HÜDA PAR’ın özerklik sözlerini iktidar ‘duymadı’

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu'nun özerkliği tartışmak istemesi CHP'nin tepkisini çekti, MHP sessiz kaldı. Adalet Bakanı Tunç ise "Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

Siyaset 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteğini açıklayan ve AK Parti listesinden seçime giren HÜDA PAR Hizbullah için  terör örgütü sıfatını kullanmıyordu. Meclis’te konuşan HÜDA PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu dün kürsüde özerklik de tartışılsın deyince siyaset sahnesi yeniden ısındı ama iktidar duymazdan geldi. Yapıcıoğlu “Olumlu ve olumsuz yönleriyle eyalet, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri serbestçe tartışılabilmelidir diyoruz. Tamam mı? Siz eğer, lütfen… Eğer siz okuduğunuzu anlamıyorsanız o zaman buralarda oturmayın. Eğer siz okuduğunuzu anlıyor, bile bile çarpıtıyorsanız diyecek sözüm yok, kendinize yakışanı yapıyorsunuz” dedi.

Bu sözlerin ardından CHP sıralarından tepki sesleri yükseldi ve CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır “Bu arkadaş ‘eyalet sistemi, özerklik, federasyon dahil tüm modeller üzerinde serbestçe tartışmalıyız’ diyor. Bu arkadaş ‘ne mutlu Türküm diyene’ sözüne karşı çıkıyorum’ diyor. Oranın ismi ‘Kürdistan’dır’ diyor” diye konuştu. “Siz utanmıyor musunuz? Siz nasıl milliyetçisiniz?” diyerek MHP grubuna seslenen Başarır “Güneydoğu’da özerklik isteyen, Gaffar Okkan’ın katillerini öven, Hizbullah’ı savunan bu kişi bütçeyi savunurken üzülmediniz m? Siz üzülmezsiniz. Siz milliyetçiliği, vatan sevgisini döneme-zamana-mekana göre belirlersiniz. Ben utanç duyuyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise partisinin grup toplantısında Yapıcıoğlu’nun açıklamalarına da değindi ve “HÜDAPAR’ın Genel Başkanı MHP sıralarına bakarak şunları okudu: ‘Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri tartışılabilmeli…’ Bunlar ittifak ortağı değil mi? Olumlu yönlerini biri saysın, olumsuz yönlerini diğeri saysın. Erdoğan eyaletin olumsuz yönlerini saysın. Olumlu yönlerini kim sayacak? Bahçeli, olumlu yönlerini de sen anlat ittifak ortağın yerine. Kimler kimlerle beraber…” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bir gazetecinin Yapıcıoğlu’nun sözlerini sorması üzerine federasyon sisteminin tartışılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Tunç “Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

MHP’nin de grup toplantısında ise Devlet Bahçeli bundan hiç bahsetmedi, konuşmasında Özgür Özel’i topa tuttu. Özel de grup toplantısında Bahçeli’ye yanıt verdi ve “HÜDA-PAR genel başkanı MHP sırasına bakarak ‘eyalet sistemi, federasyon ve özerklik tartışılmalıdır’ dedi. ‘Anayasanın ilk 4 maddesi tartışmaya açılmalıdır’ dedi. Bunlar HÜDAPAR ile ortaklık yapmadılar mı? Hadi Erdoğan, saysın rabiayı; tek devlet, tek bayrak, tek milleti saysın. Ağzına geleni söyleyen Devlet Bahçeli hadi çık sen anlat bu sistemin olumlu yanlarını” dedi.

Özgür Özel: Erdoğan ve Bahçeli iyi siyasetçiler ama kötü insanlarÖzgür Özel: Erdoğan ve Bahçeli iyi siyasetçiler ama kötü insanlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.