CHP’de yeni dönem için kritik gün: Gözler PM ve Meclis grubunda

Seçimlerden istediği sonucu alamayan CHP’de yeni döneme hazırlık için kritik gün. Bugün hem Parti Meclisi hem de Meclis Grubu toplanacak. Partinin ve parlamentonun yeni yönetimi belirlenecek. Görüşme trafiğini sürdüren CHP lideri Kılıçdaroğlu ise dün yeni milletvekilleriyle bir araya geldi.

Siyaset 3 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden istediği sonuçları alamayan Cumhuriyet Halk Partisi’nde yeni döneme hazırlık trafiği sürüyor.

CHP’de yeni dönemin ilk adımları Perşembe günü gerçekleşen Merkez Yönetim Kurulu(MYK) toplantısında atıldı. Tüm MYK üyeleri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni yönetim oluşturma sürecinde elini rahatlatmak için istifa etti. İstifaları kabul eden Kılıçdaroğlu’nun bugün 10.00’da başlayacak Parti Meclisi(PM) toplantısında yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.

Öte yandan kurmaylarına kurultay hazırlıklarına başlama talimatı veren Kılıçdaroğlu, perşembe günü yapılan MYK toplantısından önce İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, MYK toplantısının ardından ise İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştü.

CHP’de değişimin ayak sesleri: Yeni MYK ve kurultayCHP’de değişimin ayak sesleri: Yeni MYK ve kurultay

Seçimlerden bir gün sonra “her alanda değişim” mesajı yayınlayan İmamoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Bakın, güneşli güzel bir hava var. Güzel şeyler konuştuk” dedi.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın 2022’nin Temmuz ayında yapılması gerekiyordu ancak PM’nin kararıyla kurultay 1 yıl süreyle ertelenmişti.

Grup başkanı ve başkanvekilleri belli olacak

Bugün yapılacak kapalı grup toplantısında CHP’nin yeni dönem parlamento grup yönetimi de belli olacak. Meclis Grup  Başkanı bir sürpriz olmazsa Özgür Özel olacak. Grup başkanvekilliği için ise sekiz isim aday oldu.

Bu sekiz aday şöyle: Bülent Tezcan, Gökhan Günaydın, Murat Emir, Mahmut Tanal, Zeynel Emre, Murat Bakan, Ali Mahir Başarır, Ali Öztunç

Bu adaylardan altısı PM üyesi. Grup başkanvekili seçilmeleri durumunda ise PM üyelikleri düşecek ve yerine PM’nin yedek listesindeki ilk isim girecek. Bu isim de Mehmet Akif Hamzaçebi. Hamzaçebi seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin başarısız olduğuna ilişkin bir açıklama yayınlamış, yerel seçimlerden önce değişim çağrısı yapmıştı.

CHP’de fırtına öncesi sessizlik

Öte yandan tüm bu hareketliliğin içerisinde CHP’deki sessizlik dikkat çekiyor. Mevcut yönetimde görev alan isimlere ulaşmak neredeyse imkansız, ulaştığımız isimler ise yeni MYK ile ilgili tüm sorulara Kılıçdaroğlu’nu işaret ederek yanıt veriyor.

Parti içinde muhalefet eden isimler için de durum farklı değil. Görünen o ki CHP’liler bugün yapılacak toplantıya kadar adı konulmamış bir sessizlik kararı almış durumda.

CHP’de sol kanadı temsil eden İlhan Cihaner ve kurucusu olduğu “Gelecek İçin Biz” grubu ise seçimlerden sonra “sorumluluk almaya hazırız” açıklaması yapmıştı.

Kılıçdaroğlu, yeni milletvekilleri ile buluştu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün partisinin 28’inci dönemde TBMM’de görev alacak milletvekilleri ile bir araya geldi. CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Kılıçdaroğlu ile birlikte Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay da katıldı.

‘Erdoğan partimizin içişlerine burnunu sokmaya kalkmaktadır’

Öte yandan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’yi son dönemde sık sık milletvekili sayısı üzerinden eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt verdi. Öztrak, “Muhalefetin bu desteği muhafazası ve artırması, bunu hükümeti denetleme ve dengelemede kullanması, hükümetin sorumsuzluklarının millet adına bir ölçüde kontrolünü sağlayacaktır. Erdoğan da bunun farkındadır. Bu desteği dağıtmaya çalışmaktadır. Onun için de partimizin iç işlerine burnunu sokmaya kalkmakta, bunu da açıkça söylemektedir. İşte buna senin gücün yetmez. CHP milletin partisidir, kimsesizlerin kimsesidir, CHP’nin istikametini sen çizemezsin, milletimiz çizer” dedi.

Öztrak parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında önceki gün yapılan MYK toplantısından notlar paylaştı. Sandık güvenliğiyle ilgili “Sistemik bir güvenlik açığı yaşanmadığını, vatandaşımızın oylarına sahip çıkıldığını tespit ettik.” değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca MYK Üyesi Bülent Kuşoğlu’nun seçim sürecinde yapılan harcamalar hakkında Kurul’a bilgi verdiğini bildiren Öztrak, 9 ay sonraki mahalli idareler seçimi ve bu seçimler öncesinde CHP’nin kongre takvimiyle ilgili yapılacakların ele alındığını söyledi.

CHP’de yeni dönem trafiği: Masada yönetim değişikliği, kurultay ve grup yönetimi varCHP’de yeni dönem trafiği: Masada yönetim değişikliği, kurultay ve grup yönetimi var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.