Erdoğan AK Parti’de değişimi ilan etti: Yeni isimlerle devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart 2024'teki yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken AK Parti kadrolarında değişime gideceklerini duyurdu: "Yeni isimlerle yola devam edeceğiz."

Siyaset 14 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Son iki yıldaki seçimlerde hem liderin hem partinin seçmen desteğinin azaldığı gözlenen AK Parti’de gündem, ‘değişim.’

Partinin oy oranı ilk olarak 14-28 Mayıs 2023’te düzenlenen parlamento seçimlerinde yüzde 35.6’yla 2002 sonrası en düşük düzeye geriledi. Yarışın cumhurbaşkanlığı ayağı da yüzde 50+1 sisteminin uygulandığı 2014’ten bu yana ilk kez ikinci tura kaldı.

Gerileme 31 Mart 2024’teki yerel seçimlerde de devam etti. Aslında sandığa giden süreçte mevcut tablodan yola çıkılarak seçmenin bir fatura kesebileceği tahmin ediliyordu. Ancak CHP’yi ülke genelinde birinciliğe taşıyacak bir sonuç ihtimal dahilinde görülmüyor, hatta İstanbul ve Ankara gibi kentlerin ana muhalefetten geri alınacağı düşünülüyordu.

Sonuç beklendiği gibi olmadı. AK Parti 2019’la kıyaslandığında ülke genelinde yüzde 8.85 oranında oy kaybetti. CHP ise İstanbul ve Ankara’yı korurken Adıyaman, Bursa, Kastamonu, Bartın, Adıyaman gibi illeri de hanesine ekleyerek sürpriz bir çıkış yaptı.

Bu nedenle ‘değişim’ konusu uzunca süredir kulislerde dillendirilen en önemli gündem başlığıydı.

‘Heyecan katacak isimlere ihtiyacımız var’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklenen açıklamayı bugün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptı.

“Milletin sınıfta bıraktığını biz de baş tacı edemeyiz. İnşallah bu süreci kılı kırk yaran bir kuyumcu titizliğinde yürüteceğiz. Kırarak, dökerek, dağıtarak değil toparlayarak, bütünleştirerek, kucaklaşarak ilerleyeceğiz. Saflarımızı sıklaştıracak partimizi daha da büyütmenin gayretinde olacağız. Yeni hizmet erleriyle, isimlerle kadrolarımızı tahkim ederken partimizin emektarlarına vefasızlık göstermeyeceğiz” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Bizim AK Parti’den güç devşirecek isimlere değil AK Parti’ye güç katacak ufuk, vizyon, dinamizm, heyecan katacak şahsiyetlere ihtiyacımız var. Bu anlayışla partimizin çatısı altında AK Parti rozetiyle ülke ve millete hizmet etmek isteyenlere kapımızı kapatmıyoruz. Ama siyaseti kariyer basamağı olarak görenlerle yol yürünemeyeceğini de geçmiş tecrübelerimizin ışığında çok çok iyi biliyoruz.”

Kimler değişebilir?

Önceki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantılarında genel başkan yardımcılarının Erdoğan’a seçim sonuçlarına ilişkin sunum yaptığı, seçim yenilgisinin en önemli nedenleri olarak ekonomik sorunlar ve özellikle emeklilerin ek zam yapılmamasının protesto edilmesi gösterildi.

İkinci sırada ise ‘yanlış aday’ tercihi var ve bu konuda genel merkez yönetiminin tutumu eleştiriliyor.

Aday belirleme süreçlerinde etkili olan AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Efkan Ala, Erkan Kandemir ve Yusuf Ziya Yılmaz bu nedenle en çok hedef alınan isimler ve parti kulislerinde bu isimlerin değişme olasılığı yüksek görülüyor.

Ancak parti içinde bazı kesimler değişimin ‘kadrolarda bayrak değişimi’ olarak sınırlı kalması halinde “hiçbir şey değişmedi” algısının devam edeceğini savunuyor.

‘Tutuklu siyasetçiler’, ‘kayyum politikaları’ konularındaki tutumun gözden geçirilmesi gerektiğini savunan bazı parti kurmayları ‘yeni anayasa’ zemininin bunun için iyi bir fırsat olacağı görüşünde. Ayrıca iktidarın demokratikleşme ve farklı toplum kesimleriyle yeniden kucaklaşılması için politika değişimine gidilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Kongre sonbaharda

Belde, ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasıyla eylül veya ekim gibi büyük kongreye gidilmesi hedefleniyor.

Edinilen bilgilere göre parti yönetiminde değişim de kongre öncesinde düşünülmüyor.

