Bahçeli’nin ‘Öcalan Meclis’e gelsin’ önerisinin üzerinden kaç gün geçti, Erdoğan hala konuya doğrudan girmedi
CHP’li Gökhan Günaydın AK Parti’nin siyasi diyalog sürecinden tek beklentisinin yeni anayasayla cumhurbaşkanı seçilme oranını 40+1’e çekmek olduğunu söyledi. Bahçeli’nin son çıkışlarının ise bu isteğe ‘hayır’ anlamına geldiğini belirtti.
Yerel seçimlerden birinci parti çıkan CHP’nin iktidarla “normalleşme” olarak adlandırdığı “siyasal diyalog” sürecinin ne sonuç getireceği tartışılıyor. CHP bu süreçte hukuka dönüş, demokratikleşme penceresinin açılmasını murat ederken AK Parti’nin gündeminde yeni anayasa var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yurtdışı gezisinden dönerken bunu net şekilde ifade etti, “Türkiye bu yeni dönemde yeni anayasayı gündemine almak suretiyle bir adım atabilir. Bizim bu ziyaretleri yapmamızın altında yatan gerçek de -her ne kadar ters görünse de- CHP ile de böyle bir anayasa yapma başlığı altında buluşabilir miyiz arayışıydı. Teklifimizi yaptık” dedi.
AK Parti’nin yeni anayasa arayışının arkasında sadece iktidarının devamı amacı taşıdığını düşünen CHP ise bu çağrıya kapalı. Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın AK Parti’nin yeni anayasada amacının 50+1’i seçilebilecekleri bir orana çekmek olduğunu, MHP’nin “yumuşama” sürecine verdiği reaksiyonların da 50+1’in devamı için olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yılın son günlerinde 50+1 sisteminin değişmesi gerektiğine dair sözleri siyasette yeni bir perde açmıştı. Değişiklikten yana olmadığını söyleyen ittifak ortağı MHP lideri Bahçeli’nin yanıtı “Muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz” olmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yumuşama” adımlarını zorlandığı dönemlerde attığını belirten Günaydın “Bize haziran ayı sonuna kadar anayasa değişikliğinin yöntemine ilişkin görüşlerinizi yazılı olarak bize bildirin diyorlar. Bunu hem Meclis Başkanı hem de Erdoğan söyledi. Ne yapmak istedikleriyle ilgili sızan bilgiler bizi tatmin etmez. Bir partili cumhurbaşkanı, iki HSK’nın yapısı, üç TBMM’nin yasama yetkisinin saraya devri… Arkadaşlar bunların kaldırılmasını getirir mi? Her yönü absürt olan ve Türkiye’yi boğan sistemi değiştirmeye niyetleri var mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin aksayan yönlerini reform edelim diyorlar. Nedir birinci önerileri? 50+1 sıkıntılı, 40+1’e dönelim. 40+1 de kesmiyor, 30+1’e dönelim diyecekler. Bunun için demokratik parlamenter sisteme dönüşü bile teklif edebilirler. Çünkü amaç demokratik parlamenter sistem değil. Amaç oy oranını seçebilecek seviyeye nasıl indirebilirim hesabı” dedi.
Gökhan Günaydın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “yumuşama-normalleşme” süreciyle ilgili sert açıklamasını da şöyle değerlendirdi:
“Bahçeli’nin Ferdi Tayfur müziği eşliğinde yürümesi, ‘Allah bana yeter’ yüzüğü taşıyan eliyle tuttuğu dosya fotoğrafı ve son açıklaması bir bütündür. Dolayısıyla bir hissiyatı zincir halinde o günden bugüne getirmiştir. Devlet Bahçeli AKP’den gelen 40+1 tartışmalarına kesinlikle olmaz diyor. AKP 50+1 için MHP’ye muhtaçtır. Dolayısıyla MHP oyuna muhtaç olmayan bir AKP sistemi istemiyor. MHP şu an çok büyük bir konfor alanında. İktidarın tüm olanaklarından yararlanıyor ama iktidarın bütün yıpranması AKP üzerine. Bürokrasi MHP’de. MHP istediğini yaptırıyor, istemediğini yaptırmıyor. Devletin ortağı ama siyaseten de yıpranmaktan arî bir konumda. Bundan daha konforlu bir alanı tarif edecek bir siyasetçi yok. Bahçeli Ferdi Tayfur videosundan bu yana AKP’nin MHP ile tıkanıklık yaşadığının farkında. AKP diyor ki, MHP’nin bana çizdiği alanının dışına taşamayarak uluslararası toplumdan, demokratik siyasetten, hukuktan kopuyorum, dolayısıyla bu sürdürülebilir değil, ne yapabilirim diye bakıyor. MHP de Erdoğan’ın ne yapabilirim diye baktığını görüyor ve beni bırakamazsın diyor.”