CHP, İzmir’de Tunç Soyer’i aday yapmadı, Cemil Tugay’la yarışacak

CHP’de aylardır devam eden 'İzmir'e aday' sancısı dün sonuçlandı. Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer aday yapılmadı, yerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Büyükşehir için yarışacak. Parti içinde Kılıçdaroğlu kanadı tartışma başlattı.

Siyaset 30 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Eren Erdem ile Tunç Soyer(solda) Cemil Tugay ile CHP lideri Özgür Özel (sağda)

Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir için beklenen kararını seçime 2 ay kala verdi; mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer aday yapılmadı, yerine halen Karşıyaka Belediye Başkanı olan Cemil Tugay Büyükşehir için yarışacak. CHP’de bir başka sürpriz, İzmir’in Çeşme İlçesi için, eski teknik direktör Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli’nin aday gösterilmesi oldu. CHP’nin İzmir Büyükşehir ve ilçelerindeki adaylarıyla ilgili kararı dün partinin en üst yönetim organları olan Merkez Yönetim Kurulu’nda ve Parti Meclisi’nde alındı ve ilan edildi.

Özel’den ilk yorum

CHP Parti Meclisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın aday gösterilmesini kararlaştırdı. Aynı zamanda İzmir’in ilçeleri için de başkan adayları belirlendi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den ise açıklanan adaylara ilişkin ilk değerlendirme geldi.

Gazeteci Saliha Çolak, Özgür Özel’in “Değişim nerede diyenler İzmir’e baksınlar” dediğini aktardı.

CHP’de A’dan Z’ye İzmir kavgası: ‘Beşli çete’ suçlamasına ‘maaş’ yanıtıCHP’de A’dan Z’ye İzmir kavgası: ‘Beşli çete’ suçlamasına ‘maaş’ yanıtı

Eren Erdem’den ‘Mehmet Cengiz’ çıkışı

Fakat bu karar beklendiği gibi CHP içinde ciddi iddiaları ve tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, bir gün önceden Cemil Tugay’ın aday gösterileceğini duyurmuştu, dün adaylık henüz açıklanmamışken bir kez daha açıklamalar yaptı. Eren Erdem, Cemil Tugay’ın müteahhit Mehmet Cengiz’e ‘Yakın bir insan olduğunu’ öne sürdü.

CHP’nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen isimlerin partiden uzaklaştırıldığını iddia eden Eren Erdem, “Maalesef, tüm diplomatik iletişim başarısız olduğu için; kamuoyunu bilgilendirme zarureti doğmuştur. Bu gece, CHP İzmir Belediye Başkan adayı belirlenmektedir. Tunç Soyer, eşi benzeri görülmemiş bir biçimde harcanmak üzeredir. Sayın Ekrem İmamoğlu ve Veli Ağbaba’nın, aynı zamanda kimilerine göre ‘iş insanı’, bize göre ‘5’li çete’ olan Mehmet Cengiz’in adayı olan Cemil Tugay şu dakikalarda ‘kesin olarak’ adaylaşmak üzeredir. Bu kişi, 5’li çetenin karşısında duran Tunç Soyer gibileri karşısında nasıl aday olmaktadır? Tunç Soyer, Mehmet Cengiz’in adamına değiştirilmektedir. Sebebi; Kılıçdaroğlu’nu kurultayda desteklemiş olmasıdır. İzmir’i ya CHP alacak, ya Mehmet Cengiz alacak” dedi.

Tugay’la ilgili belgeleri olduğunu da söyleyen Erdem, “Mehmet Cengiz meselesini inkar ederseniz. Canınıza okurum. Belge paylaşırım” ifadelerini kullandı.

Başarır: Bu iftiranın hesabı sorulur.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise, KRT TV’ye yaptığı açıklamada Erdem’in iddialarını yalanladı.

Tugay’la ilgili suçlamaların “iftira” olduğunu söyleyen Başarır, “Bunun üzerinden bir parti üyesi iftira atarsa gereken yapılır. Ben Cemil Bey’i tanırım. Dünyanın en namuslu insanlarından biridir. Mal varlığında bir artış varsa karşımıza gelsinler. Herkes her adayı destekleyebilirler. Ama aday desteklenirken başkalarına iftira atılmaz. Eğer birilerine iftira atılıyorsa yeri ve zamanı geldiğinde hesap sorulur” dedi.

Tugay’dan Özel’li paylaşım

Adaylığı netleşen Cemil Tugay ise profiline “CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı” ibaresini eklediği sosyal medya hesabından Özgür Özel ile fotoğrafını paylaştı ve şu notu düştü:

“Gözbebeğimiz İzmir’in daha parlak bir geleceğe sahip olması için yola çıkıyoruz. Bugün buradan tüm İzmirlilere, İzmir’de yaşayan herkes için, hiç durmadan çalışacağımızın sözünü vermek istiyorum. Sorunlara kalıcı çözümler üretecek, İzmir’i geleceğe taşıyacak ve çok çalışacağız.

Gururluyuz, heyecanlıyız ve hazırız.

Şimdi hep birlikte, İzmir için daha ileriye!”

İşte CHP’nin İzmir listesi:

Yapılan oylama sonucunda CHP’nin 31 Mart için İzmir’de belirlediği adaylar şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediyesi: Cemil Tugay

İzmir Aliağa: Çağatay Güç

İzmir Balçıva: Onur Yiğit

İzmir Bayındır: Davut Sakarsu

İzmir Bayraklı: İrfan Önal

İzmir Bergama: Tanju Çelik

İzmir Beydağ: Şakir Başaran

İzmir Bornova: Ömer Eşki

İzmir Buca: Görkem Duman

İzmir Çeşme: Lal Denizli

İzmir Dikili: Adil Kırgöz

İzmir Foça: Saniye Bora Fıçı

İzmir Gaziemir: Ünal Işık

İzmir Güzelbahçe: Mustafa Günay

İzmir Karabağlar: Emine Helil İnay Kınay

İzmir Karaburun: Nurşen Balcı

İzmir Karşıyaka: Behice Yıldız İşçimenler Ünsal

İzmir Kemalpaşa: Mehmet Türkmen

İzmir Kınık: Sema Bodur

İzmir Kiraz: Nasuh Coşkun

İzmir Konak: Nilüfer Çınarlı Mutlu

İzmir Menderes: İlkay Çiçek

CHP’de A’dan Z’ye İzmir kavgası: ‘Beşli çete’ suçlamasına ‘maaş’ yanıtıCHP’de A’dan Z’ye İzmir kavgası: ‘Beşli çete’ suçlamasına ‘maaş’ yanıtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.