi yok. İzmir siyasetçisiyiz, İzmir milletvekiliyim, geçmişte il başkanlığı yaptım. Dolayısıyla İzmir ile ilgili herhangi bir konuda, çeşitli yakıştırmalar yapılabilir, bize ulaşan bir sorun, çatışma, çekişme söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

İnce CHP'ye kapıları kapattı, 13 adayını açıkladıİnce CHP’ye kapıları kapattı, 13 adayını açıkladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.