Erdoğan: Bu suikast Filistinlileri sindirmeye yönelik bir alçaklık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran’ın başkenti Tahran’da İsrail’in düzenlediği suikast sonucu öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye için taziye mesajı yayımladı: "Bu suikast Filistinlileri sindirmeye yönelik bir alçaklıktır."

Dünya 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da bir İsrail saldırısında öldürülmesi uluslararası arenada geniş tepkilere yol açtı. Türkiye’de de iktidar kanadından muhalefete pek çok siyasi saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taziye mesajında “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır” dedi.

‘Siyonist barbarlığın bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacağını’ söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Haniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.”

Haniye dün Tahran’da İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmıştı. Törende 86 ülkeden temsilciler vardı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bunlar arasındaydı.

Fidan’ın Haniye’nin ardından yayınladığı mesajda direkt olarak ‘değerli kardeşim’ hitabını kullanması dikkati çekti:

“Değerli kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi. İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”

Tahran'da suikast sonucu ölen Hamas lideri İsmail Haniye kimdir?Tahran’da suikast sonucu ölen Hamas lideri İsmail Haniye kimdir?

Diğer siyasiler şunları söyledi:

Kurtulmuş: Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş: İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz’ derler.’ Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Haniye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun.

İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehidlikle mükâfatlandırdı.

Merhum Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi ‘Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.’ Tüm Filistin halkına ve Özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

Çelik: Netanyahu hükümeti bir soykırım ve katliam şebekesi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Haniye, Filistin halkı ve vatanı için mücadele ederken katillerin saldırısı sonucunda şehit oldu.

Bu suikast Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi.. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir.

Bolat: Tüm İslam aleminin başı sağ olsun

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Tahran’da uğradığı saldırı sonucunda şehit olan, haklı bir direnişin simgesi Hamas’ın lideri, Gazze halkının yiğit evladı İsmail Haniye’ye Cenâb-ı Hak’tan rahmet diliyorum. Onun mücadele dolu hayatı, mazlumların sesi olarak tarihe geçmiştir. Başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere, tüm İslam âleminin başı sağ olsun. Rabbim, bizleri zulme karşı direnenlerden eylesin.

Uraloğlu: Filistin’in haklı davasını sonuna kadar savunacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Bilâkis onlar diridirler.” Rabbim; Tahran’da uğradığı suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin şehadetini kabul eylesin. Filistin’in haklı davasını sonuna kadar savunacağız.

Yerlikaya: İsrail tüm dünyaya nefret tohumları ekiyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Masum insanları, çocukları, kadınları, yaşlıları öldürmekten bir an olsun geri durmayan, suikastler düzenleyen işgalci İsrail, sadece Ortadoğu’ya değil tüm dünyaya nefret tohumları ekiyor.

Ancak mazlumların çığlığı vicdanlarda yankılanmaya devam edecek. Türkiye, Filistinli kardeşlerinin ve haklı Filistin davasının yanında olmaya devam edecek🇹🇷 Şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin makamı âli olsun.

Göktaş: Zafer er ya da geç mazlumun olacaktır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Tahran’da gerçekleştirilen alçak bir suikast sonucu şehit olan İsmail Heniyye’ye Allah’tan rahmet, Filistinli kardeşlerimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Türkiye olarak dün olduğu gibi bugün de, özgürlük ve bağımsızlık davasında Gazze’yi kimsesiz ve çaresiz bırakmamakta kararlıyız. İnancım o dur ki, zafer er ya da geç mazlumun ve haklının olacaktır.

Kurum: Türkiye Filistin’in yanında olmaya devam edecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Rabbim şehâdetini kabul etsin. Siyonist, bebek katili İsrail bu kez de Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi şehit etti. Şehitler kervanına katılan Haniye’nin mekânı cennet, makamı âli olsun. Biz Şehit Haniye’nin kendi topraklarını, özgürlüğünü ve davasını canı pahasına nasıl savunduğuna şahidiz. Soykırımcı, katliamcı, eli kanlı katiller bilsin ki Türkiye her zaman Filistin’in ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecek.

Tunç: Zalimlerin karşısında duracağız

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Ömrünü bağımsız Filistin’e adayan İsmail Heniyye, davası için verdiği mücadeleyle daima hatırlanacak ve hayırla yad edilecektir.
İşgalci ve soykırımcı İsrail yönetimi, barıştan yana değil savaştan yana olduğunu bir kez daha kirli bir saldırı ile göstermiştir.
Türkiye olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, zalimlerin ise karşısında durmaya devam edeceğiz.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Tahran’da gerçekleştirilen alçak suikast sonucu şehadete kavuşan Filistin direnişinin yiğit evladı İsmail Heniyye’ye Cenabıhak’tan rahmet, tüm Filistin halkına ve Filistin’in özgürlük mücadelesine gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Filistin davasına ailesiyle, canıyla, kanıyla adadığı ömrüne, sarsılmaz inancına ve cihadına şahidiz. Mekanı cennet, makamı ali olsun.

Bahçeli: İslam ülkeleri ölüm sessizliğinden kurtulmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ortadoğu’daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesi toplu ve yaygın bir savaşın adeta işaret fişeği mahiyetindedir. Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür. Daha üzücü olanı ise İsrail ile Filistin arasında barış umutlarının gittikçe kösteklenmesi ve körelmesidir. Bu karanlık tablonun başta İsrail olmak kaydıyla hiçbir ülkeye faydası dokunmayacaktır. Artık sorun iki devlet arasında yaşanan bir çatışma olmaktan hızla uzaklaşırken, bunun yanında ve fevkinde hak ile batılın, mazlum ile zalimin, haç ile hilalin, şehit ile caninin, merhamet ile melanetin, vicdan ile vandallığın kutuplaşmasına tam olarak evrilmiştir.

Tarihin keskin virajlarıyla karşılaştığımız bugünlerde, İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır. Aksi halde son pişmanlığın en küçük müessir sonucu olmayacağı gibi insani ve İslami değerler açısından da sıralı iflaslar resen ifşa ve ilan edilmiş sayılacaktır. Hamas Siyasi Büro Şefi Sayın İsmail Haniye’ye ve soykırımda hayatlarını kaybeden diğer bütün Filistinli şehitlere Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, Filistin halkıyla baş sağlığı dileklerimi paylaşıyorum.

Demirtaş: Haniye’nin korkakça katledilmesini lanetliyorum

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Netanyahu iktidarı hukuksuzlukta, ahlaksızlıkta, alçaklıkta sınırları aşalı çok oldu. Haniye’nin korkakça katledilmesini lanetliyorum, kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm Filistin Halkı’na başsağlığı diliyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.