Van sokaklarındaki gerilim yerini kutlamalara bıraktı

DEM Parti, Abdullah Zeydan'ın seçildiği Van'da mazbatanın AK Parti adayına verilme kararından sonra MYK toplantısını Van'da yaptı. DEM Parti, CHP, TİP ve EMEP heyetleri yürüyüşe geçti. Ayrıca DEM Parti kararın iptali için YSK’ya başvurdu.

Siyaset 3 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan’ın “memnu (yasaklı) haklarının iadesi kararının iptali” üzerine mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Abdulahat Arvas’a verilmişti.

15 gün süreyle yasak

DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yaptı. Parti İl Binası önündeki eylemde polis Abdullah Zeydan ve beraberindeki DEM Partililere biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüş yapmak isteyenlere müdahalenin yanı sıra gözaltılar da oldu. Valilik 15 gün süreyle tüm eylem ve toplantılara yasak getirdi.

Van’ın ardından Bitlis Valiliği’nden de 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı geldi. Valilik yaklaşık iki hafta boyunca kente giriş-çıkış kısıtlaması da getirdi. Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir’de yapılan protestolarda gözaltılar oldu. CHP ve DEM Parti Van’a heyet gönderme kararı aldı.

Van’da testi kırılmadan dosyayı kapatalım

Mazbata Zeydan’a verilince protestolar yerini kutlamalara bıraktı

Dün başlayan siyasi ve toplumsal gerginlik bugün YSK kararı genele kadar sürdü. DEM Parti, mazbatanın seçimi kaybeden AK Parti adayına verilmesi kararına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuru yaptı. Başvuruda, Van İl Seçim Kurulu kararının iptali istendi. YSK aldığı kararla mazbatanın Zeydan’a verileceğini bildirdi. Bunun üzerine kentteki protestolar yerini kutlamalara bıraktı.

Karar öncesi neler yaşananlar

Van’da dün başlayan protesto eylemleri sahur saatine kadar devam etti. Yerel basında Zeydan’ı destekleyen bazı esnafların kepenk açmadığına dair fotoğraflar yer aldı. Protesto yürüyüşleri için de çeşitli çağrılar yapıldı.

Eylemlerin yasaklandığı kentte bazı esnaflar Zeydan’ın başkanlığının elinden alınmasına tepki gösterdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Başak Demirtaş ve aralarında Leyla Zana’nın da olduğu çok sayıda siyasi Van’da protesto yürüyüşüne katıldı. Polis siyasilerin de bulunduğu yürüyüşe izin vermedi, biber gazı ile vatandaşlara müdahale etti.  Yüzlerce kişi sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları attı.

Bakırhan kalabalığa hitap ederek “Van Kürtlerin kalbidir; Van halkının hakkı gasp etmeye çalışılıyor. Onurluca bir arada durduğumuz müddetçe onların yargı darbeleri başarıya ulaşamayacak” dedi.

Van’da yapılan açıklamadan sonra on binlerce kişi İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu Van Adliyesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

DEM Parti MYK toplantısını Van’da yaptı

DEM Parti bugünkü MYK toplantısını Van’da yaptı. Eş Genel Başkanlar Hatimoğulları ile Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Başak Demirtaş ve DEM Parti heyeti kente gelen CHP heyetini karşıladı. MYK toplantısının yapıldığı ve CHP heyetinin karşılandığı KESK Van Şubesi binasının girişinde bekleyen kitleyi polis dağıttı.

CHP heyetinin geldiği bina polis ablukasına alındı

Heyetin bina dışına çıkmasına izin verilmedi, binanın tüm çıkışları polis tarafından kapatıldı. Basının görüntü alması engellendi. Açıklamak yapılacak Feqîyê Teyran Parkı’na yürümek isteyen heyete polis valiliğin 15 günlük yasağını gerekçe göstererek izin vermedi.

Çağlayan Adliyesi’nde 14 avukat gözaltına alındı

Van’da yaşananlarla ilgili İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde açıklama yapmak isteyen avukatlara polis müdahale etti.

Çağlayan’da avukatlara polis müdahale etti

Avukatlar adliye önünde basın açıklamasına hazırlanırken Kağıthane Kaymakamlığı’nın açıklamayla ilgili yasak kararı verdiği belirtildi. Polis yasağı gerekçe göstererek avukatların açıklamasını engellemeye çalıştı. İtiş kakış yaşanırken bir grup avukat sloganlar attı.

Adliyeye girişlerin kapatılması üzerine kapıları zorlayarak içeri giren avukatlara yeniden çevik kuvvet müdahale etti. 14 avukat gözaltına alındı. Bir avukat arbedede fenalaşarak meslektaşları tarafından açık alana çıkarıldı, ambulansa bindirildi.

Ahmet Türk mazbatasını aldı, Van’a gitti

Daha önce de iki kez Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak yerine kayyım atanan Ahmet Türk 31 Mart’ta yeniden sandıktan birinci çıkarak bu göreve seçildi. Mazbatasını alan Türk sonra da Abdullah Zeydan’a destek için Van’a gitti.

Van’daki tansiyon diğer şehirlere sıçradı: Gözaltılar ve yeni yasaklarVan’daki tansiyon diğer şehirlere sıçradı: Gözaltılar ve yeni yasaklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.