CHP ve DEM, yerel seçim için 4 yerde işbirliği kararını açıkladı

DEM Parti CHP ile yapılan görüşmeler neticesinde Şanlıurfa, Mersin Büyükşehir, Mersin Akdeniz ve Esenyurt'ta 'kent uzlaşısı' sağlandığını açıkladı. Şanlıurfa'da CHP aday çıkarmıyor, diğer üç yerde ise DEM aday çıkarmayacak ve CHP'yi destekleyecek.

Siyaset 17 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi ile Kürt siyasi hareketinin yeni partisi DEM, yerel seçimde dört seçim çevresinde ortak hareket etme kararı aldı. DEM, Mersin Büyükşehir, Mersin’in Akdeniz ve İstanbul’un Esenyurt ilçelerinde aday çıkartmamaya, buralarda CHP adaylarına destek olmaya karar verdi. Ancak, CHP’nin İstanbul Esenyurt için gösterdiği aday değiştirilecek, DEM’in destekleyeceği başka bir isim aday yapılacak. Buna karşılık CHP de Şanlıurfa’da aday çıkarmayacak ve DEM’i destekleyecek. DEM ile CHP arasında İstanbul ve Adana’da bazı başka ilçeler için de görüşmeler sürüyor.

DEM Parti, Ankara’nın da aralarında bulunduğu bazı il ve büyükşehirlerde belediye başkan adaylarını açıkladı.

DEM Parti’nin Ankara Büyükşehir adayları halen tutuklu bulunan eski Diyarbakır’ın eski büyükşehir belediye başkanı Gültan Kışanak ile insan hakları savunucusu ve Eş Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan oldu. Ayşegül Doğan, Kışanak’ın aday gösterilmesi nedeniyle cezaevinden gönderdiği mektubu da paylaştı.

CHP ile “kent uzlaşısı” kapsamında seçim yapılmasına karar verilen Mersin Büyükşehir, Mersin Akdeniz ve İstanbul Esenyurt için ise aday açıklanmadı.

CHP, hafta başında Esenyurt adayı olarak Ali Gökmen’i ilan etti. Ancak CHP’nin DEM Parti ile varılan uzlaşma doğrultusunda bu ismi çekip yerine yeni bir isim göstermesi bekleniyor.

Ayşegül Doğan, CHP’nin aday çıkarmadığı Şanlıurfa’da da büyükşehir belediye başkan adayının kent uzlaşısıyla belirlendiğini bildirdi. Bu çerçevede partinin belediye başkan adayı Celalettin Erkmen oldu. Eski HDP milletvekili Gülser Yıldırım da eş belediye başkan adayı olarak açıklandı.

Adana ve İstanbul görüşmeleri sürüyor

Doğan Adana ve İstanbul’un bazı ilçeleri içinde CHP ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek “Kent uzlaşısı sağlanan bazı yerleri de size açıklamak istiyorum. Kent uzlaşısı görüşmeleri devam ediyor, bazı bölgelerde bu uzlaşıya dair yol alınabildi, bazı yerlerde henüz yol kat edilemedi. Bu, yolların tıkalı olduğu, kat edilemediği anlamına gelmiyor, görüşmeler sürüyor. Kent uzlaşısının sağlandığı bazı yerler var. Mesela Mersin, Akdeniz, Esenyurt kent uzlaşısının sağlanabildiği yerler. Adana ve İstanbul’un bazı ilçelerinde henüz görüşmeler sürüyor. Urfa’da, ki adaylarımız kent uzlaşısı kapsamında belirlenmiş, kent uzlaşısıyla ortaya çıkmış adaylar” dedi.

DEM Parti aday çıkardı ama Cumhur İttifakı ikna olmadı: Ayrı aday gösterme sinsi bir oyunDEM Parti aday çıkardı ama Cumhur İttifakı ikna olmadı: Ayrı aday gösterme sinsi bir oyun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.