CHP’li vekil arıcı kıyafetiyle TBMM kürsüsünde konuştu

CHP'li Mustafa Adıgüzel Meclis'e arıcıların sorunlarını arıcı kıyafeti giyerek taşıdı. Adıgüzel "Hem üretim maliyetlerindeki artış hem de sahte bal arıcılık sektörünü üç yıldır sekteye uğramıştır" dedi.

Siyaset 9 Mayıs 2024

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmasında arıcıların yaşadıkları sorunları dile getirdi. Adıgüzel konuşmasının sonuna doğru arıcı kıyafeti giyerek konuşmasını sürdürdü. Mustafa Adıgüzel “Ülkemiz zengin florası ve arı ırk ve ekotip varlığı sayesinde 114 bin ton bal üretimi ile dünyada 2. sırada, 9,2 milyon arılı kovan varlığı ile de 3. sıradadır. En son verilere göre ülkemizde 100 bin 399 arıcı bulunmaktadır. Ama hem üretim maliyetlerindeki artış hem de sahte bal arıcılık sektörünü üç yıldır sekteye uğramıştır. Arıcılık yapan sayısı azalmış, sektörden kopuşlar başlamıştır. Bu yılki sektörden kopuş yüzde 30’un üzerindedir” dedi.
Mustafa Adıgüzel sahte bal üretimine vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Üretim maliyetleri 2023 Temmuz ayında bir kg balın maliyeti 127 lira idi. Şimdi 200 liranın üzerinde. Kovan başı 60 lira destek ise yetersiz olmaktadır. Arı konaklaması Arıcılık Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Arı konaklamasında İl/İlçe Tarım Müdürlükleri yetkili olup arının konaklayacağı bölge köy arazisi ise muhtarlarla, orman arazisi ise yetkili Orman Şeflikleri ile anlaşma sağlanarak arı konaklatılmaktadır. Arı konaklaması için hiçbir ücret alınmaması gerektiği halde bazı mahalli idareler aşırı ücret istemektedir. Balda sahtecilik arıcılık sektöründeki en önemli sorundur. Türkiye sahte bal cennetidir. Tarafsız bir laboratuvara piyasadan aldığımız ballarda yaptırılan analizlerde raflarda bulunan balların yüzde 80 civarının hileli bal olduğu belirlenmiştir.”

Özel ekipten salep kaçakçılarına lastik izinden suçüstüÖzel ekipten salep kaçakçılarına lastik izinden suçüstü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.