Erdoğan ABD’de ‘FETÖ’ konusunu açmamış: Şu anda zaten ortada yok

Erdoğan, NATO zirvesi sırasında Biden ile 'FETÖ' konusunu konuşamadığını söyledi: 'FETÖ'yle şöyle hesap var, böyle hesap var, bu konulara girmedik. Şu anda zaten FETÖ ortada yok. Ne olduğu belli değil. Bir de üç buçuk ay sonra ABD’de bir seçim var.'

Siyaset 13 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden sohbet etti. / Fotoğraf: AA

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Türkiye’nin ABD ile temaslarında ‘FETÖ’ konusu geniş bir yer kaplıyor. Türkiye defalarca örgütün ABD’de yaşayan lideri Fetullah Gülen’in iadesini istedi. Ancak taraftarlarının kurduğu oldukça lüks bir çiftlikte yaşayan, burada hem kendisini ziyarete gelenlere hem de video üzerinden diğer taraftarlarına sık sık mesajlar veren Gülen’den epeydir ses soluk çıkmıyor. Uzun süredir sağlık sorunları olan Gülen’in örgütünde iç kavga var. Hatta Gülen’in kaçırıldığı bile iddia edilmişti.

NATO zirvesi sonrası ABD’den dönüşte uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şu soruldu: ”ABD ile bir türlü istenilen düzeyde ilişki yürütemiyoruz. Özellikle PKK, PYD ve FETÖ’ye olan yaklaşımlarından dolayı güvenilmez bir müttefiklik ilişkisi yürütmeye çalışıyoruz. Malum ABD’de yaklaşan bir seçim var Kasım ayında. Washington PKK, PYD’ye verdiği desteğin kılıfı olarak DEAŞ’la mücadeleyi ortaya koyuyor. Diğer yandan FETÖ’ye de kol kanat geriyorlar. Buna bir bahane bile uydurmuyorlar. Bu noktada ABD, Türkiye’yi kaybetmek pahasına sizce neyin hesabını yapıyor olabilir?”

‘Şu anda zaten FETÖ ortada yok’

Erdoğan’ın cevabı ise şöyle oldu: “Bu konuları NATO Zirvesi’nde Sayın Biden ile konuşamadık. FETÖ’yle şöyle hesap var, böyle hesap var, bu konulara girmedik. Şu anda zaten FETÖ ortada yok. Ne olduğu belli değil. Bir de üç buçuk ay sonra ABD’de bir seçim var. Bizim ajandamızda da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Genel Kurul’da da dünya ne konuşuyor? Bunları göreceğiz. Biz de orada mesajlarımızı tekrar vereceğiz. İnşallah bu mesajlarla birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan hayırlı neticeleri elde ederiz diye düşünüyorum. Terör örgütleri ile Türkiye gibi bir müttefiki terazinin iki kefesine koyma düşüncesi bile baştan sakat bir yaklaşımdır. FETÖ, PKK gibi kuklalara desteğin, onları öyle ya da böyle kullanmanın bir bahanesi olamaz. FETÖ de PKK da komşunun tarlasına zarar vermek için ekilen zararlı otlara benzer. Komşunuz onlarla mücadelenin bir yolunu muhakkak bulur, tarlasından o zararlı otları temizler, ama o tohumlar bir şekilde sizin arazinize de sıçrar ve emin olun size de zarar verir. Yıllardır terörün bumerang özelliğini vurguluyorum. Çeşitli vesilelerle haklılığımız zaman içerisinde ortaya çıktı”.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.