Erdoğan: Amerika nire, Akdeniz, İsrail, Filistin nire?

Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜGVA buluşmasında ABD’nin Doğu Akdeniz’e gönderdiği uçak gemisine “Bay Amerika, Amerika nire, Akdeniz,İsrail, Filistin nire? Senin ne işin var orada” sözleriyle tepki gösterdi. Erdoğan’ın konuşması ‘İşte ordu işte komutan’ sloganlarıyla bölündü.

Dünya 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün de Amerika’ya karşı sert eleştirilerde bulundu. Bu kez Erdoğan’ın gündeminde ABD’nin İsrail’deki çatışmalar nedeniyle Doğu Akdeniz’e gönderdiği uçak gemileri vardı. Erdoğan’a göre bu tutum, ‘Yangına körükle gitmek’ten farksızdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen “Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Teşkilat Buluşması”nda konuşma yaptı. Erdoğan’ın konuşması sırasında salonda, “İşte ordu, işte komutan” sloganları atıldı.

ABD’nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford’un, İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e gitmesine tepki gösteren Erdoğan, “Üç gündür gerek bölge gerek dünya liderleriyle görüşme yapıyorum. Düşünün şu an Gazze’de ekmek, su, gıda yok. Nerede Batı? Herhangi bir aldıkları tedbir var mı, yok. Amerika uçak gemisi gönderiyor, ikincisi de yola çıktı diyorlar. Ya Amerika nire; Akdeniz, Filistin, İsrail nire? Ne işin var senin orada? Amerika gibi ülkeye barışı tesis mi yakışır, yoksa oraya benzinle körükle gitmek mi yakışır?” dedi.

Erdoğan Hamas ile esir müzakeresindeErdoğan Hamas ile esir müzakeresinde

Suriye’de ABD tarafından düşürülen SİHA’ya da atıfta bulunan Erdoğan, “Türkiye’ye ait, Suriye’de bir SİHA’yı terörle mücadele ederken düşürecek kadar ferasetini kaybeden bir anlayış var. E biz seninle NATO’da beraber değil miyiz? Bu ülkenin SİHA’sını nasıl düşürürsün, ‘Görmedim, bilmedim duymadım’ nasıl dersin?” dedi.

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalarla ilgili bir kez daha “gerilimi düşürme” çağrısı yapan Erdoğan, “Orantısız şiddetin daha fazla şiddete acıya sebep olacağını söylüyoruz. Gazzeli kardeşlerime yönelik katliam derecesinde saldırıların hiçbir izahı olamaz. Sene 1947 sene 2023. Sürekli İsrail buraları işgal ederek, ufacık yere Filistin’i mahkum etti. Örgütlerden farklı olarak devletler savaş hukukuna riayet etmekle mükelleftir. Bunun giderek kaybolduğunu görüyoruz. Filistin halkına yönelik insani yardımları durdurarak ne yapmak istiyorsun. Bölgede söz ve etki sahibi aktörleri gerilimi düşürmek için çaba harcamaya çağırıyoruz. Gazzeli kardeşlerimize malzeme ulaştırmak için çabalarımızı yoğunlaştırdık” ifadelerini kullandı.

Yerel seçim mesajı

Seçimlere 6 ay kaldığını hatırlatan Erdoğan “İstanbul, Ankara başta olmak üzere, bütün buraları yeniden geri alarak bu millete ‘yerel yönetimlerde hizmet’ nedir, bunu göstermemiz lazım.” diye konuştu.

Geriden kalan seçim dönemine ilişkin ise “Sayısız ithama maruz kaldık. Daha önce görmediğimiz kirli pazarlıklara şahit olduk. 6’lı masa dediler, gerekirse 16’lı masa dediler. Ne oldu? Ne 6’lı masa, ne 16’lı masa, ne 1600’lü masa tuttu. Parlamentoda bu masadan bir kişi var mı? Nerede bunlar, yok oldular” dedi.

Erdoğan, Amerika'ya karşı sertleşiyorErdoğan, Amerika’ya karşı sertleşiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.