Cumhur İttifakı belediyeleri İsrail ürünleri boykotuna başladı

Cumhur İttifakı'ndaki bazı belediyeler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için İsrail ürünlerini boykot etme kararı aldı. Sert söylemler kullanan AK Parti'nin masasında ise 'yaptırım' kartının olup olmadığı bilinmiyor.

Siyaset 6 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dünya genelinde geniş çaplı protestolar düzenlenmesine rağmen İsrail saldırganlığı ara vermeden sürüyor.

İsrail-Filistin savaşı sürerken dünya adeta ikiye bölündü. Avrupa ülkeleri yönetimleri İsrail’i destekleyen açıklamalar yaparken Ortadoğu ve Asya’daki ülkelerin çoğu Filistin’in yanında. Ve Avrupa ülkeleri halkları da Filistin’e destek eylemleri düzenliyor. Ülke politikasına ters düştüğü için de eylemler polisin şiddetli tepkisiyle karşılaşıyor. Türkiye’de ise politika ‘arabuluculuk’ üzerine kurulu ama yine de iktidar İsrail’e sert tepki veriyor. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Netanyahu’yu sildik attık” dedi. İsrail’e ticari  yaptırımın masada olup olmadığıysa bilinmiyor, çünkü bu yönde herhangi bir açıklama yok.

Benzer protestolar AK Parti tabanından da yükseliyor. Örneğin AK Parti Gençlik Kolları Starbucks’ın şubelerine gidip bir şey yiyip içmeden oturuyor ve masaları meşgul ediyor. Oysa Starbucks’ın İsrail’de şubesi yok ve kurucusu Howard Schultz ise Yahudi bir Amerikalı. Starbucks ise İsrail’e destek açıklaması yapmıyor, bir ilişkisi olup olmadığı da bilinmiyor.

AK Partili belediyelerden İsrail protestosu

Bunlarla birlikte AK Partili ve MHP’li belediyeler protesto atağına geçti. Karabük, Kocaeli, Zonguldak ve Sakarya’da belediyelere ait kafeterya ve işletmelerde İsrail menşeli ürünlerin satışını durdurma kararı alındı. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Karabük Belediyesi olarak çocukları, kadınları ve masum sivilleri katleden İsrail’i şiddetle kınıyor, dünyanın neresinde olursa olsun zulüm gören masum ve sivil insanların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu nedenle İsrail menşeli ürünleri boykot ediyoruz” dedi.

Kocaeli’de de boykot var

Kocaeli’deki birçok belediye de İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırılarını protesto etmek amacıyla sosyal tesislerinde bu ülke menşeli ürünlerin satışını durdurdu. Büyükşehir ile Darıca, Çayırova, Kandıra, Kartepe, Gölcük, Başiskele, Karamürsel, Derince ve Körfez belediyelerinin sosyal medya hesaplarından İsrail ürünlerinin boykot edileceği açıklandı.

Büyükşehir Belediyesinin paylaşımında “Gazze’ye yapılan insanlık dışı saldırılara karşı Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Bu amaçla belediyemize ait Antikkapı AŞ sosyal tesislerinde İsrail menşeli ürün kullanmıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Gebze Belediyesinin paylaşımında da “Gazze’ye yapılan insanlık dışı saldırılar nedeniyle müesseselerimizde 28 Ekim’den beri İsrail menşeli ürün kullanılmamaktadır” dendi.

‘İsrail terörüne destek veren firma ürünü kullanmıyoruz’

Zonguldak Belediyesi de Gazze’ye bombardımanı bir aydır sürdüren İsrail’i destekleyen markaların işletmelerinde satış ve dağıtımının durdurulduğunu açıkladı. Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Sosyal tesislerimizde boykot var. Filistin’in yanındayız. İsrail terörüne destek veren firmaların ürünlerini belediyemize ait sosyal tesislerde kullanmıyoruz” dendi.

‘Dayanışma göstermek istiyoruz’

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesabında yer alan açıklama ise şöyle: “Filistin’de yaşanan trajik olayları yakından takip ediyor ve bu zorlu dönemde dayanışma göstermek istiyoruz. Bu bağlamda Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak İsrail’e ait markaların ürünlerini iştirak ve tesislerimizde satmamaya karar verdik. Birlik ve dayanışma içerisinde Filistin halkının yaşadığı zorlukları hafifletmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğimize inancımız tamdır.”

AK Parti Filistin'e destek için Starbucks'larda 'yer kapattı'AK Parti Filistin’e destek için Starbucks’larda ‘yer kapattı’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.