Erdoğan: İsrail-Filistin sorununda arabuluculuğa hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail-Filistin çatışmaları için 'Savaşın da bir adabı var' dedi, esir takasında arabuluculuğa hazır olduklarını söyledi. Suriye'de düşürülen SİHA için, 'Milli hafızamıza kazındı, gereği zamanı gelince yapılır' diye konuştu.

Dünya 10 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Hamas’ın son saldırısı sonrasında İsrail ile Filistin arasında başlayan çatışmalara ilişkin dün de dikkatli bir dille konuşmayı sürdürdü. Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin taraflar arasında esir takası dahil arabuluculuğa hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan konuşmasında Türkiye’nin terör örgütlerine yönelik düzenlediği harekatlara ilişkin mesajlar da verdi. Erdoğan, özellikle İçişleri Bakanlığı’na yönelik terör saldırısının ardından yoğunlaşan sınır ötesi operasyonlar için, “Son dönemde terörü kaynağında kurutma stratejimizi önemli ölçüde sınırlarımızın dışına taşıdık. Sınırlarımız dışındaki mücadeleyi uluslararası hukuka riayet ederek insani ve ahlaki çizgileri asla ihlal etmeden yürütüyoruz. Sadece terör örgütü mensuplarını, teröristlerce kullanılan tesisleri, terörün gelir kaynaklarını hedef aldığımız operasyonumuzun ilk safhası başarıyla sonuçlandı” dedi.

Hava harekatlarına ilişkin bilançoyu açıklayan Erdoğan, “Hava kuvvetlerimizin harekatlarıyla teröristlere ait toplam 194 hedef imha edildi. 162 terörist etkisiz hale getirildi” ifadesini kullandı.

Erdoğan sözün burasında isim vermeden ABD’ye tepki gösterdi:

“Her operasyonumuzda olduğu gibi son harekatta da en büyük sorunu DEAŞ bahanesiyle terör örgütüne destek veren (Terör örgütü PKK’nın Suriye’de kurduğu YPG’nin ABD tarafından himaye edilmesini kastediyor) müttefikimizle yaşadık. Yıllardır bölgedeki terör örgütleriyle yakın ilişkisi içerisinde olanlara çağrı yapıyoruz. Yapacağımız harekatlarda zarar görmemeleri için bölgedeki askeri ve istihbarı unsurları uzak tutmalarını istiyoruz. Adeta ak sütün içindeki ak kılı ayırt etme hassasiyetiyle teröristler dışında kimseye zarar vermeden bu operasyonu yürüttük.

Suriye’nin kuzeyine hava harekatı: PKK’nın kullandığı petrol tesisi vurulduSuriye’nin kuzeyine hava harekatı: PKK’nın kullandığı petrol tesisi vurulduBuna rağmen tatsız ve üzüntücü verici hadise yaşanmasını engelleyemedik (ABD’nin 6 Ekim’de Suriye’de TSK’ya ait SİHA’yı düşürmesini kastediyor). Bu olay milli hafızamıza kayıt edilmiştir, vakti saati geldiğinde gereği muhakkak yapılacaktır. Terör örgütüne ve kontrolündeki yerlere daha bir kararlılık, daha bir şiddet ve etkili harekatlara devam edeceğiz. Sınırlarımızda ne tek bir teröristin barınmasına, terör koridoru kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Esasen müttefiklerimiz bu sözü verdiler ama sözünü tutmadılar” diye konuştu.

‘Ermenistan sözlerini tutarsa ilişkilerimizi geliştiririz’

Erdoğan Ermenistan- Azerbaycan krizi için “Bölgemizdeki bir başka kriz alanı olan Karabağ’da Azerbaycanlı kardeşlerimizin kararlı duruşuyla elde edilen zaferi bir kez daha tebrik ediyoruz. Ermenistan’dan beklentimiz barış ve refah odaklı politika izlemesidir. Bu şekilde hareket eder, Zengezur koridorunun açılması başta olmak üzere verdiği sözleri tutarsa, Ermenistan ile ilişkilerimizi geliştirmeye açık olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” değerlendirmesini yaptı.

İsrail- Filistin gerilimi: Savaşın da bir adabı ve hukuku vardır

Erdoğan, Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonuyla başlayan çatışmalarla ilgili “Müslümanlar olarak ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın ve onun içinde yer aldığı Kudüs’ün gönül dünyamızda ayrı bir yeri var. 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğine inanıyoruz. Biz ne İsrail topraklarında ne Filistin topraklarında tek masumun burnunun kanamasına razı olmadığımızı hep söyledik, söylüyoruz. Bugün de aynı yerdeyiz. İsrail’in güvenlik güçlerinin Filistinlilere yaptığı baskıya nasıl karşıysak, İsrailli sivillere yönelik rastgele eylemlere de aynı şekilde karşıyız. Hele hele Gazze’nin orantısız saldırılarıyla yerle yeksan edilmesi, camilerin bombalanması bu sırada yaşanan sivil ölümleri asla kabul edilemez durumdur. Savaşın da bir adabı ve ahlakı vardır. Tüm taraflar buna riayet etmekte mükelleftir” diye konuştu.

Diplomatik temaslarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Bir şiddet sarmalına girilmesi ilave acıdan başka bir şey getirmez. İsrail’den Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik bombardımanlarını, Filistin’den de İsrail’deki sivil yerleşimlere yönelik tacizlerini durdurmalarını istiyoruz. Türkiye olarak tarafların talep etmesi halinde esir takası dahil her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerle ilgili de kritik açıklamalarda bulundu. Açıklamanın detaylarını aşağıdaki haberimizden okuyabilirsiniz.

Emekliye erken maaş zammı yok, çalışmayanına 5 bin lira teselli ikramiyesi varEmekliye erken maaş zammı yok, çalışmayanına 5 bin lira teselli ikramiyesi var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.