DEM Parti’den kayyıma karşı iptal başvurusu

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atandı ve DEM Partii Akış tutuklandı. Bunun ardından sürekli eylem yapıldı ve şimdi de DEM Parti iptal için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Siyaset 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hakkari Belediyesi'ne kayyım atandığı güne ait bir kare.

Uzun yıllar Kürt siyasi hareketine mensup partiler tarafından yönetilen, son olarak HDP ardılı DEM Parti’nin sandıktan birinci çıktığı Hakkari Belediyesi’nde Haziran ayında polis baskını düzenlendi ve eş başkan Sıddık Akış gözaltına alınıp tutuklandı. Akış’a “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezanın çıktığı dava 2014 yılında açılmıştı. Ceza kararı da 61’inci duruşmada verildi. Yani 10 yıllık davanın sonucu Akış belediye başkanı seçildikten iki ay sonra çıktı.

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Hakkari Belediyesi’ne 3 Haziran’da kayyım atanmasına karşı “yürütmenin durdurulması” talebiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltı ve tutuklanma sürecine değinilen başvuruda kayyım atamasının olağan hale getirilmeye çalışıldığı ifade edildi. Başvuruda önceki kayyım atamaları işaret edilerek “Darbe olarak tarihteki yerini almıştır” dendi.

Başvuruda “Kayyım uygulamaları müvekkil parti ve temsil ettiği siyaseti yerel yönetimlerin dışında tutmak, muhalif bir siyasi partinin kazandığı belediyelere sistematik olarak el koymak ve müvekkil parti seçmeninin seçme ve seçilme iradesini pasifize etmek amacını taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

Başvuruda bu durumlara yol açan 6758 Sayılı kanunun 34’uncu ve Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinde yer alan fıkraların anayasaya aykırı olduğu ve bu nedenle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi ve Akış’a dair uzaklaştırma kararının iptal edilmesi talep edildi.

Erdoğan kayyımın arkasında durdu ve el yükseltti: Hakkari ilk adımErdoğan kayyımın arkasında durdu ve el yükseltti: Hakkari ilk adım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.