DEM Parti’den Özel’e Suriye tepkisi: CHP’nin rolü Kürt karşıtı siyasete arabulucu olmak değildir

DEM Parti CHP'nin Suriye açılımında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad arasında arabuluculuk yapmak istemesini eleştirdi. Bakırhan 'CHP’nin rolü Kürt karşıtı bir siyasete arabulucu olmak değildir' dedi.

Siyaset 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tuncer Bakırhan.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin Meclis’teki haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Fransa’daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda şaşırtan bir sonuç çıktığına dikkat çeken Bakırhan “Fransa’daki demokrat, sol sosyalist güçler bir araya gelerek ortak bir ittifak oluşturdu. Fransa’da halk cephesi oluşturarak çok önemli bir sonuç aldılar. Onları da buradan içtenlikle kutluyoruz aldıkları sonuçtan ve yaptıkları ittifaktan dolayı. Yükselen aşırı sağ ve faşizm dalgasına karşı demek ki bir araya gelince, birlikte hareket edince Fransa’daki gibi çok önemli sonuç alınabiliyormuş. Fransa’daki sonuçlar bizlere umut oldu, moral oldu” dedi. Bakırhan bu seçimlerin kendilerine önemli bir ders verdiğini de sözlerine ekledi.

Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı mücadele ettiklerini söyleyen Bakırhan direnmeye devam edeceklerini belirtti. DEM Parti olarak Ekmek ve Adalet Kampanyası başlattıklarını duyuran Bakırhan “Zaten bu toplumun en temel sorunu ekmek ve adalettir. 19 Temmuz’da Mardin’de tarım mitingi düzenleyerek kampanya startını vereceğiz. Mardin’de başlayacağız ama Türkiye’nin dört bir yanında tarım üreticileriyle, işçilerle, emekçilerle, KHK’lilerle, kadın arkadaşlarla, asgari ücretle geçimini sağlamayanlarla bir araya geleceğiz. Yani nerede bir sorun alanı varsa Ekmek ve Adalet Kampanyamızla birlikte onlara ulaşacağız. Sadece mitingler düzenleyip, nutuk atıp Meclis’e, Genel Merkezimize dönmeyeceğiz. Önce sorunları dinleyeceğiz, çözüm önerilerimizi miting alanlarında dile getireceğiz. En önemlisi de yerel yönetimlerimizle birlikte işçinin, emekçinin, esnafın, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın gelirini artırmanın yolunun bulacağız” dedi.

İktidar ve muhalefet kanadından gelen Suriye açılımına ilişkin de konuşan Bakırhan CHP lideri Özgür Özel’i eleştirdi. “Sayın Özgür Özel diyor ki ‘Erdoğan ile Esad arasında görüşmeyi sağlamak için arabulucu olabilirim’. Burada sizin huzurunuzda bütün kamuoyu karşısında şunları söylemek istiyorum: Sayın Özel, Erdoğan ile Esad Kürt karşıtlığı üzerinden bir görüşme ve ittifak yapmaya çalışıyor. Sen bu arabuluculukla Kürt karşıtı bir siyaseti mi örgütlemeye çalışıyorsun? Bunun sana da bize de Türkiye halklarına bir yararı yok. Sizin yapacağınız tek şey Rojava’da, Suriye’de insanların kendi geleceğine kendilerinin karar verebileceği bir dış politikayı savunmaktır. Size mi kalmış Kürtlerin statüsü karşısında bir araya gelmek isteyen iki Kürt düşmanı arasında arabuluculuk yapmak? Bu CHP’ye de size de sizin önümüzdeki dönem yürüteceğiniz politikalara da uygun bir duruş değildir. Lütfen muhalefet olarak Türkiye’nin bölgede barışçıl ve demokratik bir siyaset yürütmesi için rol alın. Arabuluculuk yapmak istiyorsanız Esad ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarının sorunlarını birlikte çözmesi için arabulucu olun. Arabulucu olmak istiyorsanız İran’da, Irak’ta, Suriye’de barış siyasetini hayata geçirecek bir politika için arabulucu olun. Suriye’de dünya kadar olumsuzluk yaşanıyor ve iktidarın bundaki payı büyüktür. İktidarın payı burada 4 ise ana muhalefetin payı da 1’dir. Önceki dönem CHP Genel Başkanı Afrin işgal edildiğinde ‘Orada güzel şeyler oluyor, iyi hizmet götürülüyor’ demişti. Güzel şeyler, iyi hizmetler dediği şey Kürtlerin canına, malına el konulmasıydı. Kürtler sokağa çıkamayacak hale getirildi. Her gün Kürt kadınları, gençleri kaçırılarak fidye isteniyor. İnsanlar sokağa çıkamıyor. 5 bin yıllık kadim Kürt kenti Afrin çetelerin elinde inim inim inliyor. Dolayısıyla CHP’nin buradaki rolü Kürt karşıtı bir siyasete arabulucu olmak değildir, Kürt sorununun Ortadoğu’da demokratik yöntemlerle çözülmesi için eğer üzerine bir görev düşüyorsa çaba içine girmesidir” dedi.

Erdoğan'dan bir Esad mesajı daha: Suriye ile ilişkileri eski haline döndürmek istiyoruzErdoğan’dan bir Esad mesajı daha: Suriye ile ilişkileri eski haline döndürmek istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.