Kılıçdaroğlu halefi için konuştu: Var biri, ama görünür hale gelmesi lazım

CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaya günler kala adaylık tartışmaları hakkında konuştu. "Bilgili, birikimli, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim" diyen Kılıçdaroğlu mevcut kişiler arasında da böyle biri olduğunu, ama görünür hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

CHP bir hafta sonra kurultaya gidecek ve partinin genel başkanı belirlenecek. Partide uzun zamandır değişim isteyenler ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Kamuoyu önünde sert tartışmalar yapılmasa da satır aralarında verilen mesajlar parti içinde ayrışmanın derin olduğunu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun  bu konudaki açıklamaları da ayrıca dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu, gelecek hafta yapılacak kurultayda genel başkan seçilse bile bunun ‘geçici’ olacağını ima etmeye devam ediyor, ‘Gemiyi güvenli limana yanaştırmak’tan söz ediyor, partiyi ‘Bilgili, birikimli, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim’ diyor.

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Kılıçdaroğlu kurultaya ilişkin açıklamalar yaptı ve söyledikleri parti içinde de yankılandı. Kılıçdaroğlu DEVA Partisi’nden ‘transfer’ iddialarına yanıt verirken “Ben kimseye bir vaatte bulunmadım” dedi. Seçimin kaybedilmesine dair de “Oyumuzun düşük olduğu kırsala daha ağırlık verebilirdik. Ben büyük mitinglere hep karşı çıktım. Seçim meydanına gelenler kırsalda, mahallelerde çalışsaydı, kurultayda harcadığımız enerjiyi cumhurbaşkanlığında harcasaydık çok daha farklı bir sonuç elde ederdik. Biz sosyal kimlikler üzerinden siyaset yaptık. Taksi şoförleri, temizliğe gidenler, apartman görevlileri, çöpten kâğıt toplayanlar” diye konuştu.

‘Şimdi karşımdalar’

“Aklınızdan ‘Seçilseydim bu arkadaşlarımın hepsi yanımda olacaktı’ geçiyor mu sorusunu açarak yanıtlayan Kılıçdaroğlu “Seçilseydim yanımda olacaklardı evet, şimdi karşımdalar… Kimin haklı olup olmadığını toplumun vicdanına bırakmak lazım. Gemi en kısa zamanda limana yanaşacak” dedi.

Ankara Milletvekili Murat Emir sosyal medyadan jet hızıyla Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine yanıt verdi.  Murat Emir, “Sayın Genel Başkanımızın tespiti son derece yerinde. 12 yılın sonunda başarı gelseydi yanında olacaktık. Oysa bugün sadece Genel Başkan değişimi değil, kadrolarıyla, yönetim anlayışıyla , sosyal demokrat parti programıyla ve demokratik içtüzüğüyle kapsamlı bir değişim öneriyoruz. Yani konu asla kişisel değil. Bütün amacımız bir daha seçim kaybetmemek ve umutları söndürmemek” diyerek cevap  verdi.

‘Sosyal demokrata devredeceğim’

İpek Özbey’le mülakatında hiçbir zaman genel başkanlığa aday olmadığını öne süren Kılıçdaroğlu “Ama örgüt aday gösterirse adayım” dedi. “Adaysınız yani… Peki gemi limana ne zaman yanaşacak?” sorusuna “En kısa zamanda” yanıtı veren Kılıçdaroğlu, neden aday olduğu sorusunu ise şu sözlerle açıkladı:

“Gemiyi limana güvenli bırakmak için. Bilgili, birikimli, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim. CHP’nin yüz yıllık birikimini sürdürmemiz lazım. İmbikten süzülen bir birikim.”

Mevcut kişiler arasında bu tarife uyanlar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu bunların görünür hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

Özel'den Kılıçdaroğlu’na tepki: Saltanat mı bu, 'genel başkanlığı devretmek' nedir?Özel’den Kılıçdaroğlu’na tepki: Saltanat mı bu, ‘genel başkanlığı devretmek’ nedir?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.