Diyarbakırlı iş insanları: Kürt seçmenin büyük bölümü İmamoğlu’na oy verecek

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu İstanbul'da DEM'in yüzde 3-4 oy alacağını, geriye kalan Kürt seçmenin büyük çoğunluğunun ise İmamoğlu'na oy vereceğini söyledi.

Siyaset 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’ın iş dünyası temsilcileri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu seçimlerin bölge üzerindeki etkilerini değerlendirerek kayyum atamalarının İstanbul seçimlerine doğrudan etki edebileceğine dikkat çekti.

Anka Haber Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya CHP’nin Afyon belediye başkan adayı Burcu Köksal’ın açıklamalarını ve İmamoğlu’nun verdiği yanıtı değerlendirdi. Kaya “Irkçı bir açıklamanın karşısında İmamoğlu’nun açık net şekilde sahiplenmesi bana göre önemli bir adım, yeterli mi hayır. İmamoğlu’nun ilişkileri kadar CHP’nin genel anlamda Kürt politikası da İmamoğlu’yla Kürtlerin oy geçişini belirleyecektir” dedi.

AK Parti’nin özellikle 2015 sonrasında güvenlikçi politikalara yöneldiğine dikkat çeken Kaya “Şimdi bunu İmamoğlu tam olarak avantaja dönüştürebilir mi? Dönüp baktığınız zaman aslında Kürtlerin bu konuda bir arayış içinde olduğunu söyleyebiliyoruz. Yani Kürtler gerçek anlamda kendilerini temsil edip kendileriyle sağlıklı diyalog oluşturabilecek bir yönetici arayışında, özellikle batıdaki illerde. İmamoğlu bu hükümetin tavrına karşılık yeni bir açılımla bunu gerçekleştirebilir. Gerçekleştirmek için altyapı da uygun ama tabii ki bunlar riskli konular. Özellikle seçime giderken %10 oy alacağım diye diğer oylarla ilgili sorun yaşama endişesi de var ” diye konuştu.
Kayyum atamalarından genel anlamda Kürtlerin rahatsız olduğunu ve İstanbul’da durumun dö böyle olduğunu söyleyen Kaya “Kayyum atamalarını Kürtler kendi yönetim ve kültürlerine yapılan bir saldırı olarak algılıyor. Bu Diyarbakır’da böyle algılanıyor, İstanbul’daki Kürtlerde de böyle algılanıyor. Bu da Kürtlerde AK Parti ve şu anki Cumhur İttifakı’na karşı defans oluşmasına sebep oluyor. AK Parti adayına oy vermek şu an Kürtler için son sıralarda. İstanbul’da öncelik kendi adayı, ikinci İmamoğlu’na oy verebilir miyiz tartışması. Henüz AK Parti’nin bu politikasıyla Kürtlerden oy alma şansı yok. İstanbul seçiminin sonucu bir kayyum atama atamama gibi bir sürece de dönüştürüldü. Türkiye’nin gözü sadece İstanbul seçiminde olacak” dedi.

‘DEM yüzde 3-4 alır, gerisi İmamoğlu’na gider’

GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu sık sık İstanbul’a gidip geldiğini hatırlatarak gözlemlerini paylaştı. Bedirhanoğlu “İstanbul’a sıkça giden birisi olarak gözlemim, DEM’in yüzde 8-10 arasında oyu var. DEM’in aday çıkarmış olmasına rağmen yüzde 3-4 arasında oy alabileceğini, diğer oyların İmamoğlu’na akacağını düşünüyorum. Başak Demirtaş neden aday gösterilmedi, seçmen bunu sorguluyor. İmamoğlu bir yönü ile muhafazakar, bir yönü ile liberal, böyle klasik Kemalist ve ulusalcı bir aktör değil. Bu yönünü de öne çıkararak hem muhafazakarları hem Kürtleri etkileyecek bir profil çiziyor ve bu profili akıllıca kullanıyor. Bu profil muhafazakâr Kürtlerden de kısmen oy almasını sağlar; bu İstanbul özelinde avantaj” dedi.

İmamoğlu: Küçük hesaplar peşinde koşan bir hükümetle karşı karşıyayızİmamoğlu: Küçük hesaplar peşinde koşan bir hükümetle karşı karşıyayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.