CHP’den TRT hakkında suç duyurusu: Kılıçdaroğlu’nun reklam filmi yayınlanmadı

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, kamu yayıncısı TRT'nin Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun reklamlarını sekiz gün yayınlamadığını belirtti. Özkan, kurum hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Siyaset 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, kamu yayıncısı TRT’nin Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun reklamlarını sekiz gün yayınlamadığını duyurdu.

TRT yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da belirten Özkan, “TRT, Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin reklamlarını 8 gün boyunca yayınlamamıştır. TRT, tarafsızlığını ve milletin televizyonu olma özelliğini kaybetmiştir. TRT yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

CHP, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için parti tarafından hazırlanan “Sana Söz Yine Baharlar Gelecek” isimli reklam filminin yayınlanması için kamu yayıncısı TRT’ye başvurdu. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yer aldığı filmin TRT 1, TRT Haber ve TRT Spor kanallarında yayınlanması istemiyle TRT Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruya yanıt verilmedi.

RTÜK'ün 'Kızılcık Şerbeti' kararına SenaristBir'den tepki: Taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansürRTÜK’ün ‘Kızılcık Şerbeti’ kararına SenaristBir’den tepki: Taraflı bir tehdit mesajı ve açık bir sansür

İkinci başvuru talebi

Reklam filminin yayınlamaması üzerine CHP TRT Genel Müdürlüğü’ne yeniden başvuru yaptı. “Tarafsız olması gereken TRT’nin hukuksuz bulunan bu tavrını ironik bulduğumuzu belirtmek durumundayız. Kaldı ki bu tutum Kurumun maddi açıdan zarara uğramasına da neden olmaktadır” ifadeleri yer alan başvuru şu taleple devam etti:

“1- Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurtarıcısı ve kurucusu konumunda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Genel Başkanı’na yönelik hukuksuz bulunan bu tavrın sona erdirilmesini,

2- 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri nedeniyle tarafımızca hazırlanmış ve ücreti karşılığında yayınlanması talep edilmiş olan “Sana Söz Yine Baharlar Gelecek” isimli reklam filminin ivedilikle TRT 1, TRT Haber ve TRT Spor kanallarında yayınlanmasını talep ederiz.”

CHP suç duyurusunda bulundu

CHP, kamu yayıncılığı ilkelerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle TRT’nin üst yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Konuya ilişkin bugün açıklama yapan CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan şunları söyledi:

“Türkiye Radyo, Televizyon Kurumu ne yazık ki tarafsız ve objektif davranma kurumu olmaktan uzaklaşmış Tayyip Radyo, Televizyon Kurumu haline dönüşmüştür. Seçimlere doğrudan müdahale etmektedir. TRT ne yazık ki sayın Genel Başkanımız, 13. Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yardım kampanyasına dönük alt bant reklamlarımızı yayınlamadığı gibi Cumhuriyet Halk Partisi’nin spot reklamlarını yani kampanyasında kullandığı sloganları, vaatlerini içeren kampanya filmlerini de ne yazık ki 8 gün boyunca yayınlamamıştır. Ta ki kendilerine ihtarnamemizi gönderene kadar.

CHP’nin seçim sloganı belli oldu: Türkiye hakkını alacakCHP’nin seçim sloganı belli oldu: Türkiye hakkını alacak

‘İhtarnamemiz gittikten sonra TRT yayınlarına başlamıştır’

İhtarnamemiz gittikten sonra TRT yayınlarına başlamıştır. Ancak 8 günlük bir kaybımız söz konusudur. 8 gün boyunca TRT bizim filmlerimizi, reklam kampanyamızın omurgasını oluşturan vaatler filmlerimizi ne yazık ki yayınlamamıştır. Kampanyayla ilgili olarak kendilerine çektiğimiz ihtarname sonrasında yeniden yayınlarına başlamışlardır. Ancak TRT tarafsızlığını, TRT milletin televizyonu olma özelliğini yitirmiştir. İktidarımızda ilk yapacağımız şeylerden bir tanesi TRT’yi yeniden Türk milletinin televizyon kanalı, Türkiye’nin radyo ve televizyon kanalı haline dönüştürmek olacaktır.

TRT çok uzun zamandan bu yana Ak Parti’nin, Ak Parti’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, MHP’nin ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de düzenlediği grup toplantılarını olduğu gibi yayınlarken ne yazık ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin, ana muhalefet partisi lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplantılarını sadece 10 dakikayla sınırlamıştır ve diğer uygulamalar nedeniyle TRT’yi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet ettik. TRT Genel Müdürünün, TRT yönetim kurulunun ve TRT kurumunda görevli olan ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin sesini kısmaya çalışan bütün yetkililerin şikayet dilekçesinde adları var. Kendileri hakkında işlem yapılmasını bekliyoruz, istiyoruz.”

Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yayınlamıştı

Kemal Kılıçdaroğlu, hazırladıkları yolsuzluk klibinin bazı televizyonlar tarafından sansüre uğradığını açıklamıştı. Videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Kılıçdaroğlu, “Buyurun, engellenen kampanyamızın ilk filmi. 418 milyar doların her kuruşunu söke söke alacağım. Son günlerinizin keyfini çıkarın çeteler…” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.