Kongrelerde seçimde başarısız olan il yönetimlerinin değişmesi, kongrede de partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerinde değişim gündemde.

İki ayrı kamp planı

AK Parti’de iki ayrı kamp yapılması da planlanıyor. Bunlardan ilki mayıs ayı içinde milletvekilleri ile yapılacak. Her milletvekili bölgesine ilişkin sorunları anlatacak. Çözüm önerileri sıralanacak.

İkinci kamp belediye başkanları ile yapılacak. Kızılcahamam’da yapılması planlanan kamp için haziran ayı düşünülüyor.

Kampta eski belediye başkanlarının yeni belediye başkanları ile tecrübelerini paylaşması planlanıyor.

İsraf tartışması gündemdeydi

Erdoğan’ın “Bizim AK Parti’den güç devşirecek isimlere değil, AK Parti’ye güç katacak ufuk, vizyon, dinamizm, heyecan katacak şahsiyetlere ihtiyacımız var” sözü akıllara tabanda tepki çeken ‘israf manzaralarını’ getirdi., anlattı bunları

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı’nın Monaco Yat Kulübü’nde yediği söylenen ıstakozun fotoğrafını paylaşması en çok konuşulanların başında geliyordu.

Şebnem Bursalı ve paylaştığı ıstakoz fotoğrafı.

MKYK üyesi Mücahit Birinci “O ki paylaştınız, o zaman bu partiden istifa edeceksiniz. Sizin bu tavrınıza, bu ruh halinize hangi parti uygunsa, oraya gideceksiniz. Yer sofralarında kurulmuş, emekle, darbeler, bin bir badireler atlatmış bu partide siz ve sizin gibilere yer yok” derken bir diğer kurul üyesi Orhan Miroğlu da şunları kaydediyordu:

“Bir milletvekilinin halka karşı sorumluluğu bir yasama yılıyla sınırlı değildir. Milletvekilinin ülkesine karşı ahlaki ve vicdani sorumluluğu bana kalırsa ölünceye kadar devam eder. Yasama yılı bittiğinde bugün artık özgürlüğüme kavuştum diye düşünen milletvekili, o makama hiç inanmamış demektir. Ve ülkemizin içine sürüklendiği vasatlık -vekil olduğunun bilinciyle hareket eden vekillerimizi tenzih ederim- son yıllarda geldi, TBMM seçimlerini de vurdu.

‘Milletvekilliği itibar satın almanın mümkün hale geldiği bir alana dönüştü’

Liyakat, siyasi temsil gibi vasıflar rafa kaldırıldı. Milletvekilliği çeşitli karmaşık ilişkilerden ‘aklanmak’ ve ‘netameli bir geçmişi silmek ve itibar satın almanın mümkün hale geldiği bir alana dönüştü. Manzarayı umumiyeye bakan herkesin rahatlıkla ‘bu iş demek bu kadar ucuz‘ diyebileceği bir alan.”

Bursalı tepkilerin ardından özür dilemiş, ancak Antalya’daki teleferik faciasının unutturulma çabasıyla çarpıtıldığını ileri sürerek kendini savunmuştu.

Rolex’li fotoğrafını paylaştı, saatinin fiyatı ortaya çıkınca sildi

Istakoz tartışması sürerken bir zenginlik sergileme fotoğrafı da AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’ndan gelmişti.

Yenişehirlioğlu’nun Meclis’te misafir ettiği hemşehrileri ile çektirdiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafta saatinin markası da net bir şekilde görülüyordu.

Yenişehirlioğlu’nun paylaştığı fotoğraf.

“Biz bu milletin ta kendisiyiz” notuyla yayınlanan fotoğrafa AK Partili vekilin takipçileri “Keşke biz de Rolex takıp ıstakoz yiyebilsek. Dişin bile kaplama, milletin ağzında diş yok” gibi yorumlar yapmıştı.

Saatin değerinin 562 bin TL’den fazla olduğu belirtiliyordu. Yenişehirlioğlu ise fotoğrafını silmişti.

Yenişehirlioğlu daha sonra paylaşımını neden kaldırdığına dair bir açıklama yaptı. Yenişehirlioğlu “Bu paylaşımımı silmemin sebebi şudur: Arkamda yer alan değerli Ispartalı partililerimize yönelik hakaretler ve küfürlerden dolayıdır. Bu seviyesiz yorumlar silinse bile twitterde görülüyor. Oysa paylaşımım instagramda duruyor. Zira orada seviyesiz paylaşımlar silinince görülmüyor. Bu arada alın teriyle helal yoldan edindiğim saatimi takmaya devam edeceğim” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.