CHP’de yeni dönem trafiği: Masada yönetim değişikliği, kurultay ve grup yönetimi var

CHP’de yeni döneme hazırlık toplantıları başlıyor. Perşembe günü bir araya gelecek MYK’nın gündemi, seçimler ve yönetim değişikliği olacak. Cumartesi günü kapalı grup toplantısında grup başkanı ve başkanvekilleri oylanacak. Aynı gün PM toplantısında ise kurultay takvimi masaya yatırılacak.

Siyaset 31 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

14 Mayıs parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimi ve 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri geride kaldı. Ana muhalefet partisi CHP, oylarını artırmasına karşın ittifak partileriyle yaptığı anlaşmayla Meclis’teki vekil sayısını düşürdü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Kemal Kılıçdaroğlu da seçimin mağlubu oldu. Seçimlerde beklediğini alamayan CHP’de yeni dönem için hazırlıklar ve muhasebe başlıyor.

CHP’li Özgür Özel, Meclis’te yaptığı basın toplantısında CHP Grubu’nun cumartesi günü kapalı toplantıda bir araya geleceğini ve bir grup başkanı ile  üç grup başkanvekili seçeceklerini belirtti. Özel, “Hiçbir şey olmamış gibi siyaset yapacağımızı hiç kimse düşünmesin” ifadelerini kullandı.

CHP’de değişim kavgalı mı olacak, barış içinde mi?CHP’de değişim kavgalı mı olacak, barış içinde mi?

Grup başkanvekilliği için sekiz aday

Bir önceki dönem grup başkanvekillerinden Engin Özkoç’un milletvekili olmadığını hatırlatan Özel, Engin Altay ve kendisinin grup başkanvekilliği görevine talip olmadıklarını belirtti, görev için sekiz aday olduğunu söyledi.

Bu sekiz aday şöyle: Bülent Tezcan, Gökhan Günaydın, Murat Emir, Mahmut Tanal, Zeynel Emre, Murat Bakan, Ali Mahir Başarır, Ali Öztunç

Grup başkanlığı için tek aday Özgür Özel.

Hamzaçebi’ye PM yolu açıldı

Bu adaylardan altısı PM üyesi. Grup başkanvekili seçilmeleri durumunda ise PM üyelikleri düşecek ve yerine PM’nin yedek listesindeki ilk isim girecek. Bu isim de Mehmet Akif Hamzaçebi.

Hamzaçebi, 28 Mayıs’taki ikinci tur oylamanın ardından yaptığı ilk değerlendirmede, “Milletvekili sayımız 2018’e kıyasla ciddi şekilde düşmüş, partimizin oy oranı da Sayın Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olarak girdiği ilk seçim olan 2011 seçimlerindeki seviyesinin altına inmiştir. Kimse bu sonuçlardan bir başarı öyküsü yaratmaya kalkışmasın” ifadelerini kullanmıştı.

CHP'de taşlar yerinden oynuyor, İmamoğlu'ndan 'değişim' mesajlarıCHP’de taşlar yerinden oynuyor, İmamoğlu’ndan ‘değişim’ mesajları

CHP’de bir gündem maddesi de kurultay

Öte yandan CHP Merkez Yönetim Kurulu 1 Haziran Perşembe günü saat 13.00’de toplanacak. Bu toplantıda seçim sonuçları ve yönetim değişikliğinin konuşulması bekleniyor. Seçim ile ilgili kritik genel başkan yardımcılıklarının da değişebileceği konuşulanlar arasında.

Bu toplantının ardından cumartesi günü de Parti Meclisi toplanacak. PM’nin gündeminde de seçimler olacak. Bir diğer gündem maddesinin ise 38. Olağan Kurultay olması bekleniyor. Temmuz 2022’de yapılması gereken Kurultay, bir yıl süreyle ertelenmişti. CHP yönetiminde kurultayın yerel seçim sürecindeki kampanyaya zarar vereceği görüşü hakim.

Hamzaçebi ‘yerel seçimlerden önce değişim’ dedi: Kimse başarı öyküsü yaratmasınHamzaçebi ‘yerel seçimlerden önce değişim’ dedi: Kimse başarı öyküsü yaratmasın

Kılıçdaroğlu’nun koltuğuna ilk aday çıktı

Bir yandan da eleştirilerin odağındaki Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğuna açıktan aday çıktı. CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, katıldığı radyo yayınında Kılıçdaroğlu’na yapılan istifa çağrılarını ve CHP’nin kongre sürecini değerlendirdi.

Radyo Sputnik’ten Aysel Alp’e konuşan ve kongre takviminin yaklaştığına dikkat çeken Tekin, kendini yenilemiş, dinamik kadroya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gürsel Tekin, kendisinin genel başkanlığa aday olup olmayacağına yönelik sorulan soruya şöyle cevap verdi:

“Zamanı, günü gelince düşünürüz. Genel başkanım çekilirse düşünürüz. Çünkü ben genel başkanla yol yürümüş bir arkadaşıyım. Her şeye rağmen bizim fıtratımızda adam satmak yoktur.”

Tekin, “Siz Kılıçdaroğlu aday olmazsa aday olacaksınız bunu söylüyorsunuz değil mi” sorusunu “Tabii inşallah” diye cevapladı.

Seçimden bir gün sonra açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “her alanda değişim” çağrısı yapmıştı.

İlhan Cihaner yeniden sahnede: Sorumluluk almaya hazırız

Eski Erzincan Cumhuriyet Başavcısı ve CHP eski Milletvekili İlhan Cihaner, partisini ve Kılıçdaroğlu’nu yenilginin nedenlerini doğru tespit etmeye çağırarak, “Sorumluluk almaya hazırız” dedi. Cihaner 37. Olağan Kurultay’da genel başkanlığa aday olmuştu.

Cihaner, kendisinin kurduğu, “Gelecek İçin Biz” ekibinin Twitter hesabından yapılan değerlendirmeyi paylaştı.

“Sorumluluk alın, gereğini yapın” başlığıyla yayınlanan paylaşımda, “Israrla kongrelerin ve kurultayın ertelenmesi, zamana yayılması parti geleneklerine ve hukukuna aykırıdır” denildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.